robotgressklipper-test-2021

Robotgressklipper: TEST 2021

Robotgressklipper test – Sist oppdatert april 2021

Våren er på vei, som betyr at sesongen for gressklipping nærmer seg med stormskritt. Gressklipping er en prosess som både er krevende og tar lang tid. Robotgressklippere blir stadig mer populært! Ønsker du også å kjøpe en robotgressklipper som gjør jobben for deg? Vi har testet de 10 beste robotstøvsugerne på det norske markedet, slik at du vet hvilken du skal velge!  

I testen skal vi se på brukervennlighet. Dersom robotgressklipperen er vanskelig å ta i bruk, vil det bli tungvint og det blir nesten mer stressende med en robotgressklipper enn vanlig gressklipper. Vi skal også se på ting som hvor store gressområder de er beregnet for, samt hvor store skråninger de kan takle. I tillegg vil vi se på om rengjøringen av robotgressklippingen er krevende eller enkel, da det er svært avgjørende for brukervennligheten.

En robotgressklipper er perfekt for personer i alle aldre. Den sparer både eldre og yngre, samt personer med enten stor eller liten hage for tid og krefter. Ikke nok med det, er det enkelt å sørge for at plenen blir klippet like kort alle steder. Med en robotgressklipper kan du komme hjem fra jobb til en velstelt hage, eller den kan klippes mens du gjør noe annet viktig, som å lage middag.

Her finner du en komplett liste over alle våre tester: Tester fra Guidesiden.no

1. Gardena Sileno City 500  – BEST I TEST 

Gardena-sileno-city-500

Gardena Sileno City 500 robotgressklipper er testvinner og kåret til best i test av eksperter og forbrukere. Dette er en tyverisikret robotgressklipper som kan jobbe i all slags vær. I tillegg lager denne gressklipperen lite lyd. Dermed slipper du å få sinte naboer på nakken, eller familien kan spise middag på verandaen mens plenen klippes.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 500 m2

Tid

Klippetid: 65 min

Baby-call-icon

App: Ja

Gardena Sileno City 500 er egnet for gressområder på opptil 500 kvadratmeter og kan takle en skråning på opptil 35 prosent! Denne robotgressklipperen lager såpass lite lyd at det er vanskelig å legge merke til den. Når det gjelder vær kan den håndtere det meste! Når robotgressklipperen er ferdig med å klippe plenen, returnerer den automatisk til ladestasjonen. På den måten er den alltid fulladet og klar for å klippe når du trenger den. Robotgressklipperen kommer også med et automatisk program for klippetider. Dersom du heller ønsker å bestemme når og hvordan den skal klippe på egenhånd, kan den enkelt settes til manuelt program.  Denne robotgressklipperen kommer også med en pin-kode. Pin-koden forhindrer tyveri, og du trenger derfor ikke ta gressklipperen inn til en garasje om natten eller når den ikke jobber i frykt for at noen skal stjele den.

Gardena Sileno City 500 kommer med et SensorCur system som sørger for at plenen er klippet nøyaktig. Med svingbart bakhjul får roboten økt smidighet og manøvrerbarhet. Det er perfekt for små hager med mye kriker og kroker. Med tanke på brukervennligheten er den nokså enkel å installere. Under installering hjelper en programmeringsassistent deg gjennom menyen. Den hjelper også med å beregne en egen klippeplan. Denne planen kan justeres, så dermed klipper bare gressklipperen når du selv ønsker det. Robotgressklipperen bruker omkring 75 minutter på å bli fulladet, og deretter klipper den i 65 minutter. Den er nokså fleksibel på klippehøyde, og klipper gress som er mellom 20-50 mm langt ved hjelp av 3 dreibare knivblader.

Ellers er Gardena Sileno City 500 en liten og kompakt robotgressklipper. Den har praktisk LCD-display med innstillingsmeny. Ladestasjonen kan plasseres nesten hvor som helst. Når det kommer til rengjøringen av gressklipperen kan den vaskes enkelt ved hjelp av vannslange. Dette skal frigjøre hus, kniver og hjul- i tillegg til at det fjerner støv og gjenværende gress. Dette er en fleksibel og pålitelig robotgressklipper. Den klipper kun på angitte områder. En følsom kollisjonssensor sørger for at robotgressklipperen unngår hindringer i hagen. Når robotgressklipperen løftes, stopper knivene umiddelbart og dermed forhindrer skader.

