air-condition-test

Aircondition: TEST 2021 

Aircondition test – Sist oppdatert Januar 2021

Trenger du en ny aircondition mot våren og sommeren, men er usikker på hvilken som er den beste for deg? Vi har laget en test med oversikt over de 5 beste flyttbare klimaanleggene på det norske markedet.

Aircondition er midt i blinken for deg som har et varmt kontor, og sliter med å jobbe og gjøre din business i varmen. Det vil naturligvis også passe perfekt for deg som sliter med å sove, for eksempel når det er tropenatt. I testen skal vi se på effektivitet, kvalitet, design og hvor langt de forskjellige klimaanleggene klarer å fordele luft. Når du først har investert i en aircondition for å kjøle ned rommet er det en fordel at den gjør jobben sin. I tillegg er det en stor fordel om klimaanlegget ikke bruker hele natten på å kjøle ned rommet, men at den gjør det når du ønsker det.

Den må også ha god kvalitet. I tillegg er designet svært viktig ettersom aircondition blir en tydelig del av rommet. Som de fleste andre ting finnes det forskjellige aircondition som passer til enhver bruk. Enten om den skal brukes på camping, soverom, i stua, eller i utehuset finnes det en perfekt aircondition. Derfor skal vi ta for oss aircondition som passer for både små og store rom. Om du er nysgjerrig på hvilket klimaanlegg som passer deg og din bruk best, burde du lese videre!

Her finner du en komplett liste over alle våre tester: Tester fra Guidesiden.no

1. Electrolux ChilliFlec Pro – Aircondition test

electrolux-air-condition

ChilliFlec Pro EXP34U338CW fra Electrolux er et svært stilrent aircondition. Designet på denne aircondition sklir rett inn i rommet. Med ChilliFlec Pro kan du komme inn i rommet og ta et trekk med frisk luft. Slapp av i god komfort takket være stor kjølekapasitet og sterk luftgjennomstrømming.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Denne aircondition fra Electrolux er konstruert med en bærekraftig løsning. Det vil si at den bruker svært lite energi, i tillegg til at den bruker en holdbar R209-gass som minsker GWP (Det globale oppvarmingspotensiale med nesten 100%. Til tross for den bærekraftige løsningen sprer dette aircondition frisk og ren luft overraskende godt. Den er beregnet for rom under 50 kvadratmeter, men for at den skal kunne yte maksimal effekt er max 40 kvadratmeter best. Den skaper raskt en kjølig atmosfære, og blåser ikke for mye luft. Dermed er den trygg og fin for soverom, og du trenger ikke være bekymret for å bli forkjølet.

Som nevnt tidligere er den også svært stilren. Denne aircondition er designet for å passe inn alle rom. Takket være sin kompakte konstruksjon kan den plasseres hvor som helst uten at det blir en forstyrrelse for øyet. Dette er et stort pluss. Det moderne designet passer rett inn i stuen. I tillegg har den mange gode funksjoner som auto, tørke, vifte og kjøling. I tillegg har den et eget valg for avfuktning. Denne funksjonen gjør at det er behagelig å være inne, selv når det er tropenatt.  

I tillegg til gode funksjoner har den tre ulike hastigheter, samt et automodus. Når du setter aircondition på auto vil den selv beregne hvor mye luft og hvor mange grader som er nødvendig for å kjøle ned rommet. Automoduset fungerte fint, men det ble ikke fullt så kaldt som enkelte ønsker det på soverommet. Du kan enkelt bytte hastighet og modus ved hjelp av fjernkontrollen som følger med. I tillegg lager dette aircondition svært lite lyd, så det vil ikke irritere. Ved hjelp fra hjulene på undersiden er den i tillegg lett å flytte på, hvis du skal støvsuge eller flytte den til et annet rom.

