iRobot Roomba 980 test

Vi har testet iRobot Roomba 980 – Se komplett test under. 

Sist oppdatert 25.03.2022 – Inneholder annonselenker. 

iRobot Roomba 980

Har du vært på utkikk etter en robotstøvsuger, har du nesten garantert hørt navnet iRobot Roomba før. Navnet har omtrent blitt synonymt med robotstøvsugere for mange – til tross for mange utfordrere på det norske markedet. Den lover oss høy kraft, lang batterilevetid og massevis med smarte funksjoner, inkludert støtte for Google-assistenten. Men kan alt dette forsvare den (meget) høye prislappen? Vi har testet iRobot Roomba 980, for å se om det er tilfellet.

Vi har laget en komplett test med markedets beste robotstøvsugere – sjekk det ut her!

Førsteinntrykket

Som vanlig tar vi først en vurdering av innpakningen. Dette har faktisk en del å si i disse netthandel-dager, og kan raskt avgjøre om produktet kommer frem like helt eller ikke. Med iRobot Roomba 980 forventet vi premium-følelse fra første stund. Her ble vi skuffet. Esken er tynn, men heldigvis har den beskyttelse i form av plast og skumgummi på innsiden. Som et pluss kan vi nevnte at den har norsk brukermanual. 

Roomba 980 Grei design

iRobot har valgt å holde seg trygge på designsiden. Den stikker seg ikke ut fra andre modeller på markedet, med sitt enkle og stilrene design. Den føles faktisk litt billig i materialet, til tross for den tidligere nevnte, høye prislappen. Den er rund, svart og har en brun-aktig ring som gradvis går over i svart på toppen. På toppen finner man noen enkle kontrollknapper, men disse får du neppe bruk for.

roomba 980 2 iRobot Roomba 980 er nemlig utstyrt med innebygd WiFi og app, slik at du i all hovedsak styrer den fra telefonen din. I appen finner du også de fleste funksjonene. Alternativt kan du også bruke smart-assistenten til Google – mer om det litt senere. En fordel er at den er ganske lav, så den takler fint hulrom under sofaer og andre lave møbler. Kameraet stikker nesten ikke opp fra kroppen på Roomba 980, som bidrar til den lave profilen.

Kraftpakke (!)

Det Roomba 980 mangler på designfronten, tar den igjen med ren kraft. Og her snakker vi kraft. Med sugekraft på 1700 PA og mulighet for såkalt “Carpet Boost” – som øker sugekraften med inntil ti ganger på tepper (!) – kan vi trygt si at dette er en av de kraftigere modellene på markedet. At den har to roterende gummibørster bidrar til den imponerende rengjøringsevnen, som fungerer vel så bra langs kanter og lister. Børstehøyden justeres automatisk etter overflaten. 

roomba 980 4 Ingen mopp

I motsetning til mange andre toppmodeller, kan ikke iRobot Roomba erstatte gulvvasken. Samtidig mener vi ikke nødvendigvis at dette er negativt. Mopping er nemlig mer en kjekt-å-ha-funksjon, enn noe vi ser på som avgjørende i våre anbefalinger. Teppe-boosten er automatisk og aktiveres når robotstøvsugeren oppdager et teppe under seg. Da kjører den på for harde livet. 

HEPA-filter

For deg med allergi, kan Roomba 980 friste med innebygd HEPA-filter. Det er ikke mange modeller på markedet som har dette, og disse filtrene er godt kjent for å bidra til bedre luftkvalitet. Den store støvbeholderen på 600 ml. gjør også at du ikke trenger å tømme den så ofte. Dette kan være en stor fordel for astmatikere og de med allergi, siden du ikke må utsettes for støvet fra beholderen så ofte. 