2. McCulloch R600 – BEST I TEST

McCulloch-Rob-s600-best-i-test

McCulloch R600 er en robotgressklipper som er designet for litt større plener. Den er super for gressplener på opptil 600 kvadratmeter. Robotgressklipperen har god kjernefunksjonalitet og håndterer plenen helt på egenhånd, uten hjelp fra mennesker. Roboten byr ikke på noen problemer, og gir deg en perfekt plen uten at du trenger å flytte på deg!

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 600 m2

Tid

Klippetid: 65 min

Baby-call-icon

App: Ja

McCulloch R600 er et litt rimeligere alternativ til konkurrenten Flymo 1200R. Begge nevnte støvsugere er eid av Husqvarna. McCulloch vinner over Flymo på bakgrunn av både pris og funksjoner. McCulloch R600 robotgressklipper er super for kostnadsbevisste kjøpere. Dette er nemlig en utmerket robotgressklipper til en veldig rimelig pris. Andre konkurrenter i bransjen er dyre og kan ofte ha noen små kritiske feil som påvirker både brukervennlighet og ytelse. Fordeler ved å gå til kjøp av en robotgressklipper fra McCulloch er at den er fra et større selskap. Reservedeler, reparasjoner og kundeservice skal dermed være utmerket. Det finnes også en R1000-modell i samme serie. Denne er noe dyrere, men skal takle plener på opptil 1000 kvadratmeter. 

Denne robotgressklipperen er fullstendig programmerbar. Det vil si at du kan bestemme alle detaljer om gressklippingen, blant annet når og hvordan plenen skal klippes. Underveis i klippingen gir denne gressklipperen næring til plenen. Hvordan funker det? R600 samler ikke opp gresset som klippes. Den stusser tuppene for å lage mikrobiter. Etter litt tid forvandles disse til gjødsel, som gir næring til plenen. Næring bidrar til en grønnere og tykkere plen. Du trenger ikke være bekymret for tyveri av denne gressklipperen. Den har nemlig en helt unik PIN-kode, og i tillegg er den tilkoblet til en egen ladestasjon. Den vil ikke fungere uten ladestasjonen. I tillegg dersom noen prøver å løfte opp gressklipperen, vil den avgi en høy lyd for å varsle deg. For å skru av denne lyden må du taste inn PIN-koden.

R600 kan jobbe døgnet rundt, enten det er dag eller natt. Dersom du ønsker å få plenen klippet på natten slik at du kan våkne til en nyklippet plen, trenger du ikke bekymre deg for sinte naboer. I motsetning til manuelle bensindrevne eller elektriske gressklippere er R600 nesten lydløs. Den kan dermed brukes på både helligdager, søndager og netter uten noe problem. McCulovh R600 er en super robotgressklipper som passer alle overflater. Den etterlater ingen stygge mønstre eller sporlinjer. Dette er en super gressklipper for familier med barn eller dyr. Dette er også den sikreste robotstøvsugeren i vår test. Ikke bare er den effektiv og billig, men den har også supre sikkerhetsfunksjoner både med tanke på tyveri, men også funksjoner som gjør at den kan kjøre i hagen mens barna leker.

3. BOSCH Indego M700

BOSCH-indego-M700-test

Har du en liten plen og er på jakt etter en robotgressklipper som er bra for småklipping, og som har blant annet intelligent navigering og forsikring, er dette et perfekt kjøp for deg. Denne robotgressklipperen er utmerket for plener på opptil 700 kvadratmeter, men den trives best på mindre plener.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 700 m2

Tid

Klippetid: 75 min

Baby-call-icon

App: Ja

Indego M700 er en splitter ny robotgressklipper fra Bosch. Denne modellen er spesielt designet for små plener med diverse kriker og kroker. Etter 60 min er gressklipperen fulladet. Deretter har den en kjøretid på 75 minutter, og den er også nokså effektiv. På kjøretiden rekker den dermed å fullføre små plener. Denne robotgressklipperen er konstruert uten børste, og er den perfekte løsningen for en vakker gressmatte uten jobb og anstrengelse. Etter en rask engangsinstallasjon er denne modellen klar til å jobbe. Med innebygd LogiCut-navigasjonssystem beregner robotgressklipperen alltid den mest effektive klipperuten på din plen. På den måten sparer den både tid og energi.