2. Sandstrøm SAC10C19E – Aircondition test

Sandstrøm-SAC10C19E

Dette flyttbare aircondition fra Sandstrøm er både lettbrukt og stilrent. Sandstrøm Aircondition har nemlig motoriserte spjeld på toppen. Det er utrolig nok ganske så stille når det åpnes. Når man har åpnet spjeldet går hovedviften på aircondition på. Denne viften lager en stille suselyd som er merkbar, men ikke veldig påtrengende.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Når dette aircondition kommer litt i gang hører man lyden bedre, og den blir aldri helt stillegående. Til tross for det er denne aircondition en av de roligste man finner på det norske markedet. Du får med en fin fjernkontroll som er ganske lett å bruke. Denne har en lang slange på i underkant av tre meter som er perfekt for deg som ikke ønsker å ha vinduet åpent mens du bruker klimaanlegget ditt. Denne kjøler effektivt ned rom på 40-50 kvadratmeter, og skuffet ikke, selv på de varmeste sommerdagene.

Dette flyttbare aircondition er det første og tyngste av de vi har testet. Dermed både til tross for suselyden, og størrelsen vil denne passe best i stue, kontor eller andre steder hvor lyden ikke vil irritere og størrelsen ikke blir et problem. Inn- og utslag av kompressor er ganske diskret. Den veier 33,5 kg, men har en slags grop på hver side som kan fungere som håndtak. I tillegg har denne modellen et strømuttak og en tykk slange som skal føre den varme luften ut av huset. Denne må installeres til et avtrekk eller et vindu. Å flytte den fra fra rom til rom er dermed ikke så enkelt. 

Denne aircondition har fire funksjoner. “Fan”, “cold”, “auto” og “dry”. Funksjonene fungerer fint til hvert sitt. Automoduset fungerte også fint. Dette moduset kjøler ned rommet til ønsket temperatur, og aircondition bestemmer selv hvor kraftig viften skal være. Hele anlegget kan stilles mellom 17-30 grader, enten ved hjelp av fjernkontrollen eller enheten selv. Et pluss ved dette aircondition er at du kan stille inn en timer som hjelper med enten automatisk start, eller stopp av anlegget. Det er svært nyttig dersom det er varmt hjemme og du vil ha det kjølig når du kommer hjem, eller om du ønsker at anlegget skal skru seg av i løpet av natten.

3. Honeywell CS10XE – Aircondition test

Honeywell-aircondition

Denne airconditionen, også kalt fordampingskjøler fra Honeywell er en moderne og svært billig aircondition. Den koster ekstremt lite i forhold til konkurrentene, men imponerer stort. Den er fin og rund i designet, og er laget med to ulike gråfarger som skaper et moderne, men enkelt utseende. 

hjul-wheel-icon

Hjul: Nei

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Svart/grå

price-icon

Prisklasse: Lav

Til tross for det freshe designet på denne airconditionen har den dessverre ikke hjul, så det lureste vil være å la den stå samme sted hele tiden. I og med at dette er en fordampingskjøler fungerer den litt annerledes enn en vanlig aircondition. Likevel valgte vi å ta den med i testen fordi den er i samme kategori, og gjør det samme. En fordampningskjøler bruker vann til å kjøle ned luften den fordeler til rommene. Det skjer nesten på samme måte som i et kjøleskap, bare i lukkede systemer. Fordamperen stjeler varme fra omgivelsene rundt, som gjør at luften føles kaldere når den treffer kroppen din. Denne modellen fra Honeywell har en beholder i form av en skuff på baksiden. Den er lett å trekke ut og helle vann i, og rommer hele ti liter. Du kan også enkelt se når denne vannbeholderen er full ved hjelp av en måler på siden av enheten. 

Etter vi fylte kaldt vann fra springen i beholderen startet vi den. Vi merket at den lager litt lyd. Vi målte til et sted mellom 60-65dB. Når man kommer et par meter unna er lyden naturligvis en del lavere, og mindre merkbar. Denne airconditionen er kraftig, og man kan tydelig kjenne trekket fra maskinen på et par meters avstand. Dette medfører både fordeler og ulemper, men en positiv ting vi noterte oss var at den kjølte ned rommet i et veldig raskt tempo. Dette klimaanlegget kommer med en enkel fjernkontroll. Til tross for at den er enkel, har den alle de funksjonene man skulle trenge. Du kan også stille inn alle de samme funksjonene ved hjelp av knapper på selve enheten dersom du skulle foretrekke det. Dette er et svært godt klimaanlegg for deg som ønsker et rimelig alternativ. 

