Vaffeljern test 2022

Hvilket vaffeljern blir best i test? – Sist oppdatert 11.04.2022 – Inneholder annonselenker

Vaffeljern test

Skal du investere i nytt vaffeljern, men vet ikke hvilket som er best til din bruk? I denne testen får du en oversikt over de 5 beste vaffeljernene på det norske markedet. Vi skal vise dere det beste enkle vaffeljernet, det beste doble, og det beste til belgiske vafler! Les gjennom vår test for å sikre deg det beste vaffeljernet. Dersom du sitter igjen med spørsmål etter å ha lest testen, finner du “ofte stilte spørsmål” under testen.

Vi skal se på alle funksjoner som gir både fordeler og ulemper. Det er ikke bare bare å finne det beste vaffeljernet til riktig pris. Det er viktig at prisen ikke er for høy, og at vaflene ikke setter seg fast, samt at de blir stekt på en fin og gylden måte. Ofte er noen vaffeljern bedre til å steke grove vafler enn andre. Vi opplevde i testen at vi ikke kunne steke grove vafler i  enkelte vaffeljern uten at de satt seg fast. Overflatene inne i selve vaffeljernet har også mye å si for om de setter seg fast eller ikke.

Til slutt skal vi se på innstillinger av varme og lengde, samt varslinger som lyd og lys. De fleste vaffeljern har lys som varsler når vaffelen er ferdig og ikke, mens noen har faktisk varsling i form av lyd også. Les gjennom vår test for å sikre deg det beste vaffeljernet. Ikke nøl med å kontakte oss i guidesiden om du fortsatt sitter igjen med spørsmål etter å ha lest testen!

Her finner du en komplett liste over alle våre tester: Tester fra Guidesiden.no

1. Wilfa WAS-623 – BEST I TEST VAFFELJERN

Wilfa WAS-623 er et nytt vaffeljern med et svært moderne utseende. Dette er et enkelt vaffeljern. Det vil si at du kun får stekt en vaffel om gangen. Til tross for at det er et enkelt vaffeljern, er det stort og tungt. Dette kan være en ulempe, men likevel også en fordel fordi det lager store og fine vafler.

alert-icon

Varsler: Lyd og lys

grandparents-icon

Lettbrukt: Ja

color-icon

Farge: Grå

price-icon

Prisklasse: Bra pris

Dette vaffeljernet ligger i en middels/høy prisklasse. Til tross for den høye prisen får du et godt vaffeljern av god kvalitet. Designet sklir rett inn på kjøkkenbenken, så det er dermed ikke nødvendig å gjemme det bort i en skuff eller et skap. Ikke nok med det moderne designet, får du også gode funksjoner som blant annet varmeavvisende håndtak, temperaturinnstilling og signallampe. Signallampen varsler i form av lyd når vaflene er ferdig. Temperaturinnstillingene gjør at du selv kan velge hvor varmt vaflene skal stekes på, slik at de blir akkurat sånn du ønsker. Fordelen med varmeavvisende håndtak er at dette automatisk blir et anvendelig vaffeljern. Det kan brukes av alle i familien, både små og store.

Når du kjøper dette vaffeljernet får du med en egen øse i pakken. Denne øsen er konstruert slik at den skal være perfekt størrelse for å få riktig mengde røre til en vaffel. Øsen funker fint, og hjelper med å verken få for mye eller for lite røre. Dermed kan du enkelt få en perfekt størrelse på vaflene. Vaffeljernet produserer en vaffel med seks hjerter. Dette vaffeljernet har 1400 W som er svært bra for et vanlig vaffeljern. Det er laget i et moderne materiale i form av rustfritt sort, sølv, grå og brun. Vaffeljernet sin overflate gjør også at det er enkelt å vaske. Det vil være en fordel å bruke smør eller formfett, men det skal ikke være nødvendig å bruke mellom hver vaffel. Dette vaffeljernet er 34 cm bredt, 25 cm dypt og 11,5 cm høyt, så det er et av de større single vaffeljernene på markedet. 

