Robotstøvsuger test 2022

Hvilken robotstøvsuger blir best i test?  Sist oppdatert 14.01.2022 – Inneholder annonselenker. 

Robotstøvsuger best i test 2020

Lurer du på hvilken robotstøvsuger som passer deg best? Vi har testet markedets beste robotstøvsugere, fra merker som Neatsvor, Xiaomi, iRobot og Roborock.

Vi deler testen opp i to trinn. I første trinn skal vi vurdere hvor godt robotstøvsugeren passer til ditt hjem. Da tar vi hensyn til hvordan maskinen reagerer når den er i nærheten av dyr. Vi skal også vurdere hvordan robotstøvsugeren reagerer hvis den er i nærheten av et barn som leker. Stopper den, eller kjører den videre dersom den treffer et menneske? Dette er viktige faktorer for alle forbrukere av robotstøvsugere.

Andre trinn tar for seg maskinens viktigste oppgave: Å gjøre det rent i hjemmet. Hvor effektiv er egentlig maskinen når det gjelder renhold? Robotstøvsugere er ment til å gå automatisk, altså uten at du må følge med på den. Da er det viktig at produktet lever opp til forventningene ut fra hva leverandøren forteller om modellen. Vi skal også vurdere hvordan maskinen opptrer ved hindringer, fall i trapper og ved «forbudt»-soner. Kan man kontrollere robotstøvsugeren til å ikke gå inn i et spesielt rom?

Vil du lese flere av våre tester? Her finner du en komplett liste!

1. Neatsvor x520 Robotstøvsuger – BEST I TEST

Neatsvor x520 er robotstøvsugeren som har absolutt alt, og er Guidesiden’s klare testvinner. Dette er en intelligent robotstøvsuger som er utviklet med forbrukeren i fokus. Med en prislapp på 4990 kroner får du mye rengjøring og smartness for pengene! Ved hjelp av Google Home og modellens mobilapplikasjon kan du kontrollere robotstøvsugeren til å gjøre akkurat hva du vil. Neatsvor har innebygd vanntank og mopp som vil få vekk både støv og flekker på gulvet. Med en sugekraft på 6000 PA, kan du være sikker på at Neatsvor x520 tar alt fra hundehår og støv til bakterier og metallkuler fra gulvet.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 180 minutter

3000PA sugekraft

Sugekraft: 6000 PA

Best i test: Neatsvor x520 er den mest komplette robotstøvsugeren blant modellene vi har testet. Robotstøvsugeren har en innebygd vanntank og mopp, og gjør dermed all jobben for å få gulvet skinnende rent. Når du skal velge en robotstøvsuger er det 2 ting som er spesielt viktig å tenke på. Den første av dem er batteritiden. Neatsvor x520 fungerer i hele 180 minutter før den må lades, og kommer med en batterikapasitet på 5200 mAh. Du slipper også å bekymre deg for at robotstøvsugeren går tom for strøm under rengjøringen, da den kjører til ladestasjonen lader helt av seg selv ved behov. Den andre sentrale grunnen til at Neatsvor x520 blir vår testvinner er sugekraften. Klarer den å ta med seg hundehår og tyngre matrester fra bakken? Med en sugekraft på hele 6000 PA er det ingenting å lure på!

Neatsvor bråker ikke spesielt mye sett opp mot den totale rengjøringsjobben som gjøres. I vår test målte vi 55 dB på det høyeste, som ligger litt under lydnivået til en vanlig støvsuger. En ting vi la spesielt merke til er fleksibiliteten ved at forbrukeren selv kan bestemme hvor kraftig motoren skal arbeide, noe som gjør det enkelt å kontrollere støynivået. Vi likte også at vi ikke trengte å være tilstede for at robotstøvsugeren skulle rengjøre. Her var det rom for å reise ned til butikken og heller følge med på robotstøvsugeren via mobilapplikasjonen som følger med alle Neatsvors modeller.

Robotstøvsugeren har flere innebygde sensorer. Som en naturlig del av testen, prøvde vi Neatsvor x520 i nærheten av en trapp. Resultatet ble at den stoppet like før, og fikk faktisk sugd med seg alt støvet selv til siste del av trappetrinnet før det går nedover. Robotstøvsugeren var heller ikke nær veggene, og lagde ingen riper eller skader. I motsetning til flere andre modeller vi testet, kom Neatsvor x520 seg under lave møbler og er meget lav tross motorkraften og det faktum at robotstøvsugeren også mopper gulvet ved hjelp av en innebygd vanntank.

Som en siste del av testingen forsøkte vi Neatsvor x520 med en hund vandrende rundt på gulvet. Dette likte den ikke, da sensorene ble forvirret over elementet som stadig flyttet på seg. Vi anbefaler derfor å ikke ha dyr nær maskinen når den jobber.

Roborock S6 MaxV test

Roborock S6 MaxV er et åpenbart valg for deg som vil ha en skikkelig toppmodell, og som ikke er redd for å betale for dette. I dette segmentet er nemlig S6 MaxV en av de beste robotstøvsugerne vi har testet, men prisen gjør at den ikke når helt opp i vår anbefaling. Roborock S6 MaxV har både mopp- og støvsugerfunksjon, som gjør det til en super alt-i-ett-løsning, som takler de fleste utfordringer med glans.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 180 min

3000PA sugekraft

Sugekraft: 2500 PA

Roborock S6 MaxV kombinerer mopp og støvsuger for en komplett rengjøring. Her gjør den også en bedre jobb enn mange av sine konkurrenter. Vanskelige flekker tar den seg også av, ettersom den er i stand til å legge trykk mot gulvet. Når det er tid for mopping kan du styre vannmengden selv. Dette er praktisk for å tilpasse den til gulvtype. Dette styrer du i en brukervennlig og smart app fra Roborock. Den høye sugekraften på 2500 PA tar seg av støv, hår og annet smuss fra både gulv og tepper. På tepper skrur den også opp sugekraften selv, noe som er veldig kjekt. 

Roborock S6 MaxV er også meget enkel å vedlikeholde. Filteret og støvbeholderen skylles enkelt i vann. Alle de avtakbare delene kan byttes ut, som gir den lenger levetid. Robotstøvsugeren sier også ifra selv når den er full. S6 MaxV er også praktisk i bruk med kjæledyr, fordi den har en egen innstilling med høyere sugekraft for dette. Roborock S6 MaxV har fem moduser for sugekraft. På høyeste styrkenivå bråker den en del, men vi målte den til maks 62,6 dB i vår test. På laveste modus er den nede i 54,2 dB i vår test. 

Et stort pluss med Roborock S6 MaxV er den innholdsrike Xiaomi MiHome-appen. Du kan stille inn hvilke rom og områder som skal støvsuges og vaskes. Veldig nyttig er det også at du kan lage no-go-soner for moppen på for eksempel tepper. I appens kartlegging kan du inkludere hele fire etasjer. S6 MaxV kjører selv tilbake til ladestasjonen når den trenger mer strøm. Derfor slipper du å passe på at den har nok lading når husvasken skal gjøres. Takket være kunstig intelligens og gode sensorer er navigeringen også et stort pluss med Roborock S6 MaxV.

3. Roborock S5 Max – Robotstøvsuger test

Roborock S5 Max Robotstøvsuger

Roborock S5 Max er den perfekte robotstøvsugeren for deg som ønsker alt i en pakke. I likhet med Neatsvor X520 kommer denne robotstøvsugeren med mulighet for mopp og vask. Noe som er et «must» for de fleste robotstøvsugere. Den er super enkel å bruke og håndterer de fleste utfordringer. Det følger også med en App der du kan styre hele maskinen til å gjøre akkurat hva du vil!

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 120 minutter

3000PA sugekraft

Sugekraft: 2000 PA

Test: Roborock S5 Max har unike funksjoner som mange andre robotstøvsugere ikke har. Dette er et stort pluss. Du kan blant annet styre maskinen til å holde seg unna «Forbudt» Soner, og «Ikke Mopp» Soner. Du vil gjerne at robotstøvsugeren vasker gulvet ditt, men ikke teppet i stuen. Dette kan du fint kontrollere ved hjelp av Appen. Hvis vi går over til batterikapasitet, så  har Roborock S5 Max mulighet til å jobbe i 120 minutter uten stopp. Dette vil si at roboten kan støvsuge et helt hus på 250 m² uten problemer.

Roborock S5 Max er en veldig stille robotstøvsuger. Lydnivået kan sammenlignes med en liten støvsuger du har liggende hjemme. I likhet med andre robotstøvsugere, kan du også kontrollere lydnivået. Dette gjør du enkelt ved å redusere sugekraften. Jo mindre den suger – desto mindre bråker den. Roborock gjør jobben som blir lovet: Den samler opp smuss, bakterier, hundehår og sand. Alt samles i en boks. Boksen kan du enkelt ta av, tømme den og deretter sette den tilbake igjen. Du slipper dermed å kjøpe støvsugeposer.

Når S5 Max robotstøvsuger starter arbeidet i ditt hjem, kan du la den jobbe helt på egen hånd. En rekke innebygde sensorer gjør at maskinen aldri faller ned trapper eller smeller inn i veggene. Dette er for å beskytte ditt hjem mot riper og andre slitasjer. Du kan være trygg på at maskinen gjør en perfekt jobb. Klatreevnen på hele 2 cm gir maskinen nok kraft til å komme seg opp diverse tepper og kanter. Vi anbefaler varmt denne maskinen dersom du ønsker en komplett løsning!

Roborock S6 Pure

4,5 stjerner

Roborock S6 Pure er robotstøvsugeren for deg som ikke vil bruke mangfoldige tusen på en toppmodell. Du får kanskje ikke effektiviteten til en toppmodell, men så er prisen definitivt mer behagelig. Den har god navigasjon, men skuffer noe på effektiviteten. Store og gode hjul gir bra fremkommelighet. Roborock S6 Pure har en meget bra og oversiktlig app, med mange praktiske funksjoner. Sugekraften er god nok til å hamle opp med brødsmuler og annet smuss, uten større problemer. 

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 150 minutter

Map Icon

Sugekraft: 2000 PA

Roborock S6 Pure er en robotstøvsuger med gode evner til å navigere seg rundt. Den takler hjørner og kanter bra. Også med litt vanskelige møbler finner den veien, selv om den bruker litt ekstra tid på dette. Meget gode hjul takler terskler og andre hindringer uten større problemer. Samtidig sliter Roborock S6 Pure med å finne sin egen ladestasjon. Dette kan ta flere minutter med prøving og feiling. Det er ikke et stort problem, men det kan være irriterende. Rengjøringsevnen er grei nok, men den oppnår ikke toppscore. I vår test ble musli liggende igjen etter S6 Pure, men mindre smuss og støv taklet den bra. Den taklet også hjørner og kanter helt greit. Robotstøvsugeren har én kost. Det gjør rengjøringen mindre effektiv. Flere ganger opplevde vi at den sendte brødsmuler ut på gulvet i vår test. 

Roborock S6 Pure har en brukervennlig og oversiktlig app. Med denne styrer du hvilke områder som skal vaskes. Du kan også be den om å vaske et bestemt sted på kommando, som kan være veldig praktisk. Appen har også en funksjon for å finne igjen robotstøvsugeren, hvis du lurer på hvor den er. En av de mer morsomme funksjonene er en “joystick”. Med denne kan du faktisk styre robotstøvsugeren manuelt. Ganske så festlig! Appen gir beskjed når mopp, filter og kost må byttes. I vår test ga den ikke beskjed når den satt fast, men fortsatte å jobbe. Setter den seg fast betyr dette at den vil holde på til den går tom for strøm, uten å gi beskjed. Roborock S6 Pure har et enkelt og stilrent utseende. Vår modell kom i svart, men det finnes også en hvit variant. 