Til tross for at den kun koster rundt 1500kr, har den alle nødvendige funksjoner, og kjøler det rommet effektivt selv på varme sommerdager. Den lager litt lyd, men ikke irritabelt mye. Vi synes også den gjør rommet kjøligere enn en helt vanlig aircondition. Disse kjølerne fra Honeywell krever kaldt vann. Og jo kaldere vanner er, jo kaldere blir luften. En ulempe med fordampningskjølere er at luftfuktigheten i rommet øker. Det er viktig å vite forskjellen på en fordampningskjøler og en aircondition før du bestemmer deg for hvilken du skal kjøpe. For å forklare kort vil ikke en fordampningkjøler gjøre rommet kaldere, men den fordeler store mengder kald luft. Dersom man ønsker max effekt, er et godt tips å bruke isbiter i vannet du putter i maskinens beholder.

4. SENZ SEAC2005 – Aircondition test

SENZ-SEAC2005-aircondition

4,5 stjerner

SENZ SEAC2005 er en kompakt og liten aircondition i lav prisklasse som gir deg en deilig pause fra varmen. Den er også merkbart effektiv til å fjerne varmluft og fuktighet fra luften. Dermed bidrar ikke denne bare til å kjøle ned rommet, men også å skape luften mer lett og behagelig.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Dette er en kompakt og liten aircondition i lav prisklasse. Den har alle enkle og nyttige funksjoner, men ikke noe ekstra. På grunn av størrelsen og vekten, er den portabel. Den er altså veldig lett å ta med seg. Til tross for at dette er en billigere variant er det en flott aircondition. Den er beskrevet til å klare å kjøle ned 14 kvadratmeter, og vil derfor passe best til små rom. Derfor er den perfekt for et soverom, eller en campingvogn. Til tross for anbefalt romstørrelse syntes vi den overrasket stort. Den klarte nemlig å kjøle ned et rom på rundt 30 kvadratmeter. Vel og merke, bruker den litt lengre tid enn de dyrere airconditionene. I solskinn gjør den jobben sin, men det oppleves naturlig nok ikke veldig effektivt. Vi må nevne at vi prøvde den i et større rom enn anbefalt, så i rom på under 14 kvadratmeter vil den oppleves mer effektiv. 

Designet på denne airconditionen er veldig enkelt og stilrent, og den ser flott ut i forhold til prisklassen. Den er også konstruert med et display som er tiltet slik at det er lett å se hva som står på skjermen uansett om du står, sitter, eller er på litt avstand. Du har ikke mulighet til å skru av eksos-viften. Det er nemlig eksos-viften som styrer sirkulasjonen i klimaanlegget. Når rommet er ferdig nedkjølt vil anlegget fortsette å fordele luft utover i rommet. Men denne luften er varm, og det vil bli som en slags ond sirkel. Du får med en fjernkontroll. Fjernkontrollen er nokså enkel, men den er lettbrukt så det vil ikke trengs noen bruksanvisning. Det er viktig å merke seg at denne lager litt lyd. Det er merkbart, men det skal ikke oppleves irritabelt. 

Et stort pluss er at denne har svingfunksjon. Med svingfunksjon vil luften raskere fordele seg utover i rommet, enn om den kun fordeler luft i en retning. I tillegg til svingfunksjon har den to hastighetinnstillinger og en tidsurfunksjon. Du kan enkelt justere innstillingene enten fra fjernkontrollen, eller fra touch-baren på oversiden av airconditionenheten. Den fjerner den varme luften og fuktigheten ved hjelp av et rør. Dette røret bør henge ut av et vindu, en balkongdør, camping-dør eller annet. Dersom du ønsker en billig og enkel aircondition er denne perfekt for deg. Som nevnt er den flyttbar. Du kan enkelt ta den med fra soverommet hjemme når du drar på camping, og hjem igjen. Den er svært lettbrukt, perfekt for deg som ikke ønsker så mye ekstra!

