iRobot Roomba 971

Vi har testet iRobot Roomba 971 – Se komplett test under. 

Sist oppdatert 12.11.2021 – Inneholder annonselenker. 

Roomba 971 forsidebilde

Når det kommer til robotstøvsugere, er det få navn i bransjen som er så godt kjent som iRobot sin Roomba-serie. Disse populære maskinene befinner seg i mange norske hjem. I vår test av iRobot Roomba 971 skal vi se nærmere på om denne modellen fortjener en plass i ditt hjem.

iRobot Roomba 971 er en relativt enkel robotstøvsuger. Den lever absolutt opp til forventningene i sin prisklasse, men er heller ikke en av de beste. Dette er en støvsuger, enkelt og greit. Her finner du ingen overdådig moppefunksjon som lover mer enn den kan holde. 

Innpakning og innhold

Vi begynner med førsteinntrykket, som alltid. Innpakningen er enkel, hvit med grønne detaljer, og ellers ganske kjedelig. Pakken bærer preg av en noe røff transport når den ankommer hos oss.

Roomba 971 I esken finner vi selve robotstøvsugeren, en ladebase og brukermanual. Her er det ingen ekstradeler å oppdrive, noe som er litt skuffende når man betaler såpass mye for et apparat fra et godt kjent merke.

Les også: Roborock S7 Test 

Gjør en god rengjøringsjobb

Når det kommer til rengjøring, ser vi raskt hvorfor iRobot Roomba har blitt så populær. Den gjør nemlig en god jobb, og det er lite å utsette på evnene til å suge opp smuss, skitt og støv fra gulvet. Den tar også med seg større partikler.

Roomba 971 underside Robotstøvsugeren jobber med to roterende gummibørster som fanger opp det meste de møter på. Høyeffektivitetsfilteret som utgjør det iRobot kaller AeroForce, gjør jobben sin uten noen klager fra oss.

Les også: Robotstøvsuger test – Komplett liste

Kraftig teppemodus

iRobot Roomba 971 sin virkelige styrke blir synlig når den får støvsuge tepper. Takket være CarpetBoost, øker den sugekraften med inntil 10 ganger.

Støvsuging er også det eneste du får med Roomba 971. Den har ikke moppefunksjon, slik stadig flere andre modeller på markedet har. Skal vi være helt ærlige er moppefunksjonen likevel den minst brukte modusen hos mange, og selv om det er kjekt å ha, kjøper vi først og fremst en robotstøvsuger for å støvsuge.

Roomba 971 støvbeholder x 2

God orienteringsevne

Orienteringsevnen er også som forventet. Det fungerer godt – nesten hele tiden.

Raskt er den. Kanskje litt for rask. Da vi testet Roomba 971 opplevde vi nemlig at den nærmest råkjørte gjennom rommet i Evel Knievel-stil, før den kolliderte med en annen støvsuger og deretter dundret inn i en sko. Sånt kan skje, når man har hastverk.

Støtfangeren i front bidrar til å hindre at den tar skade etter slike stunt og beskytter også andre gjenstander fra skader.

Ellers orienterer den seg faktisk bra gjennom rommene og finner frem dit den skal uten større problemer.

Takler terskler fint

De store hjulene løfter fremkommeligheten flere hakk. Den har ingen problemer med å komme seg over lister og mer kronglete kanter. Har du mye terskler i huset er dette kanskje roboten du leter etter.

Hvis du ikke ønsker at robotstøvsugeren skal rengjøre et rom eller område, kan du sette opp uavhengige sensorer.

Roomba 971 nærme

Disse fungerer som usynlige vegger. Her må vi likevel gi Roomba 971 et trekk, for disse sensorene må kjøpes utenom. Andre modeller fra iRobot, slik som Roomba 980, har disse sensorene inkludert i pakken.

Tungvint oppkobling mot appen

Når Roomba 971 skulle testes måtte vi belage oss på mye slit med oppkobling til appen.

Flere ganger fikk vi opp feilmeldinger og roboten ville ikke koble seg til nettet. Først neste dag løste dette seg, etter en natt i laderen.

Appen har også litt kompliserte innstillinger. Vi klarte ikke å finne justering av støynivå i appen, selv om dette skal være på plass.

Når appen og roboten først er satt opp går det imidlertid helt fint å bruke iRobot Home-appen.

Den lar deg fjernstyre robotstøvsugeren, lage rengjøringsplaner og be om rengjøring. Det er kjekt hvis du vil la roboten ta unna rengjøringen mens du er på jobb, eller sørge for at kontoret er rent til neste dag når sistemann har gått.

Roomba 971 i ladestasjon

Fungerer med stemmeassistent

Å kunne styre robotstøvsugeren med stemmeassistent blir stadig mer relevant for oss som forbrukere. Google Home-høyttalere eller Amazon Alexa er på plass i mange hjem og på nesten alle mobiler.

iRobot Roomba har selvsagt støtte for disse assistentene, men også IFTTT (If This Then That), slik at du kan programmere en rekke handlinger basert på forskjellige hendelser.

Roomba 971 ovenfra Et eksempel på bruk av IFTTT er at du programmerer den til å ta seg av rengjøringen, hver gang du forlater boligen. Dette gir stor fleksibilitet til de som ønsker å bruke tid på smarthjemmet sitt.

Enkel i bruk

Hvis man ser bort fra litt knotete oppsett i appen, er robotstøvsugeren enkel i bruk. Det er lett å fjerne børster og andre avtakbare deler, slik at du får utført nødvendig vedlikehold eller utbytte ved behov.

Når roboten er tom for strøm finner den også selv frem til ladestasjonen. Det gjør den også når den er ferdig med rengjøringen. Dette er nok en funksjon som fungerer, men ikke hver gang.

Roomba 971 ladestasjon

Første gang vi testet dette var den raskt tilbake på plass i ladestasjonen. På andre forsøk prøvde vi med lenger avstand til ladestasjonen, noe som resulterte i at den ikke fant frem i det hele tatt.

Ved førstegangs bruk må roboten lades opp fra bunnen av. Den kom med 0% strøm på batteriet, og det tok rundt tre timer før den var fulladet.

Støyende

I vår test klarte vi som tidligere nevnt ikke å finne noen funksjon for å skru ned sugekraft og lydstyrke.

Dermed duret iRobot Roomba 971 rundt med hele 67 dB. Her er det lett å la seg forstyrre. Vi forventer faktisk at denne funksjonen er tilstede og enkel i bruk på en støvsuger i 971 sin prisklasse.

Roomba 971 støynivå

Ser pen ut

Utseendet er det dog ikke noe å utsette på. Den kommer i sølv med hvite detaljer, og sklir nok fint inn både hjemme og på kontoret. Den er verken vågal eller kjedelig i designet.

Spesifikasjoner:

  • Støvbeholder-kapasitet: 0,60 Liter
  • Modell: iRobot Roomba 971
  • Batteritid: 180 minutter
  • Arbeidstid: 75 minutter
  • Lydnivå: 58 dB

Fordeler:

 • iRobot Roomba 971 har gummibørster, som fungerer bra og gjør en god jobb.
 • CarpetBoost viser virkelig styrken i denne roboten.
 • AeroForce-systemet fungerer bra, og den gjør en god rengjøringsjobb.
 • Roomba 971 har god fremkommelighet, takket være store hjul.
 • Enkelt å løsne/feste avtakbare deler.

Ulemper:

 • Stiv pris i forhold til funksjonaliteten
 • Ingen brukermanual på norsk
 • Ingen moppefunksjon, som kan være kjekt å ha
 • Unødvendig knotete å finne frem i appen