God orientering, men mangler noe essensielt

Det følger det med to sensorer, som du kan sette i rom du ikke ønsker at den skal kjøre. Disse fungerer altså som usynlige vegger. At støvsugeren er avhengig av sensorer for å ikke kjøre på bestemte steder, er likevel skuffende på en toppmodell som dette. Ellers har Roomba 980 innebygd sensor for å hindre den fra å kjøre utfor kanter og ned trapper. Dette er en selvfølge i 2022, mener vi. Roboten har store hjul, slik at den enkelt takler lister, kanter og andre hindringer. Dette er et stort pluss hvis du har terskler i huset. 

roomba 980 3 Hadde forventet mer

De smarte funksjonene du får med på kjøpet er nyttige, men til denne prislappen hadde vi forventet mer. Her er det verdt å nevnte at appen – iRobot Home – krever at du oppgir en hel del personlig informasjon, før du får lov til å bruke produktet. Ikke bare måtte vi ut med navn, e-post og opprette en brukerkonto, men vi måtte også gi tilgang til posisjonsdata. Det er for dårlig og heller ikke noe vi har opplevd å måtte gjøre før.

Ønsker du å kjøpe tilbehør til din Roomba 980? Kjøp her!

Fin app, men tregt oppsett

Selve appen er stilren og oversiktlig, men vi opplevde at den brukte flere minutter på å koble seg til robotstøvsugeren. Oppsettet kunne med andre ord vært enklere. Når din personlige informasjon er ofret og appen tilkoblet, får du tilgang til flere kjekke funksjoner. Her kan du blant annet opprette rengjøringsplaner og bestille rengjøring. Dermed kan du komme hjem til et rent hjem, hver dag. Eller hva med å få den til å ta seg av kontorgulvet når sistemann har dratt hjem?

roomba 980 5 Støtter Google, Alexa og IFTTT

Om du kobler robotstøvsugeren til Google Assistant eller Amazon Alexa, kan du også styre den med stemmen. Stadig flere modeller får støtte for dette, og det er veldig kjekt å ha. Er du litt nerdete og elsker smarthjemsfunksjoner, har iRobot Roomba 980 også støtte for IFTTT (If This Then That). Dermed kan du “programmere” deg frem til en rekke smarte funksjoner selv. 

Ikke best i klassen

Men de smarte funksjonene til tross, får du ikke mulighet til å fjernstyre roboten manuelt fra appen. Selv om dette ikke er en mye brukt funksjon hos oss, kan den faktisk være nødvendig for å rengjøre små, spesifikke områder. Du får heller ikke tegne no-go-soner på kartet, og må bruke de medfølgende sensorene som danner usynlige vegger.  

Bra batteri

Når iRobot Roomba 980 begynner å gå tom for strøm eller er ferdig med rengjøringen, kjører den selv tilbake til ladestasjonen. Dette er selvsagt kjekt. Når det gjelder batteriet skulle vi imidlertid ønske at den hadde litt strøm ved ankomst. Her ble vi møtt med tomt batteri. Når den er fulladet har den imidlertid rundt to timers batterilevetid, så vi har lite å utsette på batteriet.

Konklusjon

iRobot Roomba 980 er en kraftkar. Med innebygd HEPA-filter, teppe-boost som virkelig sparker fra seg og lang batterilevetid, er dette langt fra noen dårlig robotstøvsuger. Som støvsuger gjør den en meget god jobb! Men til den stive prisen hadde vi faktisk forventet mer. Den mangler noen kjekke funksjoner, slik som manuell styring og no-go-soner. At den høres ut som et jetfly under avgang gir også en strek i regninga for oss.

Dette likte vi:

  • Teppe-boosten gjør en imponerende jobb
  • Roomba 980 støvsuger som en helt
  • HEPA-filter
  • Meget kraftig

Dette likte vi ikke:

  • Den støyer som et jetfly under avgang. 
  • Litt kjedelig design
  • Stiv pris
  • Tvinger deg til å oppgi personlig informasjon, inkludert lokasjonsdata
  • Mangler mopp