Aircondition test 2022

Hvilken Aircondition blir best i test? – Sist oppdatert 14.01.2022 – Inneholder annonselenker

air-condition-test

Trenger du en ny aircondition mot våren og sommeren, men er usikker på hvilken som er den beste for deg? Vi har laget en test med oversikt over de 15 beste flyttbare klimaanleggene på det norske markedet.

Aircondition er midt i blinken for deg som har et varmt kontor, og sliter med å jobbe og gjøre din business i varmen. Det vil naturligvis også passe perfekt for deg som sliter med å sove, for eksempel når det er tropenatt. I testen skal vi se på effektivitet, kvalitet, design og hvor langt de forskjellige klimaanleggene klarer å fordele luft. Når du først har investert i en aircondition for å kjøle ned rommet er det en fordel at den gjør jobben sin. I tillegg er det en stor fordel om klimaanlegget ikke bruker hele natten på å kjøle ned rommet, men at den gjør det når du ønsker det.

Den må også ha god kvalitet. I tillegg er designet svært viktig ettersom aircondition blir en tydelig del av rommet. Som de fleste andre ting finnes det forskjellige aircondition som passer til enhver bruk. Enten om den skal brukes på camping, soverom, i stua, eller i utehuset finnes det en perfekt aircondition. Derfor skal vi ta for oss aircondition som passer for både små og store rom. Om du er nysgjerrig på hvilket klimaanlegg som passer deg og din bruk best, burde du lese videre!

Her finner du en komplett liste over alle våre tester: Tester fra Guidesiden.no

1. Alba 7000 – Aircondition test

Aircondition Alba 7000 Pro test

Aircondition Alba 7000 er en portabel klimaanlegg som både kjøler, blåser og avfukter. Du kan styre den via WiFi, det vil si at du kan starte den allerede når du er på vei hjem fra jobb. Med et A-merke i energieffektivitet og en kjølekapasitet på 7000 BT kan vi trygt si at dette er en av de beste Aircondition som finnes på markedet.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Airconditionene fra Eeese er utviklet for å både kjøle ned inneklimaet og samtidig forebygge mot råte ved å avfukte luften som prosesseres gjennom klimaanlegget. I følge Folkehelseinstituttet har 3 av 10 boliger fuktskader, noe som er ansett som en av de viktigste negative helsefaktorene innendørs. Fukt kan føre til helseproblemer som astma og bronkitt, noe som er grunnen til at det er blitt større fokus på å avfukte innendørsklimaet ved hjelp av eksempelvis en aircondition. Med en aircondition fra Eeese kan du være sikker på at luften holder seg frisk og fin for både hus og beboere.

ALBA aircondition er blant serien med klimaanlegg fra Eeese der den nyeste teknologien er kombinert med nytenkende og innovative ideer for å forebygge mot global oppvarming. Med blant annet en integrert timer som sparer strøm og et splitter nytt kjølemiddel (R290) er du med på å gjøre din del av den globale dugnaden ved å velge ALBA foran andre klimaanlegg med fluorholdige gasser (HFC), som er med på å skade ozonlaget og føre til et varmere og mer problematisk klima.

Vi kåret Alba som best i test på grunn av disse tekniske spesifikasjoner som veldig få andre Aircondition har.

2. Electrolux ChillFlex Pro – Aircondition test

electrolux-air-condition

ChillFlex Pro EXP34U338CW fra Electrolux er et svært stilrent aircondition. Designet på denne aircondition sklir rett inn i rommet. Med ChillFlex Pro kan du komme inn i rommet og ta et trekk med frisk luft. Slapp av i god komfort takket være stor kjølekapasitet og sterk luftgjennomstrømming.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Denne aircondition fra Electrolux er konstruert med en bærekraftig løsning. Det vil si at den bruker svært lite energi, i tillegg til at den bruker en holdbar R209-gass som minsker GWP (Det globale oppvarmingspotensiale med nesten 100%. Til tross for den bærekraftige løsningen sprer dette aircondition frisk og ren luft overraskende godt. Den er beregnet for rom under 50 kvadratmeter, men for at den skal kunne yte maksimal effekt er max 40 kvadratmeter best. Den skaper raskt en kjølig atmosfære, og blåser ikke for mye luft. Dermed er den trygg og fin for soverom, og du trenger ikke være bekymret for å bli forkjølet.