5. WILFA SVAL MINI COOL 7 – Aircondition test

WILFA-SVAL-MINI-COOL-7

Har du en Sval Mini Aircondition Cool 7 fra Wilfa har du ditt eget, justerbare klimasystem. Du får både frisk, sval og behagelig luft, samt akkurat den temperaturen og luftfuktigheten du måtte ønske i omgivelsene dine. Enten om det er på soverommet eller i stua. Et perfekt klimaanlegg for deg som ønsker noe enkelt og rimelig.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

WILFA-SVAL-MINI-COOL-7 Aircondition test 2021

Hold en behagelig innetemperatur i hjemmet ditt på de varmeste sommerdagene med et portabelt og lett flyttbart airconditionapparat fra Wilfa. Denne airconditionen fra Wilfa er nemlig en liten enhet i helt middels prisklasse. Den er både bærbar og veldig lett å flytte dit du trenger ved hjelp av hjul på undersiden. Størrelsen, vekten og ikke minst navnet på denne airconditionen tilsier at den er egnet til små rom. Den er egnet til rom på inntil 20 kvadratmeter. Dermed passer den fint i barnerom, liten hytte eller campingvogn. Den lille størrelsen gjør dette til en mobil og plasseringsvennlig enhet som enkelt kan flyttes mellom ulike rom. I tillegg er den svært allsidig. Den har blant annet auto, tørke- og kjølefunksjon og hele tre forskjellige viftehastigheter. I tillegg er den svært allsidig. Apparatet har tre innstillinger samt tre viftehastigheter.

Ikke bare får du auto, avkjøling, tørk og viftehastighetene. Dette klimaanlegget har nemlig også en avfuktningsfunksjon. Denne funksjonen gjør at all fukt transporteres med luft. Dermed kan denne airconditionen brukes som avfukter også. Denne er egnet til en variabel temperatur mellom 17 og 35 grader. Dermed yter den  maksimalt både på kjølige sommernetter, men også tropenetter. Her får du med en 1,5 meter lang utluftingsslange til å få ut den varme luften. Denne slangen putter du ut gjennom for eksempel et vindu. Du får også med en  fjernkontroll som er både oversiktlig og lettbrukt. Med en avkjølingskapasitet på 7000 BTU er dette apparatet kraftfullt nok til å kjøle ned små-mellomstore rom, eller et kontor. 

Denne airconditionen har innebygd termometer slik at du enkelt kan se hvordan temperaturen i rommet ligger an. Dermed kan du kombinere termometerfunksjonen med den integrerte 24-timers timeren. Ved hjelp av de funksjonene kan du enkelt forhåndsdefinere og selv bestemme når apparatet skal skru seg av. Det er perfekt for deg som for eksempel er redd for å bli forkjølet gjennom natten. Det er også perfekt om du ønsker å la airconditionen fortsette når du drar på jobb, men ikke hele dagen. Totalt kan den gå i 24 timer om gangen. Du får ikke installasjonssett til vindu etc. inkludert, det må kjøpes utenom. Denne airconditionen er perfekt for kontor og andre små rom, og passer perfekt om du sliter med å gjøre business i varmen!

6. Panasonic CZ25TKE – Aircondition test

Panasonic-CZ25TKE-aircondition-test

Dette er en aircondition som stadig vekk får positive tilbakemeldinger fra forbrukerne. Dette klimaanlegg er nemlig både svært effektivt og det er som en lek å bruke! Perfekt for forbrukere som ikke ønsker den mest avanserte teknologien.

hjul-wheel-icon

Hjul: Nei

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Panasonic Aircondition test

Ved å kjøpe Panasonic CZ25TKE får du både aircondition og varmepumpe i en! I tillegg er den super, da du både kan endre temperatur og skru den av og på, selv når du ikke er hjemme! Dette kan du gjøre via en app på din telefon eller nettbrett. Med denne funksjonen kan du komme hjem fra en lang dag på jobb til deilig temperatur og frisk luft! Og fordi dette er aircondition og varmepumpe i ett, kan du bruke den både de varme sommerdagene og de kalde kveldene om vinteren. Til tross for at den er kraftig, holder den hele tiden et lavt støynivå på under 50dB. Dermed kan du fint ha en samtale, jobbe eller se på TV ved siden av uten å bli forstyrret. 