Alt i alt er dette vaffeljernet kåret til best i test fordi det produserer de fineste vaflene på best mulig måte. Du får et vaffeljern hvor du slipper å skrubbe og vaske etter bruk, da vaflene ikke setter seg fast. Den eneste negative tingen vi fant med dette vaffeljernet er størrelsen. Likevel trekker dette svært lite ned, fordi det også drar med seg positive sider. Til tross for størrelsen er det absolutt ikke noe problem å frakte dette jernet til hytte eller campingvogn. Selv om dette er et enkelt vaffeljern som produserer en vaffel om gangen, er det effektivt og derfor like greit som et dobbelt vaffeljern. Ved å kjøpe dette vaffeljernet fra Wilfa får du et svært lettbrukt jern som kan brukes av både barn, voksne og eldre. Best i test!

2. Wilfa DWA 516 – Test av vaffeljern 

WW516

Det er ikke uten grunn av Wilfa DWA-516 har blitt et meget populært vaffeljern. Her får du et dobbelt vaffeljern som virkelig kan jobben sin. Vaflene blir jevne, med sprø overflate og myk, saftig innside. Selv om jernet steker to vafler, er de riktignok litt små i størrelsen. Et hjerte til hadde ikke gjort noe. Du får også med smarte tips til vaffelsteking og brukerveiledning på norsk.

alert-icon

Varsler: Lys

grandparents-icon

Lettbrukt: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Wilfa DWA-516 byr på 1200 watt og lager fem vaffelhjerter. Med dette blir det to stk. plater på 16 cm i diameter hver. Skal du lage vafler til storfamilien ofte, kan det derfor være lurt å vurdere en modell som lager større plater. For den gjennomsnittlige familien holder dette likevel lenge. Slippbelegget fungerer godt, men noen ganger setter vaflene seg litt fast og må jobbes løs. Designmessig er dette et pent, hvitt jern. Wilfa har ikke tatt noen sjanser med designet. Modellen er fra 2018 og dermed kan du ikke forvente siste skrik innen design. 

Wilfa DWA-516W lager to fiks ferdige vafler på rundt tre minutter. Det har innebygd termostat, slik at du får beskjed når vaflene er ferdigstekt. Det gjør det lett å lage perfekte vafler, hver gang. Jernet fordeler dessuten varmen veldig godt, slik at vaflene blir like på begge sider.  Du kan også bruke jernet til andre ting, som f.eks omelett eller smørbrød, siden termostaten gjør steking enkelt. Det medfølger en flott brukerveiledning på norsk og du får gode tips for vaffelsteking med på kjøpet. 

Mange doble vaffeljern har en tendens til å være litt tunge. Det gjør det enkelt å hente frem jernet for litt vafler til kvelds, selv om du skulle ha plassert det innerst i skapet. Wilfa DWA-516W veier 2,72 kilo, så det er ikke for lett heller. Det står stødig og godt på kjøkkenbenken under steking. Innpakningen får også skryt for å være enkel å få opp. Inne i pakken ligger vaffeljernet godt beskyttet. Dette er en stor fordel når du skal handle vaffeljern på nettet, siden postgangen kan gå hardt for seg til tider.

3. Åviken Elegance 910 – BEST I TEST DOBBELTJERN

Aaviken-dobbelt-vaffeljern-best-i-test

Åviken Elegance er det tyngste vaffeljernet vi har testet. Dette vaffeljernet er for deg som ønsker å ta vaffelsteking til neste nivå. Med sitt supermoderne design, står dette vaffeljernet fjellstøtt på benken. Det svenske merket “Åviken” er kjent for sine sprø vafler, og det fikk vi absolutt bekreftet i denne testen!

alert-icon

Varsler: Lys

grandparents-icon

Lettbrukt: Ja

color-icon

Farge: Sort

price-icon

Prisklasse: Middels

Dette vaffeljernet er svært moderne og har et supert design med med en overflate i matt sort, og rette linjer. Det passer dermed perfekt for deg som ønsker det lille ekstra på både utseende og kvalitet. Dette jernet har avtagbar strømkabel slik at den enkelt kan byttes ut med en lengre ledning. Den funksjonen er perfekt for deg som ønsker å ta vaffelstekingen ut på verandaen om sommeren. En svært stor fordel med dette vaffeljernet er at du kan skru av varmen selv om det er tilkoblet til strøm. Håndtaket på jernet er laget av plast. Til tross for materialet, er det konstruert for å holdes kaldt slik at det ikke skal være noe problem å gripe tak i håndtaket. 