Som nevnt tidligere er den også svært stilren. Denne aircondition er designet for å passe inn alle rom. Takket være sin kompakte konstruksjon kan den plasseres hvor som helst uten at det blir en forstyrrelse for øyet. Dette er et stort pluss. Det moderne designet passer rett inn i stuen. I tillegg har den mange gode funksjoner som auto, tørke, vifte og kjøling. I tillegg har den et eget valg for avfuktning. Denne funksjonen gjør at det er behagelig å være inne, selv når det er tropenatt.  

I tillegg til gode funksjoner har den tre ulike hastigheter, samt et automodus. Når du setter aircondition på auto vil den selv beregne hvor mye luft og hvor mange grader som er nødvendig for å kjøle ned rommet. Automoduset fungerte fint, men det ble ikke fullt så kaldt som enkelte ønsker det på soverommet. Du kan enkelt bytte hastighet og modus ved hjelp av fjernkontrollen som følger med. I tillegg lager dette aircondition svært lite lyd, så det vil ikke irritere. Ved hjelp fra hjulene på undersiden er den i tillegg lett å flytte på, hvis du skal støvsuge eller flytte den til et annet rom.

3. Sandstrøm SAC10C19E – Aircondition test

Sandstrøm-SAC10C19E

Dette flyttbare aircondition fra Sandstrøm er både lettbrukt og stilrent. Sandstrøm Aircondition har nemlig motoriserte spjeld på toppen. Det er utrolig nok ganske så stille når det åpnes. Når man har åpnet spjeldet går hovedviften på aircondition på. Denne viften lager en stille suselyd som er merkbar, men ikke veldig påtrengende.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Når dette aircondition kommer litt i gang hører man lyden bedre, og den blir aldri helt stillegående. Til tross for det er denne aircondition en av de roligste man finner på det norske markedet. Du får med en fin fjernkontroll som er ganske lett å bruke. Denne har en lang slange på i underkant av tre meter som er perfekt for deg som ikke ønsker å ha vinduet åpent mens du bruker klimaanlegget ditt. Denne kjøler effektivt ned rom på 40-50 kvadratmeter, og skuffet ikke, selv på de varmeste sommerdagene.

Dette flyttbare aircondition er det første og tyngste av de vi har testet. Dermed både til tross for suselyden, og størrelsen vil denne passe best i stue, kontor eller andre steder hvor lyden ikke vil irritere og størrelsen ikke blir et problem. Inn- og utslag av kompressor er ganske diskret. Den veier 33,5 kg, men har en slags grop på hver side som kan fungere som håndtak. I tillegg har denne modellen et strømuttak og en tykk slange som skal føre den varme luften ut av huset. Denne må installeres til et avtrekk eller et vindu. Å flytte den fra fra rom til rom er dermed ikke så enkelt. 

Denne aircondition har fire funksjoner. “Fan”, “cold”, “auto” og “dry”. Funksjonene fungerer fint til hvert sitt. Automoduset fungerte også fint. Dette moduset kjøler ned rommet til ønsket temperatur, og aircondition bestemmer selv hvor kraftig viften skal være. Hele anlegget kan stilles mellom 17-30 grader, enten ved hjelp av fjernkontrollen eller enheten selv. Et pluss ved dette aircondition er at du kan stille inn en timer som hjelper med enten automatisk start, eller stopp av anlegget. Det er svært nyttig dersom det er varmt hjemme og du vil ha det kjølig når du kommer hjem, eller om du ønsker at anlegget skal skru seg av i løpet av natten.