Denne airconditionen er perfekt til mindre leiligheter eller hytter, og det er dermed på disse stedene den vil fungere optimalt. Imidlertid fungerer den fint i de fleste hjem, men den kan oppleves noe tregere og mindre effektiv. Det blir mer og mer viktig med miljøvennlige hvitevarer, og her scorer Panasonic CZ25TKE høyt. Denne airconditionen er nemlig plassert i A+ i energiklasse under oppvarming. Dette er på bakgrunn av at dette klimaanlegget bruker lite energi i forhold til konkurrentene under oppvarming. Under nedkjøling er den faktisk plassert i energiklasse A+++ som er enda mer miljøvennlig. Dette er imponerende!

Panasonic CZ25TKE er en super aircondition som er utstyrt med svært effektiv yteevne. Den imponerer både innen effektivitet og hvor lite miljøskadelig den er. Super for deg som ønsker å satse på mer bærekraftige hvitevarer, og supert når vi er på vei mot en mindre miljøskadelig fremtid. Det eneste vi kan trekke ned på er at det ikke følger med slanger, så dette må kjøpes separat. Det er dog. lett å få tak i slike slanger, og er dermed ikke en stor hindring fra å kjøpe denne airconditionen fra panasonic. Det er også viktig å nevne at denne ligger i en nokså høy prisklasse.

7. Whirlpool PACW29COL – Aircondition test

Whirlpool-PACW29COL-aircondition-test

Dette klimaanlegget fra Whirlpool har imponert danske eksperter, og har vunnet flere store tester i nordiske land. Ifølge ekspertene skal dette være et kvalitetssikkert klimaanlegg til en imponerende rimelig pris. Det skal være spesielt godt for rom mellom 30 og 50 kvadratmeter.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Whirlpool PACW29COL kommer med et hav av forskjellige og effektive funksjoner. En av disse funksjonene er en automatisk temperaturkontroll til luftfiltrering og en viftefunksjon. Denne airconditionen leveres med en spesiell Silent-Mode-innstilling. Da fungerer den med lav viftehastighet, og lydnivået blir målt til omkring 48 dB. Airconditionen kan oppleves som litt vanskelig å betjene, og den bråker mer enn de andre konkurrentene. Dette er riktignok når den ikke er på Silent-Mode. Derfor kan det være en god idè å ha den på Silent-Mode om natten for å unngå plagsomt bråk.

I tillegg har dette klimaanlegget en funksjon som overvåker enhetens omgivelsestemperatur. Deretter beregner den hvor kjølig luft som trengs for å gi rommet en behagelig atmosfære. Videre vil den automatisk opprettholde ønsket nivå. I beskrivelse av produktet får vi oppgitt at airconditionen har en kjølekapasitet på 9000 BTU. Utifra denne kjølekapasiteten skal den i utganspunket være best egnet for rom på størrelsen 20-30 kvadratmeter. Imidlertid har ekspertene målt den til effektiv i større rom, så det skal ikke være noe problem å plassere den i en stor åpen stue/kjøkken-løsning. 

Denne airconditionen skal visstnok også være energivennlig i klasse A. Det er nokså bra til å være en aircondition, og sikrer at den ikke bruker for mye energi på et år. Denne modellen kommer med en fjernkontroll som enkelt lar deg stille inn klimaanlegget på den funksjonen du ønsker. Ellers er Whirlpool PACW29COL ganske kompakt og liten, som gjør det enkelt å flytte den mellom ulige rom. Til slutt kommer den med et HEPA-filter som er svært gunstig for allergikere. Dette filteret fjerner nesten 100% av støvpartiklene og etterlater en ren og frisk luft. Whirlpool PACW29COL er alt i alt et rimelig og godt alternativ til testvinnerne, og den kommer med få ulemper.