Fordelen med at denne robotgressklipperen er børsteløs er at børsteløse motorer sparer energi. I tillegg forbedrer det effektiviteten, samt bidrar til lengre levetid på produktet. LogiCut-navigasjonssystemet kartlegger gressmatten og klipper alltid i parallelle rader i motsetning til mange robotgressklippere som klipper i et sikksakkmønster. Det parallelle klippemønsteret unngår at du får uønskede linjer og merker i plenen. Ved hjelp av en såkalt “SpotMo-funksjon” kan denne gressklipperen også klippe under hagemøbler og lignende. Som alle andre gressklippere er ikke denne glad i regn eller dårlig vær. Den kommer med en super funksjon som gjør at den overvåker værmeldingen, og dermed klipper den kun når det er tørt ute. 

Dersom du ønsker å starte eller stoppe klippingen utenom klippeplanen, kan du gjøre dette via Bosch Smart Garden-appen eller Amazon Alexa. Dette er alt i alt en effektiv robotgressklipper, men den vil ikke fungere optimalt på gressplener som er større enn 700 kvadratmeter. Dette er fordi den har en av de minste klippedekkene i vår test, på kun 19 cm! Indego M 700 fungerer fint i stigninger opptil 27%, men den jobber aller best i de riktige dimensjonene som flatt og tørt gress. Dersom du er på jakt etter en brukervennlig og stilren robotstøvsuger, er denne perfekt for deg! Den er riktignok ganske kostbar, men den er verdt pengene.

4. Honda Miimo 310S

Honda-Miimo-310S-test

4,5 stjerner

4,5 stjerner

Honda Miimo 310 er en brukervennlig og pålitelig robotgressklipper i middels prisklasse. Den har veldig gode terrenghåndteringsevner og en rimelig klippetid. 310 takler forskjellige typer overflater, navigerer seg uhindret gjennom kompliserte områder og triller enkelt over groper og opp relativt bratte bakker.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 2000 m2

Tid

Klippetid: 40 min

Baby-call-icon

App: Nei

Når det gjelder langt gress, er Miimo 310 ekspert. Jo høyere gresset er, jo vanskeligere er det å klippe. Men denne gressklipperen kan jobbe grundig og langsomt helt til gresset når ønsket lengde, noe nesten ingen andre robotgressklippere kan gjøre. Det er bare under ekstreme omstendigheter denne gressklipperen må gi opp. Imponerende! Honda Miimo 310 takler ekstremt godt tøft terreng, og den er derfor det beste valget for deg med stor og komplisert gressplen. Klippetiden er målt til ca. 40 minutter, og etter nevnt tid returnerer den til ladestasjonen. Etter omlag 40 minutter lading returnerer den til arbeidet igjen, og fortsetter der den slapp. 

Miimo 310 er nokså stille, men det kan komme litt lyder når den møter på hindringer i hagen som kongler, frukt som har falt ned også videre. Menysystemet på gressklipperen er veldig oversiktlig. Det er enkelt å endre innstillinger. Kabelkontakter gjør det enkelt å koble til kabelen, men det kan være litt trangt å nå frem til der tilkoblingene er plassert. Miimo 310 kommer verken med app eller GPS, men den er likevel enkel å bruke for både nybegynnere og erfarne. Navigasjonssystemet skal være ganske imponerende, og den skal klare å finne veien selv ut av de vanskeligste kriker og kroker. Den klarer å finne frem blant lukkede rom eller hindringer. 