4. Honeywell CS10XE – Aircondition test

Honeywell-aircondition

Denne airconditionen, også kalt fordampingskjøler fra Honeywell er en moderne og svært billig aircondition. Den koster ekstremt lite i forhold til konkurrentene, men imponerer stort. Den er fin og rund i designet, og er laget med to ulike gråfarger som skaper et moderne, men enkelt utseende. 

hjul-wheel-icon

Hjul: Nei

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Svart/grå

price-icon

Prisklasse: Lav

Til tross for det freshe designet på denne airconditionen har den dessverre ikke hjul, så det lureste vil være å la den stå samme sted hele tiden. I og med at dette er en fordampingskjøler fungerer den litt annerledes enn en vanlig aircondition. Likevel valgte vi å ta den med i testen fordi den er i samme kategori, og gjør det samme. En fordampningskjøler bruker vann til å kjøle ned luften den fordeler til rommene. Det skjer nesten på samme måte som i et kjøleskap, bare i lukkede systemer. Fordamperen stjeler varme fra omgivelsene rundt, som gjør at luften føles kaldere når den treffer kroppen din. Denne modellen fra Honeywell har en beholder i form av en skuff på baksiden. Den er lett å trekke ut og helle vann i, og rommer hele ti liter. Du kan også enkelt se når denne vannbeholderen er full ved hjelp av en måler på siden av enheten. 

Etter vi fylte kaldt vann fra springen i beholderen startet vi den. Vi merket at den lager litt lyd. Vi målte til et sted mellom 60-65dB. Når man kommer et par meter unna er lyden naturligvis en del lavere, og mindre merkbar. Denne airconditionen er kraftig, og man kan tydelig kjenne trekket fra maskinen på et par meters avstand. Dette medfører både fordeler og ulemper, men en positiv ting vi noterte oss var at den kjølte ned rommet i et veldig raskt tempo. Dette klimaanlegget kommer med en enkel fjernkontroll. Til tross for at den er enkel, har den alle de funksjonene man skulle trenge. Du kan også stille inn alle de samme funksjonene ved hjelp av knapper på selve enheten dersom du skulle foretrekke det. Dette er et svært godt klimaanlegg for deg som ønsker et rimelig alternativ. 

Til tross for at den kun koster rundt 1500kr, har den alle nødvendige funksjoner, og kjøler det rommet effektivt selv på varme sommerdager. Den lager litt lyd, men ikke irritabelt mye. Vi synes også den gjør rommet kjøligere enn en helt vanlig aircondition. Disse kjølerne fra Honeywell krever kaldt vann. Og jo kaldere vanner er, jo kaldere blir luften. En ulempe med fordampningskjølere er at luftfuktigheten i rommet øker. Det er viktig å vite forskjellen på en fordampningskjøler og en aircondition før du bestemmer deg for hvilken du skal kjøpe. For å forklare kort vil ikke en fordampningkjøler gjøre rommet kaldere, men den fordeler store mengder kald luft. Dersom man ønsker max effekt, er et godt tips å bruke isbiter i vannet du putter i maskinens beholder.

5. SENZ SEAC2005 – Aircondition test

SENZ-SEAC2005-aircondition

4,5 stjerner

SENZ SEAC2005 er en kompakt og liten aircondition i lav prisklasse som gir deg en deilig pause fra varmen. Den er også merkbart effektiv til å fjerne varmluft og fuktighet fra luften. Dermed bidrar ikke denne bare til å kjøle ned rommet, men også å skape luften mer lett og behagelig.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Dette er en kompakt og liten aircondition i lav prisklasse. Den har alle enkle og nyttige funksjoner, men ikke noe ekstra. På grunn av størrelsen og vekten, er den portabel. Den er altså veldig lett å ta med seg. Til tross for at dette er en billigere variant er det en flott aircondition. Den er beskrevet til å klare å kjøle ned 14 kvadratmeter, og vil derfor passe best til små rom. Derfor er den perfekt for et soverom, eller en campingvogn. Til tross for anbefalt romstørrelse syntes vi den overrasket stort. Den klarte nemlig å kjøle ned et rom på rundt 30 kvadratmeter. Vel og merke, bruker den litt lengre tid enn de dyrere airconditionene. I solskinn gjør den jobben sin, men det oppleves naturlig nok ikke veldig effektivt. Vi må nevne at vi prøvde den i et større rom enn anbefalt, så i rom på under 14 kvadratmeter vil den oppleves mer effektiv. 