Dette vaffeljernet fra Åviken er ganske så stort i forhold til andre dobbeltjern. Det er vel og merke ikke så veldig høyt, så det vil ikke være noe problem å oppbevare med tanke på størrelsen. Størrelsen gjør naturligvis at man får store vafler på mellom 15-17 cm. Det kan være litt vanskelig å beregne riktig mengde røre. Om man tar for mye blir man reddet av den dype stekeplaten. Det kan i enkelte tilfeller renne over, men dette er en vanesak på alle vaffeljern. Det blir enklere å beregne riktig etter et par vafler! I tillegg til at det lager to vafler om gangen, er det også svært effektivt. Dette jernet produserer gylne og sprø vafler på ekstremt kort tid. Vi ble alt i alt veldig fornøyd med resultatet på vaflene. 

Dette vaffeljernet er merkbart enkelt å vaske. Du kan raskt tørke av jernet med litt kjøkkenpapir. Du trenger dermed ikke bruke lang tid på å rydde når du er ferdig med vaffelstekingen. Åviken Elegance 910 har alle nødvendige funksjoner et vaffeljern burde ha. Blant annet har det en lampe som viser når jernet er ferdig oppvarmet. Slik kan du enkelt vite når det er klart for å ta i røre. Du kan stille på temperaturen slik at vaflene blir akkurat sånn du ønsker de. Dette jernet ligger i en middels/høy prisklasse, men vi synes absolutt det er verdt pengene, da det er et dobbelt jern som produserer ekstremt mange perfekte vafler på kort tid. Dette er definitivt et vaffeljern for deg som skal steke vafler til mange! Enten om det er til hele slekta, på SFO eller til alle kollegaene dine.

4. Sage The Smart Waffle – BEST I TEST BELGISK JERN

Sage-The-Smart-Waffle-belgisk-vaffeljern-testSage-The-Smart-Waffle-belgisk-vaffeljern-test

Å lage belgiske vafler hjemme kan oppleves veldig krevende. Vi har testet flere belgiske vaffeljern, og kåret “Sage The Smart Waffle” til best i test! Dette vaffeljernet er både moderne og enkelt, og gjør det lekende lett å lage belgiske vafler. Med dette jernet kommer du aldri til å kjøpe belgiske vafler ute igjen!

alert-icon

Varsler: Lyd og lys

grandparents-icon

Lettbrukt: Nei

color-icon

Farge: Sølv

price-icon

Prisklasse: Svært høy

Dette belgiske vaffeljernet er laget i et fint design av rustfritt stål. Det har en effekt på 1000 W som er litt under gjennomsnittet på vaffeljern, men dette er ikke merkbart. Ikke nok med at dette jernet lager perfekte belgiske vafler, får du også lage to om gangen fordi det er dobbelt! Selv om dette jernet er spesiallaget til belgiske vafler, er det null problem å lage vanlige pannekaker. Du kan også bruke hvilken som helst annen ingrediens, da det har flere innstillinger som gjør at du kan lage din helt egen vri på vaflene! Du kan velge mellom belgisk, vanlig, buttermilk og sjokoladevafler. Jernet har også egne innstillinger for hvor mye vaffelen skal stekes slik at du kan velge selv om du vil ha en lys, gylden eller mørk vaffel.

Jernet piper også når det er ferdig med å varmes opp, eller ferdig med å steke en vaffel. Det følger med en øse i pakken, som hjelper deg med å beregne hvor mye røre det trengs. Om man bruker en annen øse og skulle være uheldig og ta for mye røre i jernet, er det ikke noe problem. Rundt kanten finnes det nemlig en egen kant som skal ta i mot den ekstra røren. Ved hjelp av denne kanten slipper du gris på kjøkkenbenken. Det er nokså enkelt å vaske av kanten. Kort fortalt er det ganske vanskelig å kunne grise og søle med dette jernet. Du trenger ikke være bekymret for at de yngste i familien skal søle når de lager vafler på egenhånd! 