Ladestasjonen kan bare plasseres på linje med kantledningen, noe som gjør den litt lite fleksibel. Hvis vinkelen er av med bare noen få grader, kan robotgressklipperen ha problemer med å koble til. Du må gjøre ganske mye prøving og feiling før du finner en stilling som fungerer 100% av tiden. Men når ladestasjonen er riktig plassert, har den aldri problemer med å komme seg inn, verken når den kommer rett mot åpningen eller om den bakfra og må bevege seg rundt stasjonen først. Med alt riktig installert og testet, er påliteligheten ekstremt høy. Miimo 310 setter seg nesten aldri fast, det er lett å justere klippehøyden og den finner alltid veien hjem. Siden det også kan takle høyt gress, kan vi virkelig anbefale denne robotgressklipperen for enkle, middels harde og vanskelige plener av gjennomsnittlig størrelse.

5. Stihl iMOW RMI 632

Stihl-iMOW-RMI-632-test

Stihl iMOW RMI 632 er en brukervennlig robotgressklipper. Den kan programmeres enten via displayet eller ved hjelp av en mobilapp. Skjermen har noen snarveiskommandoer, for eksempel å sende gressklipperen ut på jobb utenom de planlagte klippetidene som er programmert.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 2000 m2

Tid

Klippetid: 90 min

Baby-call-icon

App: Ja

IMOW RMI 632 PC har innebygd GPS slik at du kan følge posisjonen til robotgressklipperen til enhver tid. Som nevnt ovenfor, er appen enkel å bruke. Du får varsler dersom gressklipperen setter seg fast. I appen kan du til og med navngi gressklipperen og legge til et bilde, som ikke er så veldig nødvendig, men likevel en ganske morsom funksjon som gir robotgressklipperen et mer personlig preg. Utseendemessig er Stihl RMI 632 PC en relativt lav og kompakt robotgressklipper, med et stilrent design. Når det gjelder installasjon, føles RMI 632 litt gammeldags sammenlignet med andre gressklippere i samme prisklasse. Du må fortsatt parre kabelen og kjøre den i spesifikke spor i stasjonen, noe som betyr at ladestasjonen blir låst i en posisjon i motsetning til mange andre modellers ladestasjoner som kan plasseres i forskjellige vinkler. 

Når det gjelder både størrelse og ytelse, faller Stihl 632 PC et sted mellom en premium- og middels modell. Den jobber optimalt og presteres på sitt beste på relativt åpne plener på rundt 1500-2000 kvadratmeter. Dersom plenen er større enn 2000 kvadratmeter kan den virke noe ueffektiv. Undersiden av robotgressklipperen består av fire hjul og et knivdekk med faste kniver. Denne modellen er fortsatt like sterk som før, og jobber optimalt med gress opp til 20 cm høyt uten problem. Hvis gresset er høyere enn dette, kan du høre fra motoren at det jobber hardere, men den jobber fortsatt fint og det byr ikke på mye problemer. Denne robotgressklipperen har fordelen av å være ganske lav, slik at den enkelt kan komme seg inn under for eksempel tilhengere, lavthengende grener, hagemøbler også videre.

632 er ikke den robotgressklipperen i vår test som lager minst støy, men derimot har den ingen problemer med å overstige kongler og andre små hindringer i hagen. Denne robotgressklipperen er nokså enkel å installere. Selv om den kan oppleves som noe gammeldags er dette en ekstremt effektiv og kvalitetssikker robotstøvsuger. Den er perfekt for store gressplener på offentlige steder som skoler, eldrehjem også videre. Dersom du bor på gård og er lei av å klippe gresset er også denne imponerende sterk, og den kan spare deg og familien for mye tid. En ekstremt sterk robotstøvsuger, men ikke det optimale valg for deg som har liten hage da denne er beregnet for større områder.

6. Greenworks OptiMow 10

Greenworks-OptiMow-10-test

GreenWorks Optimow 10 er en soleklar vinner når det kommer til kombinasjonen av kvalitet og pris. Denne er nemlig svært rimelig i forhold til hva du får for pengene. Den er rask og sterk, og har alle nødvendige funksjoner for en optimal robotgressklipper.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 1000 m2

Tid

Klippetid: 70 min

Baby-call-icon

App: Ja

Optimow 10 er ikke som mange andre robotgressklippere som bare er sterk på noen punkter. Denne er i stedet veldig god på alt. Blant annet får du varsler om den setter seg fast, fjernprogrammering og en GSM-modul slik at du kan se hvor robotklipperen er på et kart til enhver tid. Det får også automatiske oppdateringer av programvaren uten at du trenger å gjøre noe. Men dessverre støtter den ikke stemmeassistenter som for eksempel Google Home. GreenWorks Optimow 10 støtter en guidekabel som gjør det enkelt for den å finne veien ut og hjem til ladestasjonen, selv om du har kompliserte separate plenområder.