Designet på denne airconditionen er veldig enkelt og stilrent, og den ser flott ut i forhold til prisklassen. Den er også konstruert med et display som er tiltet slik at det er lett å se hva som står på skjermen uansett om du står, sitter, eller er på litt avstand. Du har ikke mulighet til å skru av eksos-viften. Det er nemlig eksos-viften som styrer sirkulasjonen i klimaanlegget. Når rommet er ferdig nedkjølt vil anlegget fortsette å fordele luft utover i rommet. Men denne luften er varm, og det vil bli som en slags ond sirkel. Du får med en fjernkontroll. Fjernkontrollen er nokså enkel, men den er lettbrukt så det vil ikke trengs noen bruksanvisning. Det er viktig å merke seg at denne lager litt lyd. Det er merkbart, men det skal ikke oppleves irritabelt. 

Et stort pluss er at denne har svingfunksjon. Med svingfunksjon vil luften raskere fordele seg utover i rommet, enn om den kun fordeler luft i en retning. I tillegg til svingfunksjon har den to hastighetinnstillinger og en tidsurfunksjon. Du kan enkelt justere innstillingene enten fra fjernkontrollen, eller fra touch-baren på oversiden av airconditionenheten. Den fjerner den varme luften og fuktigheten ved hjelp av et rør. Dette røret bør henge ut av et vindu, en balkongdør, camping-dør eller annet. Dersom du ønsker en billig og enkel aircondition er denne perfekt for deg. Som nevnt er den flyttbar. Du kan enkelt ta den med fra soverommet hjemme når du drar på camping, og hjem igjen. Den er svært lettbrukt, perfekt for deg som ikke ønsker så mye ekstra!

6. WILFA SVAL MINI COOL 7 – Aircondition test

WILFA-SVAL-MINI-COOL-7

Har du en Sval Mini Aircondition Cool 7 fra Wilfa har du ditt eget, justerbare klimasystem. Du får både frisk, sval og behagelig luft, samt akkurat den temperaturen og luftfuktigheten du måtte ønske i omgivelsene dine. Enten om det er på soverommet eller i stua. Et perfekt klimaanlegg for deg som ønsker noe enkelt og rimelig.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

WILFA-SVAL-MINI-COOL-7 Aircondition test 2021

Hold en behagelig innetemperatur i hjemmet ditt på de varmeste sommerdagene med et portabelt og lett flyttbart airconditionapparat fra Wilfa. Denne airconditionen fra Wilfa er nemlig en liten enhet i helt middels prisklasse. Den er både bærbar og veldig lett å flytte dit du trenger ved hjelp av hjul på undersiden. Størrelsen, vekten og ikke minst navnet på denne airconditionen tilsier at den er egnet til små rom. Den er egnet til rom på inntil 20 kvadratmeter. Dermed passer den fint i barnerom, liten hytte eller campingvogn. Den lille størrelsen gjør dette til en mobil og plasseringsvennlig enhet som enkelt kan flyttes mellom ulike rom. I tillegg er den svært allsidig. Den har blant annet auto, tørke- og kjølefunksjon og hele tre forskjellige viftehastigheter. I tillegg er den svært allsidig. Apparatet har tre innstillinger samt tre viftehastigheter.

Ikke bare får du auto, avkjøling, tørk og viftehastighetene. Dette klimaanlegget har nemlig også en avfuktningsfunksjon. Denne funksjonen gjør at all fukt transporteres med luft. Dermed kan denne airconditionen brukes som avfukter også. Denne er egnet til en variabel temperatur mellom 17 og 35 grader. Dermed yter den  maksimalt både på kjølige sommernetter, men også tropenetter. Her får du med en 1,5 meter lang utluftingsslange til å få ut den varme luften. Denne slangen putter du ut gjennom for eksempel et vindu. Du får også med en  fjernkontroll som er både oversiktlig og lettbrukt. Med en avkjølingskapasitet på 7000 BTU er dette apparatet kraftfullt nok til å kjøle ned små-mellomstore rom, eller et kontor. 