I vår test av Roborock S6 Pure reagerte vi på støynivået. Er du ute etter en stillegående modell er neppe S6 Pure et førstevalg. På laveste styrke er lyden ganske så intens og våre testere beskriver lyden som en jetmotor. Samtidig kan du via appen styre sugekraften manuelt, så det er mulig å justere dette. Robotstøvsugeren var ganske enkel å sette opp, mye takket være den gode appen. Likevel kommer ikke brukermanualen på norsk, noe som var skuffende. Totalt sett er dette en helt grei robotstøvsuger. Den prøver ikke å være en toppmodell, så ikke forvent all verden. Samtidig gir den mange gode og praktiske funksjoner for pengene, så den bør ikke utelukkes. Har du mulighet til å legge på et par tusenlapper finnes det imidlertid bedre alternativer der ute, både fra Roborock og konkurrentene.

5. iRobot Roomba 980 – Robotstøvsuger test

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 er en solid robotstøvsuger som scorer høyt på testen vår. Ved hjelp av medfølgende App er støvsugeren svært enkel å bruke. Den tar med seg alt av hundehår, smuss og sand fra gulvet. iRobot Roomba 980 er utstyrt med markedets beste teknologi. Den registrerer alt av møbler, kanter og vegger slik at resultater blir nøytaktig og problemfritt.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 120 minutter

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Det som er en liten ulempe med iRobot Roomba 980 er at den bråker mer enn nødvendig. Vi prøvde den på maksimal styrke, og da var det som å bruke en helt vanlig støvsuger. Det hadde vært perfekt om det hadde vært mulig å bruke en lyddemper eller lignende. Dersom du ikke ønsker at den bråker under sitt arbeid, kan du la den jobbe selvstendig mens du f.eks. er på jobb eller lignende. Som alle andre robotstøvsugere kan du redusere støynivået ved hjelp av Appen.

Det vi likte med iRobot Roomba 980 er batterikapasiteten. Den kan kjøre uten stopp i hele 2 timer! Når den går delvis tom for strøm kjører den automatisk tilbake til sin ladestasjon. Med medfølgende App kan du styre og overvåke rengjøringen. I følge produsenten kan robotstøvsugeren brukes på forskjellige tregulv, laminat, fliser og andre gulvbelegg. Når vi prøvde den på laminat gulvet, gjennomførte den jobben akkurat som forventet. Den tok med seg alt av hår og støv som lå på gulvet. 

Smart teknologi hindrer at robotstøvsugeren skader veggene og andre gjenstander i huset. iRobot manøvrerer seg gjennom trange steder som f.eks under senga, sofaen eller ved kjøkkenet. Den sitter sjeldent fast og har nok kraft til å komme seg “vekk”. Funksjonaliteten er veldig enkel. Det er 3 knapper på toppen: Den første er til å starte maskinen, den andre er til å lade den, og den tredje er til å vaske bort søl i et kontrollert område. Enklere blir det ikke! Vi er veldig fornøyde…

6. iRobot Roomba S9 Plus – Robotstøvsuger test

iRobot Roomba S9+ Plus robotstøvsuger

4,5 stjerner

iRobot Roomba s9+ er en av de mest avanserte robotstøvsuger vi noen gang har testet. Dette er den første robotstøvsugeren som rengjør hjemmet ditt og deretter rengjør seg selv ved å tømme sin egen søppelkasse! Kan det bli bedre enn det? Kraftig motor og smart navigasjon gjør den veldig effektiv og utrolig rask. Skal du ha kvalitet, må du selvfølgelig betale for det… Det eneste vi savnet var mopp og vask funksjonen. 

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 120 minutter

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Med kraftig suging, smart navigasjon og evnen til å tømme seg selv, er denne klart det beste du kan kjøpe. Våre eksperter mener dette er den mest avanserte modellen som finnes på markedet per dags dato. I stedet for den vanlig sirkulære formen, som du sikkert har sett på de andre robotstøvsugerne, kommer i Robot med en “D” form. Fordelen er at du kan støvsuge kanter og trange steder helt feilfritt. iRobot Roomba s9+  er utrolig rask og kan gjennomføre 100 kvm på under 1 time. Når den er ferdig kjører den tilbake til ladestasjonen og tømmer ut søpla. 

iRobot Roomba s9+ er full spikret med spesialiteter. Blant annet har den sensorer som gjør at maskinen aldri er nær vegger eller kanter på ditt hjem. Den har også knapper for enkel bruk dersom du ikke ønsker å styre med en App. LED-indikatorer viser når maskinen er snart tom for strøm, trenger lading eller at den er koblet seg på WiFi. Eneste vi savner med denne robotstøvsuger er muligheten for mopp og vask. Om denne maskinen hadde hatt dette inkludert, hadde vi enkelt kåret den til nr.1 i vår test. 

Når du kjøper iRobot, følger det selvfølgelig med en App. Denne heter iRobot og er tilgjengelig både for Android og Apple enheter. Fra Appen kan du styre absolutt alle funksjoner på robotstøvsugeren. Du kan starte, stoppe, sjekke batterinivået, sette opp tidsplan for når den skal jobbe, smart navigasjon på eget kart. Du kan også bestemme eget tidspunkt når den skal jobbe. Det vil si at du kan starte den når du er på jobb og kommer hjem til et ryddig hus. Dette er den største fordelen denne robotstøvsugeren har. Vi er imponert! Anbefales…

7. Ecovacs Deebot OZMO 950 – Robotstøvsuger test

Ecovacs Deebot OZMO 950

4,5 stjerner

Ecovacs Deebot OZMO 950 robotstøvsuger har kraftige innebygde børster som tar det meste av hundehår, sand og andre bakterier som flyter på gulvet. Designet for å ta harde gulv og tepper. Dersom du har hund eller katt er dette den perfekte robotstøvsugeren for deg. Hårene setter seg ikke fast på børstene da dette går direkte inn i maskinen. Robotstøvsugeren kommer med vask og mopp som gjør hele rengjøringsjobben komplett!

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 110 minutter

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Ecovacs Deebot OZMO 950 robotstøvsuger kommer med innebygd mopp og vask på undersiden. Denne kan du enkelt ta av og på dersom du ikke ønsker å bruke vaske-funksjonen. Ved hjelp av medfølgende App, kan du planlegge når du vil moppe og hvilken soner du ønsker å ta. Appen er veldig enkel å bruke og kobler seg raskt til din Apple, Google eller Android-enhet. Med bare noen få klikk er maskinen i gang. Her kan du styre støynivået ved å redusere sugekraften, angi tid for “ikke forstyrr”, velge soner og mye mer. På det meste målet vi 66 dB. Når vi reduserte sugekraften gikk den ned til 33 Db. 

Hvis vi går over på hva maskinen faktisk kan gjøre, ble vi overrasket på noen punkter. Et av høydepunktene var at du kunne sette spesifikke rengjøringsplaner. Dette vil si at du kan f.eks velge både støvsuging og vask på kjøkkenet, så kan du velge kun støvsuging på stuen. Du kan også velge et tidspunkt på dagen og bestemme hvilken dag du ønsker at maskinen skal jobbe. Er det tirsdag du ønsker at maskinen skal starte rengjøringsjobben? Selv når du er på jobb kan du følge med på hvor støvsugeren befinner seg ved hjelp av et kart på telefonen! 

Vi tok en test på hindringer og trapper: Her kom den enkelt gjennom testen. Maskinen har innebygde smarte sensorer som gjorde renholdsjobben helt feilfritt. I Appen kan du blokkere bestemte områder i ditt hjem. Som f.eks et rotete rom der du ikke ønsker at støvsugeren skal jobbe. Når du har funnet deg den beste renholdsaktiviteten for maskinen, kan du lagre dette i innstillinger. Dette gjør det enklere for deg å planlegge de neste ukene og månedene. Slik at du slipper gå inn på Appen igjen for å programmere maskinen.

8. Neato Botvac D7 Connected – Robotstøvsuger test

Neato Botvac D7 Connected Robotstøvsuger test

Neato Botvac D7 Connected slår veldig høyt i testen vår på grunn av levetiden. Den kan jobbe hele 200 minutter uten stopp! Dette betyr at den kjører 80 minutter lenger enn TEST-vinnerne! Den utmerker seg også med imponerende navigasjon egenskaper og integrasjon til Google Assistant og Alexa. D7 har en «D» form som tar kantene på huset helt feilfritt. Grunnen til at den ikke nådde helt toppen var pga prisen og for liten søppelkasse. 

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 200 minutter

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Neato Botvac D7 Connected leverte på sitt aller høyeste. Maskinen er mye smartere enn de aller fleste robotstøvsugere. Med sin intelligente laser-navigasjon, rengjørings-kart og integrering til Google slår den sterkt i testen vår. Da den jobbet målte vi ca 68 dB. Lydnivået kunne reduseres ned til 40 dB da vi tok ned sugekraften. Det som skiller Neato fra sine konkurrenter er batteritiden på 200 minutter og den sterke Lithium Ion batteriet som følger med. Om du har et stort hus eller et enebolig er Neato Botvac den perfekt robotstøvsuger for deg! 

Selv om den ikke har inkludert vask, så slår den høyt på resultatet når det gjelder å støvsuge. Den tok alt fra sand, chips og hundehår som lå på gulvet. Dette er jo den viktigste oppgaven til maskinen så her nølte den ikke med å levere varene sine. Det som var litt synd var at søppelkassen ble fort fylt opp etter noen få økter. Neato har løst det ganske enkelt ved å kunne ta ut boksen og tømme den ved noen få “klikk”. Da slipper du å kjøpe støvsugerposer og bry deg om de ekstra kostnadene. Det eneste maskinen trenger for å gjøre sin jobb er at du kobler ladestasjonen til en stikkontakt slik at den kan lade automatisk. 

D-formen gir også Neato en stor fordel når det gjelder å støvsuge kanter og trange steder i ditt hjem. Dette er den største fordelen den har i motsetning til runde robotstøvsugere. Neato kan stilles inn til å holde seg unna “No-Go” soner. Eksempelvis i nærheten av vannskålen til ditt kjæledyr, lekeplassen til ditt barn eller andre rom. Dermed kan du alltid ha kontroll til enhver tid, selv når du ikke er hjemme! Når det gjelder hindringer så faller ikke denne robotstøvsugeren ned fra trapper og den holder seg unna veggene og andre sårbare steder i ditt hjem. Den har innebygd 360 graders laser som gir maskinen full kontroll over jobbsituasjonen.