8. Andersson ARC 3.6 – Aircondition test

Andersson-ARC-3.6-aircondition-test

Andersson ARC 3.6 er en aircondition som gir optimalt innendørsklima til ditt hjem og kontor. Klimaanlegget kjøler og avfukter luften, og med innebygd WiFi kan du styre enheten direkte fra mobilen. Andersson ARC 3.6 har dessuten et kontrollpanel med display samt en fjernkontroll som enkelt lar deg justere og få et behagelig inneklima, uansett hvor varmt det er ute.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

ARC 3.6 er din komplette aircondition. Den kommer med fire ulike innstillinger, og dermed kan den brukes til å kjøle, rense, avfukte og vifte luften innendørs. På kjøleinnstillingen kan du stille inn til ønsket romtemperatur og vente på at klimaanlegget kjøler ned luften, og avleder varmluften via røret for utblåsning. Luftrens er helt super for å rense luften med HEPA-filteret, mens vifteinnstillinger brukes til å kun sirkulere luften uten å kjøle den ned. I alle de forskjellige innstillingene kan du enkelt justere hastigheten til lav, høy eller medium. Dette kan du enten gjøre via en app med navn Smart Life, fjernkontrollen eller kontrollpanelet. 

Klimaanlegget har eget WiFi innebygd. Det er nødvendig for å kunne kontrollere den via appen. Appen er gratis. Dersom airconditionen er koblet nettverket i huset kan du enkelt overvåke og kontrollere klimaanlegget utenfor hjemmet. I tillegg har klimaanlegget et display på oversiden. Dette displayet har logiske knapper, og det er enkelt å skjønne hvilken knapp som er til hva. Du får også med en fjernkontroll, så her er det flere ulike måter å styre klimaanlegget på. På den måten er det ikke noe problem å rote bort fjernkontrollen, eller ha problemer med appen. Fjernkontrollen trenger 2x AAA-batterier, og disse følger med ved kjøp.

I tillegg til ulike kjøleinnstillinger, kommer også ARC 3.6 med blant annet en søvninnstilling og svingfunksjon. Den har også timerfunksjon, slik at du kan planlegge når airconditionen skal starte og slutte. Søvninnstillingen er super å bruke etter du har lagt deg, og svingfunksjonen gjør at det blir mer effektiv nedkjøling av rommet, da luften fordeles fortere. Dette er en rimelig aircondition av super kvalitet. I tillegg oppleves den som enkel å bruke, samt svært effektiv. Sist, men ikke minst har klimaanlegget et stilrent design som passer inn i de fleste hjem, hytter og campingvogner.

9. Argo Orion – Aircondition test

Whirlpool-PACW29COL-aircondition-test

Argo Orion er et brukervennlig klimaanlegg som hjelper deg med å holde temperaturen deilig og sval hjemme eller på kontoret. Orion er utstyrt med en smart timerfunksjon, avfuktingsfunksjon og søvnmodus, og leveres med en fjernkontroll. Airconditionen er svært enkel å installere og få i gang.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Argo-Orion-aircondition-test

Dette klimaanlegget fra Argo er beregnet for rom opptil 34 kvadratmeter. Med en kjølekapasitet på 2400 W/9000 BTU kjøler det dermed problemfritt ned alt fra stue til soverom eller mindre kontor. Orion er din komplette aircondition. Med forskjellige innstillinger og funksjoner kan den brukes til å både kjøle, rense, sirkulere og avfukte inneluften. Dette er et av klimaanleggene i vår test som bråker mest. Med opptil 65 dB kan det lett være forstyrrende. Imidlertid kommer airconditionen med et søvnmodus som funker bra, og bråker lite. 

De forskjellige innstillingene passer til hver sin bruk, men de kan også kombineres. I kjølemoduset fastsetter du ønsket romtemperatur, og lar klimaanlegget kjøle luften og avlede varmluften ut via utblåsningsrøret. I viftemoduset på klimaanlegget sirkulerer luften uten å kjøles ned. Til slutt kan du velge avfuktingsmoduset, som gjør inneklimaet mindre klamt og tungt. Du kan også justere viftehastigheten i tre hastigheter (lav, medium, høy) via kontrollpanelet eller fjernkontrollen. På toppen av klimaanlegget finner du et brukervennlig kontrollpanel med tydelige og logiske knapper.