Denne airconditionen har innebygd termometer slik at du enkelt kan se hvordan temperaturen i rommet ligger an. Dermed kan du kombinere termometerfunksjonen med den integrerte 24-timers timeren. Ved hjelp av de funksjonene kan du enkelt forhåndsdefinere og selv bestemme når apparatet skal skru seg av. Det er perfekt for deg som for eksempel er redd for å bli forkjølet gjennom natten. Det er også perfekt om du ønsker å la airconditionen fortsette når du drar på jobb, men ikke hele dagen. Totalt kan den gå i 24 timer om gangen. Du får ikke installasjonssett til vindu etc. inkludert, det må kjøpes utenom. Denne airconditionen er perfekt for kontor og andre små rom, og passer perfekt om du sliter med å gjøre business i varmen!

7. Panasonic CZ25TKE – Aircondition test

Panasonic-CZ25TKE-aircondition-test

Dette er en aircondition som stadig vekk får positive tilbakemeldinger fra forbrukerne. Dette klimaanlegg er nemlig både svært effektivt og det er som en lek å bruke! Perfekt for forbrukere som ikke ønsker den mest avanserte teknologien.

hjul-wheel-icon

Hjul: Nei

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Høy

Panasonic Aircondition test

Ved å kjøpe Panasonic CZ25TKE får du både aircondition og varmepumpe i en! I tillegg er den super, da du både kan endre temperatur og skru den av og på, selv når du ikke er hjemme! Dette kan du gjøre via en app på din telefon eller nettbrett. Med denne funksjonen kan du komme hjem fra en lang dag på jobb til deilig temperatur og frisk luft! Og fordi dette er aircondition og varmepumpe i ett, kan du bruke den både de varme sommerdagene og de kalde kveldene om vinteren. Til tross for at den er kraftig, holder den hele tiden et lavt støynivå på under 50dB. Dermed kan du fint ha en samtale, jobbe eller se på TV ved siden av uten å bli forstyrret. 

Denne airconditionen er perfekt til mindre leiligheter eller hytter, og det er dermed på disse stedene den vil fungere optimalt. Imidlertid fungerer den fint i de fleste hjem, men den kan oppleves noe tregere og mindre effektiv. Det blir mer og mer viktig med miljøvennlige hvitevarer, og her scorer Panasonic CZ25TKE høyt. Denne airconditionen er nemlig plassert i A+ i energiklasse under oppvarming. Dette er på bakgrunn av at dette klimaanlegget bruker lite energi i forhold til konkurrentene under oppvarming. Under nedkjøling er den faktisk plassert i energiklasse A+++ som er enda mer miljøvennlig. Dette er imponerende!

Panasonic CZ25TKE er en super aircondition som er utstyrt med svært effektiv yteevne. Den imponerer både innen effektivitet og hvor lite miljøskadelig den er. Super for deg som ønsker å satse på mer bærekraftige hvitevarer, og supert når vi er på vei mot en mindre miljøskadelig fremtid. Det eneste vi kan trekke ned på er at det ikke følger med slanger, så dette må kjøpes separat. Det er dog. lett å få tak i slike slanger, og er dermed ikke en stor hindring fra å kjøpe denne airconditionen fra panasonic. Det er også viktig å nevne at denne ligger i en nokså høy prisklasse.