Optimow 10 har en praktisk app. Appen er viktig fordi selve robotgressklipperen ikke har noe display. Den kommer kun med en startknapp og en indikator som viser om robotklipperen er OK eller om det har oppstått et problem. Deretter hvis du vil vite hva som har gått galt, må du sjekke appen. Men dette fungerer bra når du har satt deg inn i appen. Derimot hvis klipperen setter seg fast før dette blir ting litt vanskeligere. Det er nokså enkelt å installere Optimow 10. Ladestasjonen gjør det enkelt å se hvordan alt skal kobles til. Når alt er koblet til, setter du bare robotgressklipperen i ladestasjonen. Ved installering av programvaren er det først når robotklipperen har lastet ned programvaren, at du kan koble den til appen. Etter det kan du velge klippeplan, startpunkter osv. 

Optimow 10 har noen supre innstillinger som mange andre robotgressklippere er foruten. Blant annet kan du velge opptil 5 startpunkter, så hvis du har områder som er langt eller kompliserte, kan du kjøre en føringskabel der og deretter si til robotklipperen at den skal kjøre X meter for å nå området og klippe der. Selvfølgelig kan du også bestemme klippeplanen selv, stille regnsensorer og endre innstillinger for hvordan klipperen skal returnere tilbake til ladestasjonen.  En annen god ting med denne robotgressklipperen er at du kan vaske den med en hageslange hvis undersiden blir veldig møkkete. Denne robotgressklipperen har mange funksjoner til en lav pris, og den er i tillegg effektiv!

7. Lyfco E1800

Lyfco-E1800-test-robotgressklipper

Lyfco E1800 er en moderne robotgressklipper som kommer med en rekke praktiske funksjoner. I motsetning til mange andre robotgressklippere på det norske markedet, er denne blitt rangert til å være ganske enkel å installere. Gressklipperen er dimensjonert for plener opp til 1500 kvadratmeter, men for optimal funksjon er det viktig å ha gode forhold.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 1500 m2

Tid

Klippetid: 150 min

Baby-call-icon

App: Ja

Når du kjøper Lyfco E1800 får du med alt du trenger for å installere den. Som nevnt er den lett å programmere og den scorer derfor høyt på brukervennlighet i vår test. På flat gressplen uten store bakker, hindringer, uregelmessigheter eller lignende presterer robotgressklipperen svært godt. Den kan kjøre seg fast eller rote seg bort de første rundene. Den skal visstnok også slite litt med å finne tilbake til ladestasjonen i starten, men etter noen få finjusteringer fungerer den som den skal. Hjulene på roboten har pigger som er konstruert for å gi godt grep i gresset. Når roboten er ferdig med å klippe, returnerer den automatisk til ladestasjonen. Dersom den blir avbrutt i klippingen på grunn av lite strøm, returnerer den automatisk dit den ble avbrutt etter lading.

Roboten kommer med et kraftig litiumbatteri på 4,4 Ah. Å lade opp Lyfco E1800 tar omlag 2 timer, men det store batteriet medbringer en overraskende lang klippetid på nesten 2,5 time. Dette er den lengste klippetiden i vår test, og det slår testvinnerne betraktelig. Faktorer som dårlige forhold eller ujevnt terreng kan selvfølgelig minke batteritiden, men ikke betydelig. På grunn av den lave prisklassen skulle man tro Lyfco E1800 kommer med få innstillinger og funksjoner, men den har alt man trenger pluss litt ekstra. Blant annet kan du selv velge hvor langt gresset skal være. Dette gjøres enkelt via LCD-skjermen på roboten, og du kan dermed være helt sikker på at gresset får perfekt lengde. 