9. iRobot Roomba i7 (7150) – Robotstøvsuger test

iRobot Roomba i7 (7150) Robotstøvsuger

iRobot Roomba i7 har en 3-trinns rengjøringssystem: Børste, suging og lufstrøm. Perfekt for deg som ønsker å få vekk pels og dyrehår. Den har et innebygd filter som gjør at maskinen etterlater seg frisk og ren luft etterhvert som den jobber. (Miljøvennlig). Robotstøvsugeren styres av den populære iRobot Appen. Her kan du styre om maskinen skal jobbe på tepper, harde gulv, tregulv og flisgulv. Det som vi likte med robotstøvsugeren er at den kan kobles til Google Assistant og lader automatisk.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 75 minutter

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Slik som de andre iRobot modellene, kommer denne robotstøvsugeren med WiFi og den intelligente iRobot appen. Her kan du planlegge hvordan maskinen skal jobbe i løpet av dagen og ukedagene som kommer. Du kan stimulere hvilken rom du ønsker at maskinen skal jobbe på, enten om du ønsker kjøkkenet eller kun badet. Den avanserte programvaren til Roomba gjør at maskinen sjeldent setter seg fast i kabler og andre hindringer. Den beveger seg forsiktig langs veggen og unngår å falle ned i trapper. Disse funksjonene gjør robotstøvsugeren driftssikker og stabil.

iRobot Roomba i7 (7150) har et innebygd HEPA-filter som fanger opp støv og allergener fra hund og katt. Dette fører til at luften blir ren og frisk etterhvert som den jobber. (I motsetning til andre maskiner som ikke bruker denne type filter). Det som vi likte med maskinen var at den bruker mer tid på områder der det er mest skittent. Produsenten forteller at Roomba i7 har optiske sensorer som identifisere steder der det er mest støv og urensligheter. En annen viktig ting å få med seg er at maskinen er innstilt til å øke luftstrømmen opptil 10 ganger på tepper. 

iRobot Roomba i7 skuffet oss ikke i det hele tatt, men grunnen til at den ikke ble “Best i test” eller kom lenger opp i testen vår var 2 grunner: Jobb tiden på 75 minutter og vask/mopp er ikke inkludert. Ettersom det finnes flere og flere robotstøvsugere som tilbyr dette, er det ikke noe tvil på at de skiller seg ut når de har muligheten for å vaske i tillegg til å støvsuge. Vi er ellers veldig fornøyde med maskinen og anbefaler denne sterkt dersom du ikke har behov for mopp og vask funksjonen. Vi gir denne testen 4,2 stjerner av 5 stjerner.

10. Xiaomi Roborock S6 – Robotstøvsuger test

Xiaomi-roborock-støvsuger

Xiaomi er kjente for sine supre støvsugere til en rimelig pris.  RoboRock S6 er etterfølgeren til S5. Den koster nærmere 2000 kr mer enn den forrige utgaven, men den skal riktignok være mye forbedret. Ved første øyekast ser den nesten identisk ut som S5, men designet skal være, samt den skal ha noen nye funksjoner.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 2,5 time

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Det første vi noterte oss før vi startet støvsugeren var at batteritiden er økt mye. Nå er den på 2,5 time som er mye bedre enn S5. På 2,5 time rekker støvsugeren å fullføre hele huset. Dermed trenger du ikke stoppe og lade den opp når den er halvveis i støvsugingen, for å fortsatte senere. Støvsugeren styres fortsatt via en app med navn «Mi Home». Om du har flere produkter fra samme selskap kan du enkelt bytte mellom produktene i appen, eller du kan få de til å jobbe sammen seg i mellom. Ved start av støvsugeren, merker vi at den bråker mye mindre enn S5. Selv om den bråker mindre suger den fortsatt like godt som forrige, men ikke noe merkbart bedre. Den har absolutt blitt smartere. At støvsugeren har blitt smartere har mye å si for navigeringen i huset. 

Appen har en helt fantastisk funksjon som gjør at du endelig kan dele inn hjemmet i forskjellige rom! Dermed kan du ha ulike modus og tidsskjemaer i de forskjellige rommene. Da kan du enkelt bestemme når støvsugeren skal være i de forskjellige rommene. Dermed slipper den å plage deg midt i middagen eller når du er midt i et møte! Støvbeholderen er på samme sted som før. Den finner du når du løfter på lokket. Den fungerer fint, og har et stort hull slik at det er lett å tømme den! Vi ser også helt klart at den er smartere enn S5. En av nyhetene på denne modellen er at den kan aktivere et såkalt “Map Saving Mode”. Dette moduset gjør at den selv danner seg et kart over hjemmet, og dermed finner frem av seg selv.

Støvsugeren har endelig fått en funksjon som gjør at den hele tiden skanner området 360 grader rundt seg. Den vet alltid hvor den er i rommet, og finner raskt ut hvor den skal kjøre om den krasjer eller setter seg fast i noe. Når støvsugeren er ny i huset trenger den kun en eller to runder i huset før den er kjent og klarte å fordele rommene. Funksjonen som lar deg velge forskjellige funksjoner er ikke alene om å være fantastisk. Nå kan du nemlig også velge forskjellige hastigheter og volum forskjellige steder i rommet! Du kan dermed be den støvsuge under bordet når ungene har spist på maks volum, mens resten av kjøkkenet kan være på lavest volum.

11. Menuett Smart – Robotstøvsuger test

menuett-robotstøvsuger

Menuett sin robotstøvsuger får en plass i testen vår, selv med sin lave pris. Dette er en effektiv og prisvennlig støvsuger som fungerer selv på de minste ting, som for eksempel hundehår. Den har ingen spesielt avanserte funksjoner, men har likevel de grunnleggende tingene. Perfekt for deg som ønsker et billigere alternativ enn de som scorer aller høyest. Denne er også lett i bruk.

App map icon

Styres med App: Nei

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 90 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Denne helautomatiske robotstøvsugeren fra Menuett er brukervennlig og selvgående etter du har installert den. Den gjør rengjøringen til en lek, og sparer deg for både tid og energi! Støvsugeren har fem ulike rengjøringsmønstre; Punkt – effektiv støvsuging på mindre område. Sikksakk – rask og effektiv støvsuging av store og umøblerte flater. Kant – Støvsuging langs vegger og kanter. Tilfeldig – støvsuging med et tilfeldig valgt rengjøringsmønster. Automatisk – roboten velger selv et passende mønster. Ikke nok med det, har den også moppefunksjon. Ved å moppe og støvsuge samtidig blir det ikke bare tomt for støv. Det blir i tillegg skinnende rent. Du trenger aldri stresse for å tømme huset for hundehår igjen!

Støvsugeren styres ved hjelp av en fjernkontroll, og ikke app. Fjernkontrollen hjelper deg med å bytte rengjøringsmønster og navigere eventuelle andre funksjoner som finnes. Støvsugeren har en lav høyde på kun 7,8 cm. Med denne høyden muliggjør den støvsuging under forholdsvis lave møbler, som for eksempel en lav sofa. Roboten er konstruert med hele fire kollisjonssensorer. Dette er for at den enkelt skal kunne navigere rundt eventuelle hindringer. Oppå disse sensorene sitter en gummilist. Denne gummilisten er der for å beskytte roboten mot møbler eller lister ved kollisjoner. I tillegg til fire kollisjonssensorer, har denne støvsugeren også fire trappesensorer. Disse forhindrer at roboten faller utenfor trappetrinn eller andre høyder.

Hjulene på støvsugeren er gummibelagte. Dermed skal denne klare å komme seg over 1 cm høye terskler og kanter. Den hadde noe problemer, men klarte det uten hjelp. Når den satt seg litt fast på listen brukte den sin automatiske avstengningsfunksjon. Sugestyrken på støvsugeren tilpasser seg selv etter underlaget. Dermed er sugeeffekten alltid optimal uansett om den er på tre, fliser, stein, tepper eller andre underlag. Alt støvet samler seg opp i en støvbeholder. Denne opplevde vi som ganske enkelt å tømme. Filtreringen gjøres med et tradisjonelt filter, og et HEPA-filter. Både filtrene og støvbeholderen kan rengjøres med vann. Eneste ulempe vi fant med denne støvsugeren under bruk, var at den hektet seg litt fast i ledninger. Etter å fjerne de gikk den som smurt. En støvsuger, perfekt for deg som ønsker en billig og bra robotstøvsuger!

12. Miele Scout RX2 – Robotstøvsuger test

miele-scout-Rx2

Scout RX2 Robotstøvsuger fra Miele er en veldig smart robotstøvsuger som er utviklet med den nyeste teknologien. Bruk mobilappen til å kontrollere støvsugeren. Ved hjelp av et kamera du kan overvåke i appen, kan du kontrollere alt som skjer når du ikke er hjemme. Kom hjem fra jobb til et skinnende rent hjem ved hjelp av RX2!

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 2 timer

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Først og fremst har denne støvsugeren et veldig smart navigeringssystem, gyrosensorer, og i tillegg et kamera. Dette kameraet er plassert på toppen av støvsugeren. Den skanner taket flere ganger per minutt, og kan dermed enkelt finne frem i huset. Dette helt uten å krasje i møbler, og uten å utelate steder som i utgangspunktet kan være vanskelige å nå. I tillegg kan du se hva støvsugeren er på vei til å gjøre, ved hjelp av førstepersons visning i appen. Da kan du enkelt unngå at den kjører steder den ikke skal. Støvsugeren er konstruert med et vaskeprogram. “Quattro Cleaning Power”-programmet gjør at støvsugeren rengjør gulvet flere ganger, og i flere trinn. Den feier, børster og støvsuger, og det resulterer i et fantastisk resultat.

I noen tilfeller kan enkelte støvsugere gjøre at støvpartiklene som er samlet opp, flyr ut i rommet igjen. Dette kan være utrygt å skape en dårlig luft i hjemmet. Ved hjelp av “AirClean Plus-filter” unngår du dette med Miele Scout RX2. “AirClean Plus-filter” er nemlig et utblåsningsfilter som forhindrer at akkurat dette skjer. Dermed kan du nyte frisk og ren luft i hjemmet ditt, og du slipper å være redd for støvpartikler som flyr rundt. Støvsugeren bruker rundt to timer på å bli fulladet. Når den er fulladet får du hele to timers rengjøring, som måler seg opp mot testvinnerne i testen vår. Med to timers rengjøring rekker den å fullføre hele huset før den må lades igjen.

RX2 kartlegger som nevnt omgivelsene sine hele tiden. Ved hjelp av kartleggingen produserer den et kart. Dette kartet kan forbrukeren se ved hjelp av appen. Navigeringen gjøres ved hjelp av et 3D-SmartNavigation-system. I appen kan du også se batteristatus og hva den har rengjort. Ved hjelp av et magnetbånd kan du begrense hvor maskinen beveger seg. Om maskinen skulle gå tom for strøm underveis i rengjøringen returnerer den på eget initiativ til laderen. Når den har fått strøm, vil den selv forlate laderstasjonen og fortsette der den ble avbrutt. Dette er en svært bra støvsuger, men på grunn av prisen har den fått en litt lavere plassering i vår test. Alt i alt en smart og bra støvsuger med et flott design.

13. Noisz by ILIFE S5 – Robotstøvsuger test

noisz-by-ilife-s5-amazon

Noisz S5 er en praktisk og rimelig robotstøvsuger med virvelfri sugeport. Denne støvsugeren er spesielt designet for å takle dyrehår på flate og glatte gulv og er nærmest en dyrehårspesialist. Bestem et eget område der roboten skal rengjøre, og kom hjem til helt strøkent kjøkkengulv.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 90 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Denne robotstøvsugeren fra ILIFE er en flott og rimelig robotstøvsuger som renser gulvet automatisk til planlagt tid, eller ved et enkelt tasteklikk når du trenger det. Du kan enkelt velge hvor du vil at denne robotstøvsugeren skal jobbe. Dermed bruker den ikke unødvendig strøm eller tid på å rengjøre hele huset. Om barna drar på skole etter du har dratt på jobb, kan du enkelt bestemme at den skal støvsuge i mellomtiden mens alle er borte. Kom hjem til skinnende rent gulv, og ingen tegn til at barna har vært alene hjemme! Om du har dyr er dette den perfekte robotstøvsugeren for deg. Ved et enkelt tastetrykk kan du starte støvsugeren på MAX, og den vil dermed plukke opp hvert eneste lille dyrehår i hjemmet. 