8. Whirlpool PACW29COL – Aircondition test

Whirlpool-PACW29COL-aircondition-test

Dette klimaanlegget fra Whirlpool har imponert danske eksperter, og har vunnet flere store tester i nordiske land. Ifølge ekspertene skal dette være et kvalitetssikkert klimaanlegg til en imponerende rimelig pris. Det skal være spesielt godt for rom mellom 30 og 50 kvadratmeter.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Whirlpool PACW29COL kommer med et hav av forskjellige og effektive funksjoner. En av disse funksjonene er en automatisk temperaturkontroll til luftfiltrering og en viftefunksjon. Denne airconditionen leveres med en spesiell Silent-Mode-innstilling. Da fungerer den med lav viftehastighet, og lydnivået blir målt til omkring 48 dB. Airconditionen kan oppleves som litt vanskelig å betjene, og den bråker mer enn de andre konkurrentene. Dette er riktignok når den ikke er på Silent-Mode. Derfor kan det være en god idè å ha den på Silent-Mode om natten for å unngå plagsomt bråk.

I tillegg har dette klimaanlegget en funksjon som overvåker enhetens omgivelsestemperatur. Deretter beregner den hvor kjølig luft som trengs for å gi rommet en behagelig atmosfære. Videre vil den automatisk opprettholde ønsket nivå. I beskrivelse av produktet får vi oppgitt at airconditionen har en kjølekapasitet på 9000 BTU. Utifra denne kjølekapasiteten skal den i utganspunket være best egnet for rom på størrelsen 20-30 kvadratmeter. Imidlertid har ekspertene målt den til effektiv i større rom, så det skal ikke være noe problem å plassere den i en stor åpen stue/kjøkken-løsning. 

Denne airconditionen skal visstnok også være energivennlig i klasse A. Det er nokså bra til å være en aircondition, og sikrer at den ikke bruker for mye energi på et år. Denne modellen kommer med en fjernkontroll som enkelt lar deg stille inn klimaanlegget på den funksjonen du ønsker. Ellers er Whirlpool PACW29COL ganske kompakt og liten, som gjør det enkelt å flytte den mellom ulige rom. Til slutt kommer den med et HEPA-filter som er svært gunstig for allergikere. Dette filteret fjerner nesten 100% av støvpartiklene og etterlater en ren og frisk luft. Whirlpool PACW29COL er alt i alt et rimelig og godt alternativ til testvinnerne, og den kommer med få ulemper.

9. Andersson ARC 3.6 – Aircondition test

Andersson-ARC-3.6-aircondition-test

Andersson ARC 3.6 er en aircondition som gir optimalt innendørsklima til ditt hjem og kontor. Klimaanlegget kjøler og avfukter luften, og med innebygd WiFi kan du styre enheten direkte fra mobilen. Andersson ARC 3.6 har dessuten et kontrollpanel med display samt en fjernkontroll som enkelt lar deg justere og få et behagelig inneklima, uansett hvor varmt det er ute.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

ARC 3.6 er din komplette aircondition. Den kommer med fire ulike innstillinger, og dermed kan den brukes til å kjøle, rense, avfukte og vifte luften innendørs. På kjøleinnstillingen kan du stille inn til ønsket romtemperatur og vente på at klimaanlegget kjøler ned luften, og avleder varmluften via røret for utblåsning. Luftrens er helt super for å rense luften med HEPA-filteret, mens vifteinnstillinger brukes til å kun sirkulere luften uten å kjøle den ned. I alle de forskjellige innstillingene kan du enkelt justere hastigheten til lav, høy eller medium. Dette kan du enten gjøre via en app med navn Smart Life, fjernkontrollen eller kontrollpanelet. 

Klimaanlegget har eget WiFi innebygd. Det er nødvendig for å kunne kontrollere den via appen. Appen er gratis. Dersom airconditionen er koblet nettverket i huset kan du enkelt overvåke og kontrollere klimaanlegget utenfor hjemmet. I tillegg har klimaanlegget et display på oversiden. Dette displayet har logiske knapper, og det er enkelt å skjønne hvilken knapp som er til hva. Du får også med en fjernkontroll, så her er det flere ulike måter å styre klimaanlegget på. På den måten er det ikke noe problem å rote bort fjernkontrollen, eller ha problemer med appen. Fjernkontrollen trenger 2x AAA-batterier, og disse følger med ved kjøp.