Argo Orion er enkel å starte og tilpasse til behovene dine. En fjernkontroll med inkluderte batterier (AAA) lar deg fjernstyre viftehastighet, ønsket temperatur og de andre innstillingene anlegget kommer med. Timerfunksjonen på Argo Orion gjør at du enkelt kan planlegge start/stopp for airconditionen. Du kan også stoppe underveis eller starte når det passer deg. Vi merket i testen at dersom strømmen ble kuttet, eller stikkontakten ble dratt ut, startet automatisk klimaanlegget på samme program og hastighet som der det sluttet. En rimelig og bra aircondition, men støynivået er grunnen til plasseringen i vår test.

10. Electrolux Well P7 – Aircondition test

Electrolux-test-aircondition

Electrolux Well P7 er i følge Clas Ohlson en stilfull, appstyrt luftkondisjonerer med både avkjøling og oppvarming. Med WiFi-tilkobling og app kan du enkelt styre temperaturen fra der du befinner deg til en hver tid. Den kommer også med en rekke flotte funksjoner.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Well P7 Heat & Cool er ikke bare en aircondition. Den er nemlig også en vifteovn, vifte og luftavfukter. Bruk varmefunksjonen når kulden sniker seg på, eller avfuktingsfunksjonen når luftfuktigheten inne bør reduseres. I viftemodus kan enheten brukes til å sette fart på luften, uten å bruke kjøle-, varme- eller avfuktingsfunksjonen. Med en kjølekapasitet på 8800 Btu/time kan rom på opptil 25 m² kjøles ned. Den passer derfor perfekt for soverom eller kontor. Som kjølemedium benyttes den bærekraftige R290-gassen, noe som reduserer det globale oppvarmingspotensialet sammenliknet med gassen R410a. Effektiv og miljøvennlig!

Med det patenterte AirSurround-systemet spres luften i spiraler oppover i stedet for utover, og luften fordeles jevnere i rommet. Electrolux Well P7 leveres med en rund, elegant fjernkontroll for enkel og bekvem kontroll av enhetens funksjoner. Still inn driftsinnstilling, ønsket temperatur, viftehastighet og timer. De innebygde magnetene gjør at fjernkontrollen kan festes og oppbevares oppå airconditionen. Ved å koble Well P7 trådløst mot WiFi-nettverket ditt kan den også styres med Electrolux Home Comfort-appen på mobilen, også når du ikke er hjemme. Start kjølefunksjonen eller varmen med mobiltelefonen en stund før du kommer hjem, så har du en behagelig temperatur når du åpner døren.

Well P7 Heat & Cool levereras med fjernkontroll, fraluftslange, slange for tømming og et vindussett med monteringstilbehør. Når kjøle- eller varmefunksjonen er i drift må alltid den medfølgende fraluftslangen føres ut av boligen gjennom et vindu eller en vegg slik at den varme og fuktige luften ledes ut. Det justerbare vindussettet gjør at utløpsslangen er enkel å montere. Btu (British thermal unit) er en enhet for varmeenergi og definerer den energien som trengs for å endre temperaturen i ett pund flytende vann ved en gitt temperatur og atmosfærisk trykk. Hvor mange Btu som trengs er avhengig av flere faktorer, som takhøyde, rommets plassering i boligen, antall vinduer med direkte sollys, type isolering, hvor mange personer som er i rommet og om det er apparatet som avgir varme, f.eks. kjøleskap, fryser o.l. Ut ifra beskrivelsene på Clas Ohlson sitter vi igjen med et inntrykk av at dette er en svært lettbrukt og funksjonell aircondition.

6 ting du bør se på når du skal kjøpe en aircondition:

color-wheel

DESIGN: Ettersom en aircondition naturligvis vil ta stor del i rommet, er designet utrolig viktig. En enkel og moderne enhet vil være foretrukket fremfor en stor og klumpete aircondition. Størrelsen er også viktig. Om klimaanlegget er stort og grønt sier det seg selv at det blir et slags blikkfang i rommet. Det ønsker man ikke.

remote-control

FJERNKONTROLL: En aircondition uten fjernkontroll er håpløst. Med fjernkontroll kan du enkelt endre på innstillingene etter du har lagt deg til sengs, om du skulle ønske det. Det er også slitsomt å måtte reise seg og endre på innstillingene hver gang du synes den blåser for mye eller for lite.