I tillegg til valg av gresshøyde kommer denne robotgressklipperen med regnsensor. På den måten kan den enkelt returnere til ladestasjonen når forholdene er dårlig, og heller fortsette senere for å nå et optimalt resultat. All planlegging og alle innstillinger gjøres via LCD-skjermen eller en tilhørende mobilapp. I tillegg har Lyfco E1800 smarte knapper som ikke er helt nøvendige, men man setter likevel stor pris på de når man har de! Blant annet en hjem-knapp som gjør at roboten returnerer umiddelbart til ladestasjonen. I tillegg har den en stor rød nødstoppknapp som er plassert synlig på toppen av robotgressklipperen. Når man trykker på den stopper roboten umiddelbart, som er en ekstra sikkerhet ved uhell. Denne robotgressklipperen imponerer stort i forhold til konkurrentene både med tanke på pris og kvalitet.

8. Husqvarna Automower 550

Husqvarna-Automower-550-test

Automower 550 er en tyverisikker modell fra Husqvarna. Den har ingen skjerm på selve roboten, med baktanke av at uvedkommende ikke skal kunne endre innstillingene på roboten og i verste fall stjele. Alle innstillinger styres i stedet via en app på mobiltelefonen.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 5000 m2

Tid

Klippetid: 270 min

Baby-call-icon

App: Ja

Installasjonen av denne robotgressklipperen er nokså enkel, men om du aldri har rørt en robotgressklipper før, er det ikke helt opplagt hvordan du skal sette i gang. Dette er mye på grunn av den manglende skjermen. Når det kommer til funksjoner og innstillinger har denne modellen et bredt spekter av begge. Blant annet kommer den med en sensor som gjør at roboten kan kjøre fort på åpne områder, men bremse når den nærmer seg hinder eller lignende. Roboten kommer også med tre kabler som gjør at den enkelt finner veien hjem, og den har i tillegg en utmerket GPS-navigasjon som gjør at gressklipperen klipper jevnt og ikke glemmer områder.

Automower 550 tåler ujevnt terreng best av alle gressklipperne i vår test. Den tåler både fuktig gress, ujevnheter i plenen og bratte bakker helt utmerket. Dersom du har trær eller andre hindringer i hagen er dette det rette valget. Den kjører over og klipper uten noe problem. Når det kommer til bråk er denne svært stille, og du kan uten problem kjøre den i helger. Hjulene er konstruert på en måte som gjør det vanskelig for gressrester og smuss å sette seg fast. Dermed skal du ikke trenge å børste eller vaske hjulene mer enn en sjelden gang. 

Ved hjelp av Fleet Service kan du minimere risikoen for tyveri. Du kan se nøyaktig hvor robotgressklipperen befinner seg til enhver tid. Om den noen gang forlater området den hører hjemme vil du få varsler i appen. Det er også viktig å nevne at denne modellen er nokså tung å bære. Det medbringer både fordeler og ulemper, men en fordel er at det vil være lite fristende for en tyv å bære roboten langt. Dersom du ser etter en robotgressklipper i en middels prisklasse er denne det perfekte valg for deg. Den er beregnet for større områder på rundt 5000 kvadratmeter. Dermed egner den seg like godt på offentlig områder som parker og skoler som på en gård eller en normal hage.

9. Stiga Autoclip 255 S

Stiga-Autoclip-255-S-test

Stiga Autoclip 255 S er en fleksibel robotgressklipper som har en imponerende klippetid. Den er beregnet for flate og jevne gressplener og passer dermed bedre i private hager enn offentlige parker eller lignende. En av de sterkeste sidene hos Stiga Autoclip 255 S er at den klipper høyt gress problemfritt. Her slår den mange av konkurrentene i testen.

grandparents-icon

Brukervennlig: Middels

sensor-icon

Rekkevidde: 1100 m2

Tid

Klippetid: 120 min

Baby-call-icon

App: Ja

Denne modellen styres via Bluetooth-tilkobling og app. Den har i tillegg et lite display på selve roboten, men det er begrenset hva du kan gjøre med displayet. Knappene har forskjellige funksjoner, avhengig av hva det er du vil gjøre. Du må få tilgang til manualen hver gang du vil endre innstillingene. Det anbefales istedet å bruke appen til innstillinger og endringer. Som nevnt er denne robotgressklipperen beregnet til jevne gressplener, og det er derfor der den fungerer best. Den kan virke noe problematisk i områder med mye hindringer, men i områder der den hører hjemme vil den alltid etterlate et flott resultat.