I tillegg til at Noisz S5 robotstøvsuger er utrolig effektiv, har den også et flott design. Her får du en skinnende sort robotstøvsuger med rosa detaljer. Til tross for de rosa detaljene, er den svært stilren og passer alle mennesker til hver sin bruk. Ikke nok med det flotte utseendet er den også laget med et lavprofil-design. Dette vil si at den er ekstra lav, som gjør at denne støvsugeren enkelt kan komme seg under senger og møbler. Det er høyst nødvendig for å oppnå et helt støvfritt resultat, da smuss naturligvis liker å gjemme seg i kriker og kroker under møbler. I tillegg har den innebygde sensorer. Disse hindrer robotstøvsugeren i å kræsje med møbler eller evt falle ned trapper. Det beskytter både robotstøvsugeren og møblene dine. 

Første gang man tar i bruk Noisz S5 tar det 12 timer å lade. Det skal riktignok gå kortere tid etter første gang, men det har vi ikke testet. Levetiden er ikke så bra som forventet, da det tok 12 timer å lade. Den gikk i overkant av 90 minutter før den returnerte til laderen, som er dårligere enn håpet. Underveis i støvsugingen er støvsugeren overraskende stille, og du vil knapt nok merke at den kjører rundt deg. Alt i alt er dette en flott, stilren og effektiv, robotstøvsuger, men levetiden trekker betydelig ned. Om du vil prøve robotstøvsuger før du investerer i en av de beste på markedet, er dette en flott støvsuger å starte med. Den er også, som nevnt, super til deg som har hund eller katt. Levetiden er grunnen til at Noisz S5 får 11. plass i testen vår.

14. OKP K2 – Robotstøvsuger test

OKP-K2-vacuum-cleaner-best-i-test

Denne robotstøvsugeren fra OKP hjelper med å holde hjemmet ditt rent. Den har nokså lang levetid og selvlading. Den er konstruert med den nyeste teknologien. Til tross for hvor effektivt denne støvsugeren jobber, er den svært nøyaktig og plukker opp hvert minste hundehår.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 100 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Støvsugeren kommer med fire forskjellige moduser: Auto clean, spot clean, hjørne clean og manuel clean. Du kan enkelt bytte mellom de forskjellige modusene ved hjelp via en app. Ikke nok med at støvsugeren kan styres med OKP sppen, kand en ogsp kobles til Alexa og Google Home. Ved hjelp av disse innstillingene kan du starte støvsugeren med din egen stemme. Dette sparer deg for tid og energi, og gjør at den er veldig enkel å bruke i en hektisk hverdag. Du kan enkelt lage en plan for støvsugeren, samt kontrollere hvilken retning støvsugeren kjører ved hjelp av appen. Utrolig enkel å bruke, og ikke minst effektiv!

Vi noterte oss et problem da vi testet denne støvsugeren. Da vi startet den, ville den ikke suge. Det var vanskelig å finne grunnen, men etter litt om og men fant vi ut at det var flere innstillinger for styrke på støvsugeren. For å oppnå maksimalt resultat må robotstøvsugeren alltid stå på arbeidsmodus HØY. Dette kan man sjekke i appen, eller ved å trykke på “+-” knappen på fjernkontrollen. Robotstøvsugeren jobbet i hele 100 minutter på fulladet 1800 mAh litium-jernfosfat-batterier. Dette var riktignok med arbeidsmodus LAV, så levetiden vil trolig reduseres betraktelig ved bruk av HØY. Når støvsugeren hadde lavt batteri, returnerte den automatisk til ladestasjonen. Det samme gjorde den når den var ferdig med støvsugingen.

Robotstøvsugeren er utstyrt med anti-kollisjon infrarød sensor-teknologi. Denne teknologien hindrer robotstøvsugeren i å kræsje i vegger, lister eller møbler, samt å falle ned trapper. Støvsugeren drives av en kraftig motor, og har veldig høy sugekraft på maksimalt modus. Det unike innløpsdesignet hindrer den i å tettes av dyrehår eller andre ting som kan tette støvsugeren. Dette er en fin robotstøvsuger, men den kommer med noen ulemper. Disse ulempene er grunnen til plasseringen i testen vår. Til tross for de er det en flott robotstøvsuger til daglig bruk.

15. Coredy R750 – Robotstøvsuger test

coredy-test-robotstøvsuger

Coredy R750 robotstøvsuger er både moderne og avansert. Den kan oppleves som vanskelig å bruke, men etter å ha satt seg inn i den er dette en bra robotstøvsuger til en rimelig penge. Den har flere imponerende innstillinger, og er konstruert med avansert teknologi.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 80 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Denne robotstøvsugeren kommer med stemme- og appkontroller. Du kan bruke blant annet Google Home og Amazon Alexa til å starte og stoppe rengjøringen. I tillegg kan du bruke den smarte appen til å kontrollere R750-robotstøvsugeren, samt overvåke sanntidsrengjøringen, batteristrøm, tilbehørstatus, tilpasse rengjøringsmodus/moppenivå, planlegge rengjøring og ikke minst kontrollere rengjøringsretningen. I tillegg har Coredy online support service om du skulle trenge det. Dette trekker opp, i forhold til de avanserte innstillingene som kan trekke litt ned. 

Støvsugeren har en virtuell grense og spesialiserte nye sensorer. I samarbeid med grensestrips jobber kun støvsugeren i de områdene du ønsker. Du får med 2×6 strips i pakken.Et av de avanserte innstillingene denne støvsugeren kommer med, er en såkalt “Boost-intellect Technology”. Denne innstillingen gjør det mulig å automatisk øke sugekraften i løpet av kun få sekunder når for eksempel et teppe oppdages. Når robotstøvsugeren beveger seg fra teppe og over til gulv eller hardt underlag, skal normal sugekraft komme tilbake av seg selv. Vi merket at dette ikke fungerte optimalt, og at det kunne ta noe ekstra tid før den endret sugekraft. På en annen side var det den sterkeste innstillingen som gjorde at støvsugeren fikk ønsket effekt. De svakere innstillingene kan virke noe ueffektive. 

Denne robotstøvsugeren kommer med et moppesystem. Den har elektronisk kontrollert vannpumpe, automatisert overvåking og kontroll av vannstanden i henhold til tørrhet og fuktighet på gulvet uten søl. Du får med en vanntank og en klut inkludert i pakken. I tillegg får du blant annet sidebørster, 2 AAA batterier, ladestasjon, strømadapter og rengjøringsverktøy. Alt i alt er dette en avansert støvsuger, og du må ha tid og overskudd til å sette deg inn i teknologien for å få best mulig opplevelse. Den kan virke noe håpløs for nybegynnere, men i forhold til prisen får du en svært avansert støvsuger.

16. HOSOME – Robotstøvsuger test

Hosome-robotstøvsuger-test

Hosome robotstøvsuger er en støvsuger kombinert med mobbing. Denne støvsugeren skal gi deg 3-punkts rengjøringssystemet som består av sidebørster, rullebørste og et kraftig sug som raskt vil rengjøre både støvet, papirrester, hundehår og annet. I tillegg har denne robotstøvsugeren en elektronisk vanntank som har nok vann til å rengjøre et 150 kvadratmeter stort område.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 90 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Støvsugeren kommer med innebygd navigasjon og infrarøde sensorer. Ved hjelp av denne teknologien og moppen kombinert unngår du unødvendig bruk av tid, batteri og vann ved at støvsugeren gjentar å rengjøre samme sted flere ganger. De infrarøde sensorene gjør det smart å identifisere hindringer og forhindre kollisjon i møbler og eventuelle fall ned trapper etc. Med 2 meter frie grenselister danner robotstøvsugeren et effektivt område for å dekke dine rengjøringsbehov. Hosome robotstøvsuger kan styres både via app og Alexa/Google Home. Ved hjelp av Alexa og Google Home kan du starte og stoppe støvsugeren enkelt med din egen stemme. 

I tillegg kan Hosome robotstøvsuger styres via appen. Her kan du skru den av/på, men du kan også gjøre mer avanserte ting som blant annet sette tidsplaner eller sjekke sanntids bevegelsesbane. En ulempe vi fant med denne appen er at den bare kan brukes med 2,4 GHx Wi-Fi. Det betyr at det kan bli betraktelig dyrere om du ikke har tilgang på 2,4 GHx Wi-Fi, ved at du da må betale for å skaffe dette. Støvsugeren er skapt for å ha mer kraft men med et tynnere design. Det tynne designet skal gjøre at støvsugeren kan jobbe problemfritt under sofaer, senger eller andre lave møbler. Kraften skal være opptil 2200 på kraftig sug, som er perfekt for tepperensing eller hard gulvrengjøring.

Denne støvsugeren lager merkbart lite lyd med under 55dBA. Hosome robotstøvsuger har 6 rengjøringsmodus som oppfyller de forskjellige behov og krav til rengjøring av boligen. Når støvsugeren har lavt batteri, eller rengjøringen er fullført, returnerer støvsugeren automatisk til ladestasjonen. Når batteriet er fulladet vil støvsugeren fortsette der den slapp, uten at du trenger å sette den tilbake i arbeid selv. Ladestasjonen følger med, og du får også med batterier til støvsugeren. Dette er en robotstøvsuger av kvalitet, men problemene med Wi-Fi i appen trekker betraktelig ned. Alt i alt er det en bra støvsuger som fortjener plass blant topp 15, men problemene i appen blir den største grunnen til at plasseringen blir såpass lav i vår test.

17. MOOSOO – Robotstøvsuger test

moosoo-robotstøvsuger-test

Denne robotstøvsugeren fra Moosoo imponerer stort i forhold til prisen. Den har alle grunnleggende funksjoner og inkluderer blant annet Wi-Fi-tilkobling, navigasjon, styring via app, stemmestyring, anti-drop, auto-return & charging, koster og en støvbeholder som skal være enkel å tømme.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 90 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Robotstøvsugeren kommer med et 1800Pa sterkt sug, og 3-trinns rengjøringssystem. Dette systemet gjør det lettere å rengjøre forskjellige overflater som tregulv, teppe, fliser etc. Kantbørstene hjelper støvsugeren med å nå inn i alle hjørner og kroker. MT-501 robotstøvsuger er konstruert for å hjelpe med å rengjøre alt av innebygd støv, smuss, smuler og dyrehår. Støvsugeren styres via en Smart Life app. Appen kommer med avanserte funksjoner inkludert kontroll av rengjøringsretning, planlegging og valg av rengjøringsmodus. Du kan også styre denne robotstøvsugeren via Alexa eller Google Home. Fjernkontroll er også inkludert i pakken om du heller skulle foretrekke det.