Som nevnt tidligere, er dette et svært moderne vaffeljern. Men det er ikke bare utseendet som er moderne! Det kommer nemlig med avansert teknologi for vaffeljern. Du får med flere innstillinger, men det mest utrolige er LCD-skjermen. Denne skjermen gir deg nedtelling, og skjermen kan i tillegg bytte farge. Dette vaffeljernet fra Sage produserer firkantede vafler som er typisk for de belgiske vaflene. De er 12 x 12 cm, og er dermed mindre enn de vanlige vaflene. Vel og merke er vaflene betydelig tykkere, så du får cirka like mye mengde her som i en vanlig vaffel. Dette jernet kommer med mange innstillinger, og er dermed ikke det mest lettbrukte jernet på markedet. Likevel trengs det kun litt undersøkelse og testing for å bli en mester på belgiske vafler!

5. Tefal Mulitjern – Vaffeljern test

tefal-multijern-best-i-test.jpg

Ønsker du et enkelt, elegant og billig vaffeljern? Tefal Multijern er et vaffeljern som gir deg svært mange muligheter for pengene. Dette er et jern hvor du kan lage vafler, belgiske vafler og toast i samme jern! I tillegg kan du kjøpe over 10 separate overflater som gir deg ekstra mange muligheter! Dette jernet er perfekt for deg som har et lite kjøkken, og lar deg spare både mye plass og penger.

alert-icon

Varsler: Lys

grandparents-icon

Lettbrukt: Nei

color-icon

Farge: Sølv

price-icon

Prisklasse: Svært høy

På Tefal sitt multijern er stekeplaten veldig lett å vaske. Den kan nemlig enkelt fjernes etter bruk, og vaskes i oppvaskmaskinen. I og med at overflatene selges separat kan du bytte ut disse dersom de etterhvert bærer preg av bruk. Du slipper å bytte ut hele jernet, og trenger kun kjøpe nye flater. Dette er både miljøvennlig og økonomisk i lengden, i tillegg til at det sparer deg for tid! Det er enkelt å endre varmen på dette jernet. Det er også enkelt å vite når jernet er varmt, og når vaflene er ferdige. Dette ved hjelp av et lys på oversiden av vaffeljernet. Det er et bredt spekter med valg av varme, ved hjelp av 5 forskjellige innstillinger. Her blir vaflene understekte på det laveste, og brente på det høyeste. Etter et par forsøk finner man den perfekte varmen, og vil ende med perfekte, sprø og gyldne vafler.

I og med at dette er et enkelt vaffeljern, produserer det kun en vaffel om gangen. Det er absolutt ikke et problem med dette jernet, da steketiden på vaflene er minimal. Ettersom dette er et multijern er det perfekt for studenter, da det gir deg en “alt i ett” følelse. Du slipper å kjøpe for eksempel toastjern og vaffeljern hver for seg, for du kan bare kjøpe dette multijernet og lage svært mange retter. Dette er helt klart vaffeljernet for deg som ønsker en god vaffel, men ikke ønsker å investere i det nyeste og mest fancy jernet på markedet. Det er nemlig ikke bare elegant i designet, men også en fryd å bruke. Jernet er konstruert med en “non-stick” overflate som minsker bruken av smør og olje. Her trenger du kun smøre overflatene en sjelden gang, ikke mellom hver vaffel. I tillegg bidrar overflaten med å gjøre jernet enklere å vaske. Alt i alt svært lettbrukt!

I tillegg til å teste vaffeljernet sjekket vi ut overflatene til sandwitch. Sandwichene ble perfekt stekt, både jevnt og fint. I tillegg renner svært lite væske ut av jernet. Det har også en av- og på knapp. Denne knappen gjør at du kan skru av jernet uten å fysisk måtte dra ledningen ut av stikkontakten. I pakken fikk vi også med mange oppskrifter og tips til ting jernet kan brukes til. Dermed føles det ikke “forgjeves” å investere i et multi-jern fremfor et vaffeljern. Det er ikke vanskelig å “glemme bort” multi-jern effekten. Jernet ligger i en høy prisklasse, men til tross for det, kan du produsere svært mange retter. Her er noen eksempler: Vafler, toast, sandwich, pannekaker og innbakt pizza. Ikke nok med det, skal det faktisk også være mulig å grille kjøtt, kylling og biff i dette jernet. Perfekt til alle anledninger, og ikke minst enkelt å dra med seg.