I tillegg til ulike kjøleinnstillinger, kommer også ARC 3.6 med blant annet en søvninnstilling og svingfunksjon. Den har også timerfunksjon, slik at du kan planlegge når airconditionen skal starte og slutte. Søvninnstillingen er super å bruke etter du har lagt deg, og svingfunksjonen gjør at det blir mer effektiv nedkjøling av rommet, da luften fordeles fortere. Dette er en rimelig aircondition av super kvalitet. I tillegg oppleves den som enkel å bruke, samt svært effektiv. Sist, men ikke minst har klimaanlegget et stilrent design som passer inn i de fleste hjem, hytter og campingvogner.

10. Argo Orion – Aircondition test

Whirlpool-PACW29COL-aircondition-test

Argo Orion er et brukervennlig klimaanlegg som hjelper deg med å holde temperaturen deilig og sval hjemme eller på kontoret. Orion er utstyrt med en smart timerfunksjon, avfuktingsfunksjon og søvnmodus, og leveres med en fjernkontroll. Airconditionen er svært enkel å installere og få i gang.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Argo-Orion-aircondition-test

Dette klimaanlegget fra Argo er beregnet for rom opptil 34 kvadratmeter. Med en kjølekapasitet på 2400 W/9000 BTU kjøler det dermed problemfritt ned alt fra stue til soverom eller mindre kontor. Orion er din komplette aircondition. Med forskjellige innstillinger og funksjoner kan den brukes til å både kjøle, rense, sirkulere og avfukte inneluften. Dette er et av klimaanleggene i vår test som bråker mest. Med opptil 65 dB kan det lett være forstyrrende. Imidlertid kommer airconditionen med et søvnmodus som funker bra, og bråker lite. 

De forskjellige innstillingene passer til hver sin bruk, men de kan også kombineres. I kjølemoduset fastsetter du ønsket romtemperatur, og lar klimaanlegget kjøle luften og avlede varmluften ut via utblåsningsrøret. I viftemoduset på klimaanlegget sirkulerer luften uten å kjøles ned. Til slutt kan du velge avfuktingsmoduset, som gjør inneklimaet mindre klamt og tungt. Du kan også justere viftehastigheten i tre hastigheter (lav, medium, høy) via kontrollpanelet eller fjernkontrollen. På toppen av klimaanlegget finner du et brukervennlig kontrollpanel med tydelige og logiske knapper.

Argo Orion er enkel å starte og tilpasse til behovene dine. En fjernkontroll med inkluderte batterier (AAA) lar deg fjernstyre viftehastighet, ønsket temperatur og de andre innstillingene anlegget kommer med. Timerfunksjonen på Argo Orion gjør at du enkelt kan planlegge start/stopp for airconditionen. Du kan også stoppe underveis eller starte når det passer deg. Vi merket i testen at dersom strømmen ble kuttet, eller stikkontakten ble dratt ut, startet automatisk klimaanlegget på samme program og hastighet som der det sluttet. En rimelig og bra aircondition, men støynivået er grunnen til plasseringen i vår test.

11. Electrolux Well P7 – Aircondition test

Electrolux-test-aircondition

Electrolux Well P7 er i følge Clas Ohlson en stilfull, appstyrt luftkondisjonerer med både avkjøling og oppvarming. Med WiFi-tilkobling og app kan du enkelt styre temperaturen fra der du befinner deg til en hver tid. Den kommer også med en rekke flotte funksjoner.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Well P7 Heat & Cool er ikke bare en aircondition. Den er nemlig også en vifteovn, vifte og luftavfukter. Bruk varmefunksjonen når kulden sniker seg på, eller avfuktingsfunksjonen når luftfuktigheten inne bør reduseres. I viftemodus kan enheten brukes til å sette fart på luften, uten å bruke kjøle-, varme- eller avfuktingsfunksjonen. Med en kjølekapasitet på 8800 Btu/time kan rom på opptil 25 m² kjøles ned. Den passer derfor perfekt for soverom eller kontor. Som kjølemedium benyttes den bærekraftige R290-gassen, noe som reduserer det globale oppvarmingspotensialet sammenliknet med gassen R410a. Effektiv og miljøvennlig!