For å forbedre robotens evner til å takle ujevnheter og hindringer, kan den forsterkes med et par med spikerhjul. Ved å gjøre dette forbedres terrengforvaltningen drastisk og den blir brått en helt annen robotgressklipper som kan brukes til mye mer. Disse hjulene burde riktignok være inkludert i standardpakken fordi de utgjør en så stor forskjell. Ved å inkludere spikerhjul i pakken ville også denne robotgressklipperen scoret mye høyere i vår test. Tilkoblingen til ladestasjonen fungerer så som så, men den kan fint gjøres mer brukervennlig for å måle seg med testvinnerne. Når det kommer til ladestasjonen, må denne plasserer langs sløyden og den trenger noen meter jevnt terreng og åpen plass for å være mer fleksibel.

For å endre klippehøyde må du skru av klipperen, snu den opp ned og bruke et verktøy. Dette burde være mulig å gjøre på en enklere måte, enten i displayet eller appen. Men her slår Stiga Autoclip 255 S flere av konkurrentene, i og med at ikke alle robotgressklippere  har denne funksjonen. Stiga 225 S klarer seg best på mellomstore plener som er flate og enkle i utformingen. Når du har programmert den som ønsket, og påført et eller flere pigghjul, fungerer den utmerket. Et minus er at om du ønsker å gjøre endringer i programmering, klippehøyde eller på annen måte endre installasjonen, kan dette virke håpløst og tidskrevende. Alt i alt er det en super robotgressklipper som fungerer flott for private hager og lignende.

10. Cramer RM2000

Cramer-RM2000-robotgressklipper-test

Cramer RM2000 er en robotgressklipper med høy pålitelighet. Den takler ujevnt terreng, samt høyt og fuktig gress helt perfekt. Den er middels prisklasse, men du får mye for pengene og kan forvente en perfekt plen ved å investere i denne modellen fra Cramer. Denne robotgressklipperen kommer i to andre versjoner også, men de er ikke å finne i vår test.

grandparents-icon

Brukervennlig: Ja

sensor-icon

Rekkevidde: 2000 m2

Tid

Klippetid: 70 min

Baby-call-icon

App: Ja

Først og fremst er denne robotgressklipperen svært brukervennlig. Den har utmerkede tilkoblingsmuligheter og innebygd GPS. Ved hjelp av GPS-en kan du til enhver tid se hvor roboten er, i tillegg til å gjøre innstillinger samt motta varsler uansett hvor du er. På robotgressklippere kan det ofte komme nye programvareoppdateringer, men på denne modellen trenger du ikke tenke på å foreta disse på egenhånd, da de oppdateres automatisk. Disse programvareoppdateringene er også gratis. Appen som tilhører gressklipperen fungerer bra, og den inneholder mye informasjon. Dermed kan du enkelt bla opp i appen om det er noe du lurer på.

Robotgressklipperen kommer ikke med regnsensor, men den har i stedet en funksjon som gjør at du kan sette opp fem startpunkter. Ved hjelp av disse skal roboten kunne holde oversikt over værmeldingen i området for å unngå å jobbe på en regnfull dag. I tillegg til dette kommer robotgressklipperen med frostbeskyttelse. Modellen leveres med en såkalt guidekabel. Ved hjelp av denne finner roboten veien til små avgrensede områder eller smale områder i hagen. Kabelen hjelper også roboten med å raskt venne tilbake til ladestasjonen. Denne robotgressklipperen kan overraskende nok klippe et veldig stort område i forhold til prisklassen. På det området slår den mange av sine konkurrenter.

Alt i alt er Cramer RM2000 en svært god robotgressklipper, og eneste negative side vi finner ved denne er prisen. Den er i en nokså høy prisklasse i forhold til konkurrentene, men på en annen side imponerer den på mange steder, og til syvende og sist vil den være verdt pengene. Den fungerer like godt i hagen som den gjør på hytta eller i en offentlig park. Det er på grunn av dens unike evne til å takle ujevnheter og hindringer. Det vil ikke være noe problem for Cramer RM2000 å møte på en kongle eller stein i hagen. Til syvende og sist har den god klippetid, beveger seg jevnt over plenen og tåler både en humpete plen og ganske bratt skråning.