Robotstøvsugeren kommer med 4 forskjellige rengjøringsmoduser. Du kan bytte fritt mellom modusene for å tilfredsstille dine rengjøringsbehov. De 4 modusene er auto, rengjøring av flekker, kantrengjøring og manuell rengjøring. Støvbeholderen rommer hele 600ml. Det bidrar til at rengjøringen kan foregå over lengre tid uten problemer. Det vaskbare HEPA-filteret bidrar til å holde luften ren og frisk. Dermed slipper den ikke ut partikler som kan forurense luften og være dårlig å puste inn for små barn. Støvsugeren har også 360 grader sensor som hindrer kræsjer og fall. Støvsugeren returnerer helt av seg selv til ladestasjonen ved lite batteri eller fullført rengjøring.

I pakken får du med robotstøvsuger, strømadapter, ladestasjon, fjernkontroll, rengjøringsbørste, bruksanvisning samt  2 ekstra sidebørster. Støvsugeren har dessverre ikke innebygd mopp, og det trekker ned. Til tross for det jobber den effektivt og funker flott på selv de minste hundehår. Bruksanvisningen var noe vanskelig å lese, men når du tar deg god tid vil den være til stor hjelp på støvsugeren. Den var litt vanskelig å ta i bruk, men etter å ha satt seg inn i bruksanvisningen var den mer brukervennlig med en gang. Her får du en robotstøvsuger med mange spennende funksjoner til en rimelig penge.

18. Shark AV911S – Robotstøvsuger test

shark-robotstøvsuger-best-i-test

Shark AV911S er robotstøvsugeren som er perfekt for deg med dyr i hjemmet. Denne støvsugeren har en super kraft, og den samler derfor opp alt smuss, rusk og ikke minst dyrehår som finnes i ditt hjem! Legg beina på bordet og len deg tilbake mens Shark robotstøvsuger gjør jobben.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Nei

Tid

Kjøretid: 100 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Den poseløse selvtømmende basen gjør denne robotstøvsugeren enda kraftigere og selvstyrende enn konkurrentene. Når tanken nærmer seg full, tømmer roboten seg selv for å sørge for optimal sugekraft til enhver tid. Basen rommer riktignok nærmere 30 dager med smuss og rusk, og den trenger derfor ikke å tømmes så ofte.  Ved å jobbe systematisk ved å rense rad for rad og rom til form, sørger Shark AV911S for både effektiv og optimal rengjøring hver dag. Sett roboten i arbeid mens du tar deg en velfortjent pause i sola, eller mens du er bortreist på jobbreise eller ferie med familien.

Når robotstøvsugeren nærmer seg tom for strøm, returnerer den tilbake til ladestasjonen på egenhånd. Deretter lades den før den fortsetter der den slapp når den har nok batteri. Som nevnt er denne støvsugeren perfekt for hjem med kjæledyr. Dette er fordi den har et flertrinns filtreringssystem som fanger opp støv og hundehår – som igjen forhindrer blant annet unødvendige allergiske reaksjoner. Støvsugeren fra Shark kommer med både en egen App og stemmekontroll. Appen finnes til både Apple og Android, og Google Assistant “Alexa” er kun et tastetrykk unna når du er i appen. 

Med en “multi-ourface” rengjøringsfunksjon sørger roboten for at en penselrulle med flere overflater trekker inn smuss og rusk fra hjemmet. Men, den trekker ikke kun inn støv fra parkett. Den hjelper hjelper deg også med å holde teppene rene, nemlig med å samle inn rusk fra tepper også. Med doble spinnende sidebørster når roboten frem til alle hjørner og kanter. To ting som kunne vært bedre med roboten er reaksjonsevnen når den møter på vegger og trapper, og vi savner en moppefunksjon. Den kan falle ned trapper, og når den møter på en hindring virker det som den blir forvirret. I pakken får du med Shark robotstøvsuger, selvtømmende tank, sidekoster og filter.

19. ILIFE V5s Pro- Robotstøvsuger test

ilife-robotstøvsuger-best-i-test

Hvis du er på jakt etter en rimelig, men kraftig robotstøvsuger er dette et godt valg. ILIFE V5s Pro kommer med både feiesystem og moppesystem og kan måle seg med testvinnerne på mange punkter. Roboten har et flott og moderne design og passer inn i alle hjem.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 110 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

2-i-1 feiing og mopping gir deg dobbelt så mye effekt for pengene. Roboten tar seg både av støvsuge-jobben og vaskejobben. En intelligent vanntank sørger for at roboten ikke lekker vann og at den bruker perfekt mengde til å få gulvet skinnende rent. Motoren på denne modellen er forbedret betraktelig slik at roboten kan jobbe stille. Til tross for at den avgir lite lyd – jobber den fortsatt kraftig. ILIFE V5s Pro samler enkelt opp både søppel, hår og smuss. Når feiejobben er gjort, kommer moppen til bruk og fjerner flekker av nesten alt mulig søl. Den unike sugestrukturen sørger for at dyrehår og møkk havner i søppelkassen helt problemfritt, noe som gjør at V5a Pro er flott for hjem med firbente familiemedlemmer.

Levetiden er imponerende med hele 110 minutter arbeid. Dette er nok til å rengjøre et helt familiehjem på kun én lading. Den går til ladestasjonen på eget initiativ når batteriet nærmer seg tomt. Den lades fort, som gjør at den alltid er klar til å rengjøre gulvet. Dersom du har mye møbler inkludert kjæledyr trenger du ikke bekymre deg for at roboten vil rote seg bort. ILIFE V5s Pro har en unik sensor som gjør at den finner andre måter å støvsuge et hjørne dersom den møter på en hindring. I tillegg er det en fordel at denne robotstøvsugeren jobber stille, da det ikke vil plage dine kjæledyr uansett hva slags dyr det måtte være. 

I pakken får du med robotstøvsugeren, en vanntank, en moppeklut, en søppelkasse/tank til støv, en fjernkontroll, to filtre, en ladestasjon, en rengjøringsbørste, to sidebørster, en bruksanvisning, samt 12 måneders garanti. I tillegg følger det med to AAA batterier som er nødvendig for å få roboten i gang. Det er praktisk da du slipper å kjøpe dette separat. De medfølgende sidebørstene sørger for å nå frem til alle hjørner og lister uten at sensoren registrerer ved en feil at roboten må snu og kjøre en annen vei. Denne støvsugeren imponerer oss med tanke på pris og funksjoner, men tilgjengeligheten trekker ned betraktelig da den kan være noe vanskelig å få tak i.

20. Kyvol Cybovac E31 – Robotstøvsuger test

kyvol-robotstøvsuger-best-i-test

Cybovac E31 gir deg feiing + mopping i en robot til en konkurransedyktig pris. Med 600 ml stor støvboks og 300 ml vanntank kan denne roboten enkelt hjelpe deg med husarbeid slik at du kan nyte mer familietid.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 150 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Denne toppmoderne robotstøvsugeren kommer med en forbedret smart navigering og strømningssensor som gjør rengjøringen av hjemmet ditt til en lek. Ved hjelp av disse funksjonene jobber støvsugeren i et effektivt sikksakkmønster. Denne metoden forbedrer rengjøringseffektiviteten med hele 30%. Robotstøvsugeren kommer med et ekstra sterkt sug som enkelt fjerner alt av smuss i ditt hjem. Ikke nok med støv og grus – så fjerner faktisk denne støvsugeren hundehår også. Vi testet denne funksjonen, og det var riktignok ikke så sterkt sug som det fremstilles. Hundehår i tette tepper ble en utfordring for roboten, men ellers jobber den godt.

Med den lille størrelsen er denne roboten konstruert for å nå frem til hvert hjørne og trange område. Til tross for rimelig pris, har Cybovac E31 en kjøretid på hele 150 minutter, samt selvlading. 150 minutter kjøretid er nok til å jobbe 2,5 time i ditt hjem, og hus på en størrelse opp mot 250 kvadratmeter. Etter jobben er gjort returnerer roboten til huset, og lader om det er nødvendig. Last ned Kyvol appen på ditt nettbrett eller din mobil, og planlegg rengjøringstiden og rute enkelt. Du kan koble appen mot stemmeaktiviseringen Alexa, og kan gi ordre som “Alexa, skru på robotstøvsugeren”, og vipps er den i gang med å jobbe.

Robotstøvsugeren fra Kyvol imponerer, men vi fant riktignok noen negative sider. Sensoren er litt svak, og vi opplever derfor at roboten krasjer og roter seg bort i ledninger eller lignende. I tillegg blir den nokså forvirret av husdyr, så vi anbefaler ikke å ha hunder eller katter løpende rundt mens roboten jobber. Det er mulig, men det vil forvirre denne roboten og forstyrre den planlagte ruten. Om du bor i et rolig hjem uten mye detaljer og hindringer er denne roboten super. Slapp av etter en slitsom dag på jobb mens robotstøvsugeren gjør jobben for deg.

21. Bissell SpinWave – Robotstøvsuger test

bissell-robotstøvsuger-best-i-test

Bessell SpinWave jobber kombinert med mopp og støvsuger, og du får derfor en 2-i-1 effekt som du ofte får i testvinnerne. Bissell støtter Pet Foundation som har i oppgave å redde hjemløse dyr, og derfor går en fast del av inntektene for robotstøvsugerne deres til denne organisasjonen.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Ja

Tid

Kjøretid: 130 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Med sterke litium-batterier har Bissell SpinWave Robotstøvsuger opptil 130 minutter kjøretid, uansett underlag. Som de fleste andre konkurrentene returnerer denne robotstøvsugeren umiddelbart til ladestasjonen dersom det trengs. Her lades den opp til fullt batteri på rundt 4-5 timer før den er klar for å jobbe igjen. Når du stiller SpinWave til rensemodus bruker den et “Triple Action” rengjøringssystem med doble kantbørster samt en roterende børsterulle. Kombinert med en kraftig sugekraft med opptil 1500 PA kvitter den seg med alt rusk og møkk på både tepper og harde overflater.

Moppeputene jobber i en roterende bevegelse og skrubber gulv i forskjellige materialer – både tre, fliser og andre forseglede harde underlag. Denne robotstøvsugeren er ikke ment til å jobbe på tepper, noe vi ser på som en negativ ting. Istedet for å rengjøre teppene, vil en sensor komme inn og stoppe slik roboten slik at den unngår å klatre opp på tepper. Det samler seg mye støv, stein, mat, og hundehår i tepper. Om du støvsuger med en manuell støvsuger vil du naturligvis støvsuge teppene. Derfor oppnår du ikke den optimale effekten med denne robotstøvsugeren som er en negativ faktor. 

Når robotstøvsugeren jobber har den en spesiell funksjon som gjør at den opprettholder gulvets naturlige glans. Bissell SpinWave kommer med en Bissell Connect App. Ved å koble til denne har du full kontroll på alt fra arbeidsområde til batteri. Kjøpet av Bissell SpinWave inkluderer selve robotstøvsugeren, to tank-rengjøringssystemer, eksperimentelle moppeputer, erstatningsfiltre, samt en prøveflaske med massen som opprettholder gulvets glans. Alt i alt en super robotstøvsuger, og den er den eneste i vår test som støtter en organisasjon. Vi likte ikke at den ikke kan støvsuge tepper.

22. iHome AutoVac 2-in-1 – Robotstøvsuger test

ihome-robotstøvsuger-best-i-test

iHome 2-in-1 robotstøvsuger planlegger rengjøringen, og fullfører mens du selv er på farten. Ved hjelp av iHome Clean-appen kan du se hvor roboten har planlagt å jobbe, i tillegg til at du selv kan velge hvilket rengjøringsmodus den skal benytte seg av.