Enkelt å bruke

BRUKERVENNLIGHET: Det er svært viktig at enheten du kjøper ikke er vanskelig å ta i bruk, verken for barn eller voksne. Med for mange unødvendige funksjoner kan den bli sett på som håpløs. Til tross for det, er det viktig at den har de nødvendige funksjonene som auto, avkjøling, tørk og forskjellige viftehastigheter. 

Rekkevide

SVINGFUNKSJON: Svingfunksjon er en svært viktig faktor for at airconditionen skal fungere effektivt. En svingfunksjon gjør at den fordeler kald luft til hele rommet. Derimot uten svingfunksjon vil den kjølige luften kun gå i en retning, og deretter må luften fordele seg selv utover rommet.

Prisklasse

PRISKLASSE: Airconditioner og klimaanlegg finnes i alle prisklasser. Vi har notert oss at de rimeligere klimaanleggene gjerne dekker et mye mindre areal. Om du trenger en aircondition til å kjøle ned en stor stue, må du nok naturligvis betale mer enn et klimaanlegg som kun dekker en campingvogn.

temperature

VARIABEL TEMPERATUR: For brukervennlighetens skyld er det viktig at klimaanlegget fungerer på en stor variabel temperatur. Om airconditionen din kun fungerer på en liten variabel temperatur, fungerer den ikke når du trenger den mest. En variabel temperatur på for eksempel 17-35 grader vil fungere selv på de varmeste dagene i juli.

Ofte stilte spørsmål om aircondition

Hva er forskjellen på fordampingskjøler og aircondition?

En fordamingskjøler er en enhet som kjøler ned luften ved hjelp av fordamping av vann. Vann vil absorbere en svært stor mengde varme for å fordampe. Andre airconditioner bruker dampkompresjon til å lage kjølig luft. Kort fortalt er fordampingskjøler en grad mer miljøvennlig enn vanlig aircondition.

fordamping

Hvor mye koster en aircondition?

Det er veldig varierende hva en aircondition koster. Det er mange faktorer som spiller inn på prisen. Blant annet størrelse, kvalitet og rekkevidde. Du kan finne airconditioner på det norske markedet i prisklassen 1000-7000kr. De billigste er ofte fordampingskjølere, eller airconditoner som ikke er beregnet til så store rom.

Kan aircondition styres med en app fra telefon?

Vi lever i 2021 med en teknologi som stadigvis er i utvikling. Da er det naturlig at svært mange lurer på dette. Og svaret på spørsmålet er ja. Enkelte av de nye og dyrere enhetene kan faktisk styres fra telefon. Dessverre har ingen i vår test denne funksjonen, men det skal ikke være vanskelig å få tak i en aircondition som kan kobles opp mot wifi i hjemmet, og styres fra telefon!

Er alle airconditioner flyttbare?

De aller fleste airconditioner skal være enkle å flytte på. Det er riktignok noen enheter som er spesielt konstruert for å være portable og frittstående. Disse er kanskje designet med en liten størrelse, og med hjul. Selv om noen er lettere enn andre skal det gå ann å flytte de aller fleste airconditioner. Alle i vår test er portable.

Finnes det airconditioner uten slange?

Dessverre ser det ut til at det er vanskelig å finne airconditioner uten en såkalt slange. Luftslangen er med på å gjøre at en aircondition fungerer. Det er mulig å finne lufteanlegg, vifter og lignende uten luftslange, men disse går da ikke under kategorien aircondition. Dersom det er vanskelig å koble opp enheten nært et vindu etc, anbefaler vi å gå for en vifte.

Hva er forskjellen på vifte og aircondition?

Dette spørsmålet går litt igjen i spørsmålet over. Aircondition og vifter funker på to forskjellige måter. En vifte bruker den samme luften som er i rommet, men fordeler den på en slik måte at du får kald luft på deg. En aircondition “bytter” ut lufta, og erstatter den varme og tette luften med kaldere og lettere luft.