6 ting du bør se på når du skal kjøpe robotgressklipper:

racing

PIGGHJUL: Det finnes robotgressklippere med og uten pigghjul. Hva du trenger avhengerav din plen og bruksområde. En fin huskeregel er at roboter uten pigghjul passer best i lett terreng uten hindringer og bakker. En robotgressklipper med pigghjul derimot, takler både ujevnt terreng og uforutsigbart vær. En med pigghjul kan ofte være dyrere.

Sikkerhet

TYVERISIKKER:Uansett bruksområde er det viktig at den er tyverisikker. Noen roboter har en funksjon som gjør at den uler når noen prøver å bære den. Andre har behov for inntasting av pin-kode ofte. Det finnes flere forskjellige måter å holde en robotgressklipper tyverisikker, men uten denne funksjonen vil den ikke kunne arbeide optimalt.

desire

BEHOV: En robotgressklipper er laget for å spare deg og familien for både tid og energi. Ved å gå til innkjøp av en robotgressklipper kan du være sikker på at du har en velstelt plen til enhver tid. Dersom plenen ikke klippes, vil det dukke opp uønsket ugress. Har du behov eller ikke?

battery

BATTERITID: Det hjelper ikke at robotgressklipperen har lang rekkevidde om batteritiden er dårlig. Ved dårlig batteritid blir klippingen avbrutt for at roboten må returnere til ladestasjonen. Noen robtogressklippere kan kun klippe i 60 minutter, mens andre kan klippe i opp mot 3 timer. 

Rekkevide

REKKEVIDDE:Rekkevidden er helt avgjørende ved kjøp av en robotgressklipper. Dersom du bor i rekkehus og bare har en liten hage, kan det holde med en rekkevidde på 500 kvadratmeter. Dersom du bor på gård eller kjøper inn gressklipperen til et offentlig område som skole eller park, burde du gå for en med lengst mulig rekkevidde.

Enkelt å bruke

BRUKERVENNLIGHET: Det er utrolig viktig med god brukervennlighet for å ha en god opplevelse med robotgressklippere. Noen roboter kan føles umulige og kompliserte å installere. Det er som regel med en bruksanvisning i pakken, og på de største og mest populære merkene finnes det som regel youtubevideoer en kan kan følge.

De mest populære spørsmål om robotgressklipper

Hvordan fungerer robotgressklippere i små og avgrensede områder?

Robotgressklippere skal i utgangspunktet klare seg like fint i små områder som det manuelle gressklippere gjør. Dersom områdene blir under 2 meter brede kan det risikere at roboten klipper for lenge på samme sted eller i verste fall setter seg fast.

 

Kan robotklipperen brukes i regnvær?

Noen robotgressklippere har regnsensor, og jobber dermed ikke i regnvær. Andre har ikke det, og kan klippe i striregn. Er du uheldig og har regnvær 2 uker i strekk på sommeren, vil ikke en robotgressklipper med regnsensor bevege seg ut av ladestasjonen før det slutter.

Er det sant at robotgressklippere hjelper mot pollen?

Ja, dette er faktisk ikke en myte! Robotgressklippere gjør som nevnt at du alltid har en velstelt hage. Ugress vokser kun i uklipte og ustelte hager. Ved å fjerne ugress fjerner du faktisk også mye pollen! Perfekt for allergikere.

Hva er best langvarig av vanlig gressklipper og robot?

På langvarig basis er en robotgressklipper absolutt best. Å gang etter gang få perfekt klippet plen påvirker kvaliteten på gresset. Plenen vil etterhvert se både grønnere og sunnere ut.

Får man et finere resultat av en robotgressklipper fremfor vanlig?

Dette kommer helt an på hvilken robotgressklipper du har. De aller fleste etterlater et perfekt klipperesultat med en perfekt høyde på gresset. Likevel er det noen av de billigere robotene som kan etterlate uønskede spor i plenen. Dette avhenger av kvalitet.

Er det sant at robotgressklippere fjerner brunsnegler?

Tro det eller ei, men det er faktisk bevist at alle gressklippere, ikke bare robotgressklippere er et effektivt drapsvåpen mot brunsnegler.