App map icon

Styres med App: Ja

Mopp og vask icon

Mopp og vask: Separat

Tid

Kjøretid: 120 min

Map Icon

Kan følges på kart: Ja

Denne robotstøvsugeren kan jobbe i opptil 120 minutter, og vil etter endt rengjøring returnerer tilbake til ladestasjonen. Med en sugekraft på 2000 pa, kan du være sikker på at den jobber grundig og plukker opp både støv, skitt og dyrehår. Roboten kommer med en navigering som gjør seg godt kjent med hjemmets planløsning for å finne den beste måten å rengjøre på. Plantegningen kan du se i appen, i tillegg til at du kan følge robotstøvsugeren live mens den renser hjemmet ditt! En unik funksjon veldig få av konkurrentene har. Denne robotstøvsugeren har evnen til å både støvsuge gulbet og moppe samtidig med den elektronisk kontrollerte vanntanken. 

Her kan iHome roboten måle seg med toppmodellene, men  en stor ulempe er at vanntanken må kjøpes separat. Alt i alt fungerer moppen og støvsugeren godt sammen. Det gir skinnende rent gulv og kart-teknologien imponerer i forhold til prisen. Robotstøvsugeren gir deg 3 valg på styrke. Du kan velge mellom stille, normal eller du kan sette i gang maksimal sugeeffekt. Roboten kommer med 3 forskjellige børster som jobber effektivt i kombinasjon med den sterkeste sugeeffekten for å plukke opp støv og skitt. I tillegg til den praktiske appen, kan støvsugeren kobles sammen med stemmeaktiveringen Alexa. Ved hjelp av Alexa kan du starte roboten med en kort kommando enten om du sitter i sofaen eller lager middag.

Ved kjøp av iHome AutoVac Elipse 2-in-1 robotstøvsuger, får du med robotstøvsuger, ladestasjon, støvbeholder, 2 sidebørster, vedlikeholdsverktøy, fjernkontroll, filter, mopp og bruksanvisning. Vi er imponerte over kvalitet i forhold til pris, men en faktor som trekker ned og gir robotstøvsugeren denne plasseringen – er at du får med mopp, men ikke vannbeholder. Dette tiltrekker kunder pga lav pris, men når du finner ut at du må kjøpe vannbeholderen separat blir det ikke like billig som du forestilte deg ved kjøpet. Vi er alt i alt fornøyde med robotstøvsugeren, men skulle ønske det var bedre oppgitt at vanntanken må kjøpes separat.

6 ting du bør se på ved kjøp av robotstøvsuger:

battery

LEVETID: For at robotstøvsugeren din skal jobbe mest mulig effektivt, vil det være en fordel med lang levetid. Dersom den har levetid på 2 timer vil den uten problem klare å fullføre hele huset på en oppladning. Dersom støvsugeren må returnere til ladeplassen sin midt i støvsugingen vil det ta ekstra lang tid.

color-wheel

DESIGN: Alle produkter som tar plass i hjemmet burde naturligvis ha et flott og eksklusivt design. Mennesker har forskjellig smak, og for å unngå å gå lei produktet vil det være en fordel å kjøpe ting med et stilrent design. Svart og hvit er eksempler på stilrene produkter som passer i de fleste hjem.

kitchen

MOPP OG VASK: Dette er smak og behag, men robotstøvsugere gjør en mye mer verdig jobb dersom de har funksjoner som mopp og vask. Med disse funksjonene  blir ikke gulvet bare tomt for støv. Det blir i tillegg skinnende rent. Mopp og vask på robotstøvsugere vasker opp helt vanlig og nylig søl.I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

volume

STØYNIVÅ: For at støvsugeren ikke skal være i veien eller være plagsom er det svært viktig at støynivået er lavt. Det er begrenset hvor lavt støynivå støvsugere kan ha, men vi har notert oss at alle i vår test har et lavt støynivå. Om lyden blir for høy kan det være forstyrrende underveis i jobb, møter eller soving.

Rekkevide

NAVIGERINGSSYSTEM: Et kartsystem er absolutt nødvendig for at en robotstøvsuger skal fungere optimalt. Uten et slikt system vil støvsugeren kræsje og henge seg fast i ting rundt hvert hjørne. Det finnes forskjellige slike systemer, og noen fungerer naturligvis bedre enn andre. Les deg opp på støvsugeren du ønsker for å se hva slags system den har.

remote-control

APP: For å få mest mulig ut av teknologien i en robotstøvsuger er absolutt styring fra app en positiv faktor. I apper til robotstøvsugere kan du velge hvor den skal kjøre, i tillegg til å følge med på den underveis i støvsugingen. I enkelte apper kan du dele inn rommene slik at støvsugeren kun jobber der du ønsker. Om ikke du kan styre støvsugeren med app burde den styres via noe annet som for eksempel fjernkontroll.

Ofte stilte spørsmål om robotstøvsugere

Er robotstøvsuger allergivennlig?

Robotstøvsugere har som regel en støvbeholder i stedet for støvsugerposer. Dersom du er allergisk eller har små barn er det ekstra viktig å tømme denne beholderen før bruk, i tillegg til å bruke allergivennlig filter.

Hvordan lader robotstøvsugere?

Disse maskinene lades ved hjelp av en ladestasjon som kobles til et strømuttak i veggen. De fleste robotstøvsugerne vi har testet, returnerer til ladestasjonen etter rengjøring automatisk. Det samme gjør den om batterinivået er for lavt underveis i rengjøringen. Om det skjer, vil den automatisk fortsette der den slapp da batteriet ble for lavt.

Er det verdt det å kjøpe robotstøvsuger i stedet for manuell?

Dette spørsmålet blir svært ofte stilt, og det er vanskelig å svare på for alle. I en hektisk hverdag vil en robotstøvsuger være til mye hjelp, i tillegg til at den gir deg mer tid til overs. Du slipper å dra frem støvsugeren etter en lang arbeidsdag. Med en robotstøvsuger blir arbeidet gjort mens du er på trening eller jobb.

Hvor lang er batteritiden på robotstøvsuger?

Batteritiden på robotstøvsugere er veldig individuell fra merke til merke. De dyreste og mest eksklusive støvsugerne har batteritid opp mot tre timer, mens de rimeligere har 60 minutter. Dette står ofte på pakningen, hvis ikke kan du spørre i butikk.

Hvor ofte må jeg tømme støvbeholderen?

Det finnes ikke noe konkret svar på dette spørsmålet, men det er en anbefaling felles for alle robotstøvsugere. For å unngå full støvbeholder, bør den tømmes etter bruk. Dette er spesielt viktig for støvallergikere og barnefamilier.

Hva koster en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere finnes i alle prisklasser. De rimeligste på markedet i Norge koster i underkant av 1000 kr, mens de dyrere og mer avanserte koster over ti ganger så mye.

Den ultimate guiden: Robotstøvsuger – alt du trenger å vite.

Hadde det ikke vært fantastisk om du bare kunne lukke øynene, lene deg tilbake på sofaen, og la en maskin ta seg av husrengjøringen? For folk flest er husarbeid nemlig noe av det vi liker minst. Likevel må det gjøres. I denne guiden får du lære alt du trenger å vite om robotstøvsugere, slik at du også kan koble av mens den holder gulvet skinnende rent. 

Robotstøvsugere har blitt langt bedre de siste årene. Ikke blir de slitne eller distraherte. De har ingenting imot å jobbe timesvis for å holde gulvet ditt rent. Og de gjør hverdagen så mye enklere. 

Robotstøvsugere har blitt utrolig populære de siste årene. Derfor er det på sin plass at vi ser nærmere på hvorfor dette har skjedd, og hvorfor du også bør vurdere å skaffe deg en robotstøvsuger.

La oss begynne med 10 gode grunner til å skaffe seg en robotstøvsuger.

Du trenger ikke å være hjemme for å vaske huset.

Når du har en robotstøvsuger trenger du ikke å bruke opp fritiden din på å støvsuge. De kan nemlig programmeres til å ta vaskerunden når du ikke er hjemme. Har du faste tider da du forlater huset, kan du komme hjem til rent gulv, hver eneste dag. 

Er du på ferie slipper du også å komme hjem til støvete hus. Den holder huset rent og støvfritt mens du er borte. 

Robotstøvsugere lader seg opp på egenhånd.

De fleste modeller på markedet i dag kjører selv tilbake til ladestasjonen når de er ferdige med husvasken. Så lenge den er plugget i holder den seg fulladet og klar til neste runde. 

De kan vaske de fleste overflater.

Når du bruker en vanlig støvsuger må du justere sugekraft og munnstykke hver gang du skal gå fra hardt gulv til teppe. Dette tar en robotstøvsuger seg av helt selv. De fleste modeller kan justere både sugekraft og vaskemetode, basert på overflaten de kjører på. Enten de bruker sensorer som oppdager dette selv, eller lar deg programmere inn dette i en app, så tar den seg av vaska – med riktig metode og sugekraft. 

Robotstøvsugere har blitt smartere.

Enten din robotstøvsuger møter på en trapp eller den skjøre blomstervasen til mor, vet den stort sett alltid hvordan dette skal håndteres. Noen robotstøvsugere lar deg programmere inn områder av huset den skal holde seg unna, mens andre skjønner dette på egenhånd, takket være avanserte sensorer. Disse hindrer for eksempel at den kjører utfor trappa, og dermed skader gulv og seg selv. 

Mange robotstøvsugere lar deg for eksempel sette opp en “virtuell vegg” der du vil at den skal stoppe. Dette er praktisk hvis den for eksempel setter seg fast under sofaen, slik at du vil stoppe den fra å kjøre dit. 

Vet når den skal guffe på litt ekstra.

Robotstøvsugere har gjerne en rekke innebygde sensorer som oppdager skitt og smuss på gulvet. Mange modeller vet dermed nøyaktig når de må guffe på ekstra for å ta med seg brødsmuler eller annet som havner på gulvet. Rom som ganger og kjøkken får dermed den oppmerksomheten de trenger for å bli skinnende rene. 

Husvasken blir enklere.

Det sier seg jo selv at husvaska blir enklere når en robot tar seg av alt grunnarbeidet. Det er riktignok slik at robotstøvsugere ikke kan erstatte en skikkelig, manuell husvask. Men det er ingen tvil om at det vil gå lenger mellom hver gang du må finne frem moppen, hvis du har en robotstøvsuger. Dermed bruker du mindre tid på støvsuging, vask og kosting. 

De kommer seg frem (nesten) overalt.

Selv de beste manuelle støvsugerne på markedet sliter med å komme til under senger, hjørner og andre møbler. En robotstøvsuger vil derimot snike seg under lave kanter og inn i hjørnene. Hybelkaniner du ikke visste eksisterte blir dermed fjernet og fører til et bedre inneklima. 

Apropo bedre inneklima.

Et bra inneklima er viktig for helse og trivsel. Forskning viser nemlig at støv i huset kan være skadelig. Det bidrar til astma, allergi og irritasjon. Å ha en robot som kontinuerlig jobber for å holde huset ditt fritt for støv er derfor ganske så genialt. 

Du slipper ledningsrot med en robotstøvsuger.