6 ting du bør se på når du skal kjøpe et vaffeljern:

Enkelt å bruke

Brukervennlighet: Som på alle andre ting man skal kjøpe, er det en stor fordel om det er enkelt å bruke. Da kan hele familien få gleden av å steke vafler, og det blir en hyggelig opplevelse. Derimot om det er for mange knapper og funksjoner, kan det føles håpløst å steke vafler. Med mindre du er over gjennomsnittet interessert i vaffelsteking, såklart.

plug

Lang ledning: Dersom du kjøper et vaffeljern, og finner ut at ledningen er veldig kort, kan det bli vanskelig å bruke jernet. Kanskje må du stå på en upraktisk plass på kjøkkenet. Det vil også bli vanskelig å kunne servere nystekte vafler ut vinduet, eller på terrassen på sommeren. Lang ledning er svært praktisk, og du slipper å lete frem en skjøteledning.

waffles

Enkelt eller dobbelt?: Det kan være vanskelig å vite om man skal kjøpe et enkelt eller dobbelt vaffeljern. Om du har god plass i skapene, og skal lage mange vafler om gangen, burde du gå for et dobbelt. Om du har lite plass på kjøkkenet, eller har en liten familie å lage vafler til, holder det med et enkelt.

temperature

Justerbart termometer: Det er ekstremt viktig å sjekke at vaffeljernet har justerbart termometer før du drar kortet. Et justerbart termometer gjør at du enkelt kan få vaflene stekt slik du ønsker. En standard temperatur vil ikke være optimal, fordi det ikke vil kunne gjøre alle fornøyd. Mennesker er forskjellige, og ønsker vaflene sine ulike.

quality

Overflate: For å slippe unødvendig gris, samt unødvendig bruk av smør, er det viktig at vaffeljernet er laget med en overflate som gjør at vaflene slipper jernet lett. Enkelte billige og dårlige vaffeljern har en dårlig overflate som gjør at vaffelen setter seg fast, og ikke vil slippe jernet. Se etter en god overflate! 

kitchen

Rengjøring: Hvor enkelt/vanskelig det er å vaske vaffeljernet, avhenger av overflatene. Gode overflater hjelper nemlig ikke bare med å få vaflene til å slippe jernet. De er nemlig også mye lettere å vaske enn grove og dårlige overflater. Se etter gode vaffelplater!

Ofte stilte spørsmål om vaffeljern

Hvorfor blir vaffelen stekt utenpå og rå inni?

Dersom vaffelen din blir mye stekt på utsiden, og oppleves råd inni kan du prøve å skru ned varmen. Med for høy varme blir vaffelen raskere brent på utsiden enn varmen rekker å komme gjennom hele vaffelen.

Hvordan vasker man vaffeljernet riktig?

Ikke putt vaffeljernet i oppvaskmaskinen eller i for varmt vann. Varmen kan ødelegge overflatene. Vask med papir og en spray eller et middel som fjerner fett, for eksempel Zalo. Du kan også lage en såkalt “rensevaffel”.

Hvor kaster jeg et vaffeljern om det er ødelagt?

Vaffeljern skal ikke kastet i vanlig restavfall. Det finnes nemlig verdifulle materialer som kan gjenbrukes eller resirkuleres. Det kan leveres på en søppelfylling, kommunalt avfallsmottak eller andre godkjente plasser.

Hva er en vaskevaffel?

En vaskevaffel er en røre man lager og steker i jernet for å vaske det. Bland 0,5 dl vann, 1 dl hvetemel og 2 ss salt sammen og hell røren i vaffeljernet. Steketiden kan være noe lenger enn ved en vanlig vaffelrøre.

Jeg har helt nytt vaffeljern. Kan jeg begynne å steke med en gang?

Vi anbefaler at du kaster den første vaffelen, og eventuelt nummer to. Du kan også tørke av jernet grundig med en mikrofiberklut før bruk. Dette er for å unngå å få uønskede bakterier og smuss på vaflene.

Kan jeg steke bananvafler i vaffeljern?

Ja! Du kan lage akkurat de vaflene du ønsker, enten grove, bananvafler, sjokoladevafler eller annet. Eneste kriterie er at det må være en vaffeloppskrift. Det er forskjell på vaffelrøre og pannekakerøre for eksempel.