Problemet med tradisjonelle støvsugere er er at du må strekke ledningen overalt. Skal du flytte en vanlig støvsuger fra rom til rom må du ta den ut av kontakten, rulle inn ledningen, flytte støvsugeren, og deretter plugge den inn igjen. Og hvis du noen gang har snublet over ledningen vet du like godt som oss at irritasjonen kan bli stor når husvaska skal unnagjøres. 

Med en robotstøvsuger slipper du alt dette. Den er trådløs, lader seg selv, og påfører deg ikke daglig irritasjon over ledninger. 

De er perfekte for personer med nedsatt mobilitet.

Selv lette støvsugere kan være tunge i bruk for personer med skader eller nedsatt mobilitet. For eldre kan bæringen og den konstante bevegelsen også være slitsom og vanskelig. Derfor er robotstøvsugere perfekte for deg som enten ikke orker eller klarer å støvsuge selv.

Robotstøvsuger: typer på markedet

Robotstøvsugere klassifiseres gjerne i tre typer, avhengig av funksjonalitet. 

Tørre robotstøvsugere:

De fleste modellene på markedet faller inn under denne kategorien, men dette er i stadig endring. Disse er gjerne å finne blant de billigste modellene. De har sterk sugekraft og er laget for å suge opp støv, smuss og annen skitt som havner på gulvet. 

Våte/mopperoboter:

De ligner på støvsugere, men er designet for å moppe gulvet. De er utstyrt med en vanntank og mopp. 

Kombinert mopp- og robotstøvsuger:

De kombinerte modellene er gjerne de mest ettertraktede på markedet. De kan ta seg av både støvsuging og mopping. Du finner ofte kombinerte modeller i de høyere prisklassene. Hvor godt de mopper varierer. De er utstyrt med en vanntank og mopp, slik at de også kan ta seg av dette. 

Kjøpe robotstøvsuger: dette må du se etter.

I takt med at det kommer stadig nye modeller på markedet, blir det også vanskeligere å velge ut den riktige. Hvilken robotstøvsuger er best i test? Og hva bør du se etter når du velger?  Her er noen viktige punkter du bør gå gjennom, for å unngå bomkjøp og frustrasjon. 

Brukervennlighet og kontroll.

Du bør ha en som er enkel i bruk. Å starte husvaska bør ikke involvere mer enn et knappetrykk eller kommando til nærmeste smarthøyttaler. At du kan sette opp rutiner er et stort pluss her, siden det lar deg starte og stoppe den automatisk, til faste tider. 

Vaskemoduser.

Når du skal kjøpe bør du sjekke ut hvilke vaskemoduser den har. De fleste kommer med funksjonalitet for å endre sugekraft etter behov. Den bør kunne tilpasse seg alt fra harde parkettgulv til tykke tepper. Visse modeller kommer også med spot-vasking, slik at den jobber litt ekstra når den møter på ekstra vanskelig smuss og skitt på turen. 

Navigasjon.

Alle robotstøvsugere bruker forskjellige sensorer for å finne frem i boligen din. Her varierer kvaliteten mye, og mens noen blir stående fast eller konstant kolliderer med møbler, vil andre finne veien uten noen problemer. Evnen til å gjenkjenne møkk på gulvet, eller for eksempel ledninger den skal kjøre utenom, er også viktig. 

 Kartlegging.

Dette henger sammen med punktet over, om navigasjon. De fleste modellene på markedet i dag har funksjonalitet for å kartlegge huset ditt. Noen har til og med kamera som kan gjenkjenne objekter og rom, takket være innebygd kunstig intelligens. Andre bruker laserstyring og bevegelsessensorer for å finne veien. 

Størrelse.

Størrelsen er en annen viktig faktor du bør vurdere. De fleste robotstøvsugere er gjerne rundt 30 – 35 centimeter brede og 8 – 12 centimeter høye. Noen kommer for eksempel med en stor støvbeholder, som gjør at du ikke trenger å tømme den så ofte. Andre, slankere modeller, kommer seg enklere under steder som sofa og skap. Her bør du veie opp fordeler og ulemper basert på dine rengjøringsbehov. 

Batteri.

Robotstøvsugere har typisk en ladestasjon som du kobler i stikkontakten. Dette er stedet den tilbringer tiden når den ikke er ute på vasketokt. Mange modeller kjører tilbake til ladestasjonen på egenhånd, enten når den er ferdig, eller hvis den trenger mer strøm for å fullføre dagens runde. Du bør velge en modell med stor batterikapasitet for å unngå at den går tom midt under en omgang på stuegulvet. 

Støynivå.

Dette er et punkt mange overser, men som du bør sjekke nøye. Det er nemlig ikke morsomt om støvsugeren begynner å dure rundt sofaen i det du nesten har sovnet, eller at den overdøver middagsselskapet. Du kan såklart stoppe den, men det beste er om den får jobbe i et annet rom uten å bråke for hele huset. 

Funksjonalitet.

Har roboten de funksjonene du er ute etter? Dette varierer etter behov. Kanskje du vil ha en støvsuger med stor sugekraft som takler selv det mest støvete gulvteppe? Eller en som vasker kjøkkengulvet nøye etter frokost? Noen har mange små møbler og ting den må være i stand til å navigere rundt. Behovene varierer stort, så det er lurt å sette seg inn i funksjonaliteten før du kjøper en robotstøvsuger. 

Slik velger du riktig robotstøvsuger.

Før du går til innkjøp av en ny robotstøvsuger til hjemmet eller kontoret, er det flere faktorer du bør vurdere: 

Budsjett.

De kan koste alt fra noen få til mangfoldige tusenlapper. Hvilken modell du velger vil selvfølgelig avhenge av budsjettet ditt. Trenger du virkelig den dyreste toppmodellen, eller får du rengjøringsbehovet dekket av mellomklasse-modellen som ble best i test? 

Vurder områdene den skal vaske.

Å velge riktig robotstøvsuger avhenger i stor grad av hvilke områder den skal vaske, og hvem som bruker disse områdene. Har du barn eller kjæledyr kan det være lurt å velge en mer aggressiv og kraftig robotstøvsuger, som tar seg av hår, smuss og skitt på gulvet.

Hvor godt den vasker.

Robotstøvsugere tar seg av rengjøringen selv, i motsetning til manuelle støvsugere. Noen gulv trenger mer kraft enn andre. Visse gulv bør ikke utsettes for store mengder vann, og har du en moppefunksjon er det viktig at den kan tilpasse dette etter behov. Til syvende og sist er det viktigste at du blir fornøyd med rengjøringen den leverer. De bør også ha mulighet til å øke sugekrafta på tepper, slik at den løfter med seg støv som sitter fast i fibrene. 

Appen.

Mange kommer med en egen, dedikert app. Denne lar deg styre og tilpasse funksjoner og tider for vasking. Noen lar deg også sette opp kartet over boligen, slik at du kan tilpasse områdene den skal vaske. En app er også nødvendig for å koble sammen robotstøvsugeren med for eksempel smarthøyttalere, slik at du kan starte vaskingen med en enkel stemmekommando. 

Filtertype.

Når du velger ut din neste robotstøvsuger bør du være på utkikk etter en med HEPA-filter. Disse fjerner 99,97% av støvpartikler fra luften, og kan derfor etterlate seg derfor renere luft. 

Støvbeholderens størrelse.

Størrelsen på støvbeholderen er også avgjørende for å velge riktig robotstøvsuger. Gjennomsnittsstørrelsen er på 0,25 – 1 liter. Mindre beholdere må tømmes oftere, så det anbefales at du kjøper en med større kapasitet om du har en stor bolig. Samtidig er størrelsen på selve maskinen også avgjørende for mange, for eksempel hvis du har en lav sofa du vil den skal støvsuge under. 

Hvor godt den takler hjørner.

Det er viktig at den klarer å komme til i hjørner. Du bør velge en modell som ikke har klumpete utforming eller dårlige børster. Støvsugeren skal enkelt kunne hente ut smuss og støv fra et hjørne. 

Kan en robotstøvsuger erstatte husvasken?

Automatisering av kjedelige oppgaver er fremtiden. Det ser vi ikke bare på robotstøvsugere, men også smarte biler som kan kjøre på autopilot, eller robotgressklippere. 

Men selv om teknologien stadig utvikler seg og blir bedre, er vi enda ikke helt der. En robotstøvsuger holder boligen din relativt ren og sparer deg for mye slit og kjedelig støvsuging. 

Men du bør nok fortsatt ha en ordentlig støvsuger stående i skapet. Den kan du hente frem når huset trenger en skikkelig rengjøring. Robotstøvsugere kan både fjerne støv, smuss, smuler og skitt. Enkelte modeller kan til og med vaske gulvet for deg. Men den gjør ikke en like god og grundig jobb som deg. Av og til må man rett og slett frem med skurekluten, selv om man har en robotstøvsuger. 

Men til den daglige rengjøringen gjør robotene en fin-fin jobb. De tar seg av kattesand som havner på gulvet, hår, hybelkaniner og brødsmuler. Det bidrar til å gjøre hverdagen langt enklere, og det kan gå ukesvis mellom hver gang du må finne frem moppen selv. 

Robotstøvsuger: slik fungerer den.

En robotstøvsuger er designet for å vaske huset ditt med minimal innsats fra din side. De er utstyrt med et oppladbart batteri. Når du kjøper en ny robotstøvsuger tar den seg gjerne noen runder for å bli kjent med boligen din, takket være sensorer og kameraer. 

Kan dunke borti ting.

De er generelt flinke til å unngå kollisjoner med andre gjenstander, men helt i begynnelsen kan de dunke borti vegger og møbler mens de lærer seg hvor ting er. Det kan være lurt å fjerne ting som blir lett ødelagt av denne grunn.

Styres med app. 

De fleste robotstøvsugere kan kobles til det trådløse nettverket i huset eller på kontoret. Derfor kan de også styres via medfølgende apper, noe vi anbefaler på det sterkeste, slik at du kan finjustere vaskerutinene. 

Støvsuger og mopp.

Robotstøvsugeren er utstyrt med en motor som driver selve støvsugeren. Den har også børster som styrer smuss og skitt inn mot midten, der det blir dratt opp og inn i støvbeholderen. 

I kombinerte modeller som også har moppefunksjon har den også en vanntank. De fleste er laget for å bruke rent vann, uten tilsatt såpe. 

Det er vanlig at du må bytte ut en del under støvsugeren hvis du vil at den skal moppe, men enkelte modeller ordner også dette selv. 

Gode på smuss og skitt.

Robotstøvsugere er generelt gode på å hente opp smuler, støv, kattesand og små gjenstander. Hvor godt de kan vaske med moppen varierer, og denne typen funksjonalitet kan ikke erstatte en skikkelig gulvvask.

Likevel kan det være en praktisk ekstrafunksjon hvis du for eksempel har barn som søler juice eller melk på gulvet. De vanskeligste flekkene kan likevel bli for utfordrende. 

Når støvsugeren enten er ferdig med runden sin, eller den begynner å få lite batteri, vil den returnere til ladestasjonen sin. 

Noen av de aller billigste modellene gjør ikke dette selv, men de fleste på det norske markedet returnerer til ladestasjonen på egenhånd når den trenger mer strøm eller er ferdig. 

Selv den beste robotstøvsuger har begrensninger.

Som vi allerede har nevnt har teknologien virkelig skutt fart de siste årene. Robotstøvsugere blir bare bedre for hver produktgenerasjon, Likevel har de noen begrensninger du bør være klar over. Selv robotstøvsugere som blir best i test har begrensninger, og de kan for eksempel ikke erstatte en skikkelig vask utført av mennesker. 

Her er noen av begrensningene du bør tenke på. Ikke alle disse gjelder for alle modeller, og du bør derfor tenke deg nøye om og velge ut en modell som passer dine behov. 

– De kan ikke kjøre opp og ned trapper. Derfor må du bære den fra en etasje til en annen, hvis ikke du kjøper en robotstøvsuger til hver etasje. 

– Hvis de møter på utfordringer under kartleggingen av boligen eller kontoret kan de “glemme” å vaske på visse steder. De kan også få problemer med å finne ladestasjonen hvis dette skjer. 

– Støvbeholderen er gjerne ganske liten, og må derfor tømmes oftere enn på en tradisjonell støvsuger. 

– Noen modeller er litt for glad i ledninger. Derfor bør du alltid holde det ryddig rundt robotstøvsugeren. 

– Langhårede tepper takler de dårlig. Da må du frem med en god, gammeldags støvsuger. 

– De kan ikke erstatte en ordentlig husvask med støvsuger, mopp og muskelkraft. 

Trenger jeg en robotstøvsuger?

Nå som vi har tatt for oss ulemper og begrensninger, er det likevel slik at vi mener en robotstøvsuger nærmest har blitt en nødvendighet. Det mener også forbrukerne, for stadig flere boliger har nå en eller flere slike støvsugere “på vakt”. 

For mange er det et spørsmål om helse: ryggproblemer, smerter i skuldre, nakke og hode, er vanlige plager som man kan få av å støvsuge. Den repetive bevegelsen med armene utstrakt, bæring og bøying, kan være spesielt utfordrende for de med leddgikt, ryggskader eller mobilitetsproblemer. 

For andre handler det rett og slett om den daglige hjelpen: en bra robotstøvsuger kan gjøre husvasken mye lettere, fordi den allerede har gjort et godt grunnarbeid. 

Ikke minst er husvask og støvsuging en kjedelig tidstyv i hverdagen, som de fleste av oss skulle vært foruten. 

Robotstøvsugere og kjæledyr.

Robotstøvsugere og kjæledyr er et kapittel for seg selv. Noen modeller sliter med hår fra kjæledyr, og det kan være lurt å kjøpe en ekstra kraftig støvsuger hvis du har hund eller katt. Fordi hår fester seg til tepper og andre tekstiler skal det nemlig litt mer futt til for å ta med seg tette. 

Andre ganger samler hårene seg opp i børstene, slik at du må bruke tid på å løse dette. Det er derfor lurt å se etter en robotstøvsuger som takler kjæledyr og pels. Det er også viktig at de er enkle å ta fra hverandre, slik at du kan løsne på eventuelle hår som setter seg fast i systemet. Spesielt gjelder dette børster og rullehjul.

Er en robotstøvsuger verdt pengene?

Mange spør seg selv om dette når de ser prislappen på robotstøvsugere som er best i test. Dette er faktisk modeller som ofte gir mye verdi for pengene i vår store test av robotstøvsugere. 

I vår test var det Neatsvor x520 som stakk av med seieren, takket være et meget komplett sett med funksjoner og en relativt behagelig prislapp. For under 5000 kroner får du altså en meget respektabel robotstøvsuger som er best i test. 

Modeller varierer i pris fra rundt 3000 til 9000 kroner. 

Siden dette er mye penger for en maskin som ikke kan ta over hele rengjøringen, er det fort gjort å tenke at det er bortkastede penger.

Du sparer mye tid.

Men før du tenker “det er ikke verdt det” er det viktig å huske på hvor mye tid du sparer ved å ha en robotstøvsuger. Tid er penger, og hvis du kan bruke den ekstra timen eller to på mer fornuftige ting, betaler en god robotstøvsuger raskt seg selv. 

Folk i dag er travlere enn noensinne, og derfor er det ingen overraskelse at disse maskinene har blitt så populære. Om du bare sparer en time eller to hver uke er det verdt prislappen, mener vi. 

Hvis du er en karriereforelder vet du sikkert også hvor vanskelig det kan være å få tidskabalen til å gå opp i en travel hverdag. Ungene skal på fotballtrening, dagligvarene må handles inn, foreldremøtet skal unnagjøres, og så kommer det gjester til middag. 

Med en robotstøvsuger er det én oppgave mindre å tenke på, og det er i tillegg en av de mest tidkrevende gjøremålene du har på tidsplanen. 

5 myter om robotstøvsugere.

I denne delen tar vi for oss noen vanlige myter om robotstøvsugere. De er det nemlig flere av, og mange stemmer overhodet ikke med virkeligheten. Dette kan være grunner til at folk velger å ikke kjøpe en robotstøvsuger. 

Kanskje en venn har kjøpt en skikkelig dårlig modell, og fortalt deg at den ikke fungerer som tenkt? Kanskje du så på en robotstøvsuger, men reagerte på utseende? Enhver robotstøvsuger har sine unike kvaliteter, fordeler og ulemper. Her er fem myter mange tror om robotstøvsugere. 

1. De er stygge.

Mange har inntrykket av en robotstøvsuger må være stygg. Slik er det heldigvis ikke! Mange modeller på markedet ser faktisk ganske kule ut. Men vi må innrømme at ikke alle når helt opp på stil-skalaen. Roborock og iLife er støvsugere som ofte scorer høyt på design i test av robotstøvsuger.

2. De er ikke til å stole på.

Ikke alle robotstøvsugere er like. Noen har bare helt grunnleggende navigasjonssystem om bord, mens andre har både laser og kamera-sensorer som sørger for nøyaktig navigering rundt gjenstander, møbler og ellers i rommet. Det samme gjelder rengjøringsevnen, og her skiller modellene seg veldig fra hverandre. 

3. De takler ikke hindringer.

Dette er nok et tilfelle av “ikke alle er like”. Mens noen modeller takler tepper veldig bra, vil andre støte på problemer, spesielt med langhårede tepper. Denne myten er det derfor mye sannhet i, men kjøper du en best i test robotstøvsuger slipper du gjerne disse problemene. 

Andre hindringer slik som terskler og kanter kan også være en utfordring for robotstøvsugere. Men igjen avhenger alt av hvilken modell du går for. I vår test av robotstøvsuger har vi vurdert disse punktene for å gi deg den beste oversikten over utvalget som finnes, og hvilke modeller du trygt kan vurdere. 

4. Det blir ikke rent.

Har du en robotstøvsuger i høy kvalitet kan det faktisk bli ganske så rent. Men modellene som finnes på markedet i dag kan ikke erstatte en skikkelig gulvvask. Meningen er at de er der for å hjelpe deg med det daglige vedlikeholdet, slik at vasken går unna raskere og enklere når du først må finne frem moppen. 

5. De er vanskelige å vedlikeholde

De fleste anbefalte robotstøvsugere er faktisk enkle å vedlikeholde. Noen modeller kan være mer kompliserte enn andre, noe du som tidligere nevnt bør være spesielt opptatt av hvis du har kjæledyr.

Slik vedlikeholder du din robotstøvsuger.

Alle robotstøvsugere har behov for vedlikehold. Her er noe av det du bør gjøre jevnlig, slik at støvsugeren fungerer optimalt og problemfritt til enhver tid. 

Sørg for å holde din robotstøvsuger ren:

– Tøm støvbeholderen jevnlig, og gjerne før den blir helt full. 

– Fjern støv og smuss fra filteret. 

– Løsne hår og smuss som setter seg fast i børstene og hjulene. 

– Gi den et forsiktig tørk for å holde den ren og pen, med spesielt fokus på sensorene og ladekontakten. Hvis f.eks. fallsensoren blir dekket av støv risikerer du at robotstøvsugeren kjører utfor trappa. 

– Bytt filteret når du skal. Dette varierer fra modell til modell, men en gang i halvåret er normalt. Dette vil også avhenge av hvor mye den er i bruk. Mange modeller gir deg beskjed når filteret må byttes. 

Fokuser på børstene og filteret

Det er viktig å rengjøre børstene ordentlig. Det tar bare noen minutter, men vil gjøre rengjøringen langt mer effektiv. Som regel innebærer dette at du løsner børsten som angitt i instruksjonene til din robotstøvsuger, og deretter fjerner smuss og skitt som har samlet seg på den. Hvis du hopper over denne delen av vedlikeholdet risikerer du at støvsugeren blir skadet. 

Når du skal rense filteret bør du ikke bruke vann, med mindre produsenten spesifikt ber deg om det i instruksjonene. En god støvbørste eller trykkluft på boks er alt som skal til. 

Hold den oppdatert.

De fleste robotstøvsugere får oppdateringer fra tid til annen. Dette kan gjelde både firmware (programvaren som styrer selve roboten) og appen du bruker til å kontrollere den. 

Det er viktig å holde den oppdatert, slik at du alltid har de nyeste og beste funksjonene tilgjengelig. Hvis du opplever uventede problemer med navigasjon eller at programvaren henger seg opp kan en oppdatering ofte løse disse problemene. 

Appene oppdateres som vanlig via app-butikken på mobilen din, mens firmware ofte krever at du kobler robotstøvsugeren til en PC via USB-kabel. For modeller med trådløst nett er det gjerne også mulig å oppdatere firmware via WiFi. Sjekk instruksjonsmanualen til din støvsuger for å lære mer om oppdateringer. 

Konklusjon.

I vår store guide har vi gått gjennom mange aspekter ved robotstøvsugere: 

-10 gode grunner til å skaffe seg en robotstøvsuger

– Typer robotstøvsugere som finnes på markedet

– Hva du bør se etter når du skal kjøpe

– Hvordan du velger rett modell for ditt bruk

– Om de kan erstatte en ordinær husvask

– Hvordan fungerer en robotstøvsuger

– Hvilke begrensninger de har

– Behovet for robotstøvsugere og hvorfor de har blitt så populære

– Er en robotstøvsuger verdt pengene?

– Myter om robotstøvsugere

– Vedlikehold av din robotstøvsuger

Tjoooh! Det var mye! Men nå vet du sannsynligvis mer om hvordan de fungerer, og hvordan du velger riktig når tiden kommer for å gjøre et innkjøp. Vi håper du har hatt stor nytte av denne guiden. 

 Kilder: 

https://robotsinmyhome.com/learn-more/proper-maintenance-robotic-vacuum-cleaner/

https://ilifecare.in/blogs/ilife-blog-1/the-ultimate-guide-to-robot-vacuum-cleaners

https://www.thinkcrucial.com/blogs/blog/should-you-get-robot-vacuum-cleaner

https://www.thinkcrucial.com/blogs/blog/top-10-reasons-you-should-buy-a-robotic-vacuum

https://www.techhive.com/article/3540032/what-you-need-to-know-before-buying-a-robot-vacuum.html

https://www.tomsguide.com/us/robot-vacuum-buying-guide,review-4084.html

https://www.smarthomeperfected.com/robot-vacuum-guide/

https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/

Inspirasjon hentet fra andre tester hos: Hjemoghage.no, Nettavisen.no, Forbrukerliv.no & Tekguide.no.

Anmeldelser av diverse robostøvsugere hentet fra Amazon DE: https://www.amazon.de/s?k=robot+cleaner&ref=nb_sb_noss_2

Diverse videoer og reviews hentet fra: Youtube & Aliexpress.