Med det patenterte AirSurround-systemet spres luften i spiraler oppover i stedet for utover, og luften fordeles jevnere i rommet. Electrolux Well P7 leveres med en rund, elegant fjernkontroll for enkel og bekvem kontroll av enhetens funksjoner. Still inn driftsinnstilling, ønsket temperatur, viftehastighet og timer. De innebygde magnetene gjør at fjernkontrollen kan festes og oppbevares oppå airconditionen. Ved å koble Well P7 trådløst mot WiFi-nettverket ditt kan den også styres med Electrolux Home Comfort-appen på mobilen, også når du ikke er hjemme. Start kjølefunksjonen eller varmen med mobiltelefonen en stund før du kommer hjem, så har du en behagelig temperatur når du åpner døren.

Well P7 Heat & Cool levereras med fjernkontroll, fraluftslange, slange for tømming og et vindussett med monteringstilbehør. Når kjøle- eller varmefunksjonen er i drift må alltid den medfølgende fraluftslangen føres ut av boligen gjennom et vindu eller en vegg slik at den varme og fuktige luften ledes ut. Det justerbare vindussettet gjør at utløpsslangen er enkel å montere. Btu (British thermal unit) er en enhet for varmeenergi og definerer den energien som trengs for å endre temperaturen i ett pund flytende vann ved en gitt temperatur og atmosfærisk trykk. Hvor mange Btu som trengs er avhengig av flere faktorer, som takhøyde, rommets plassering i boligen, antall vinduer med direkte sollys, type isolering, hvor mange personer som er i rommet og om det er apparatet som avgir varme, f.eks. kjøleskap, fryser o.l. Ut ifra beskrivelsene på Clas Ohlson sitter vi igjen med et inntrykk av at dette er en svært lettbrukt og funksjonell aircondition.

12. Midea 3-in-1 Aircondition

Midea-portable-aircondition

Midea 3-in-1 aircondition gir både rask og effektiv nedkjøling til rom, hytter, kontor og campingvogner. Den funker optimalt på rom opptil 15 kvadratmeter. I tillegg er denne luftkjøleren enkel å flytte på, og den har en rimelig pris.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Lav

Få en lettvint nedkjøling av rommet du måtte ønske med denne airconditionen fra Midea. Midea 3-in-1 aircondition er enkel å bruke, og gir både gode vifte- og avfuktningsfunksjoner i alle hjem. Ikke nok med det, renser den luften betraktelig. Det resulterer i et behagelig og avslappende miljø med frisk luft. Kjøleanlegget er designet med en LED-skjerm som gjør at du enkelt kan stille inn på funksjonene du ønsker. Om du heller foretrekker å stille inn funksjonene fra sofaen, følger det med en kompakt fjernkontroll. Fjernkontrollen inkluderer batterier, så det slipper du å kjøpe separat. Det gjør at du kan begynne å bruke airconditionen umiddelbart etter du har montert den i huset.

Kjøleanlegget kommer med en rekke praktiske funksjonen. Ved hjelp fra fjernkontrollen eller LED-skjermen, kan du stille inn tid, temperatur og andre moduser fra hele rommet. Den 24-timers justerbare tidtakeren kan kjøle ned et rom som er mellom 16 og 32 grader celcius. Dermed trenger du ikke være bekymret for at dette kjøleanlegget streiker på de varmeste dagene. Airconditionen har 3 forskjellige innstillinger du kan velge mellom. Kjøling, avfukting og vifte. For å sørge for at klimaanlegget gir ren, kjølig og frisk luft er luftfilteret både avtagbart og gjenbrukbart. På den måten kan du rengjøre filteret og dermed beskytte familien og boarealet ditt for støv og hundehår. Midea anbefaler å vaske filteret hver uke for å forlenge enhetens levetid og ytelse. 

Klimaanlegget er svært enkelt å installere. Det er ikke noe problem å flytte klimaanlegget etter det er installert, da det kommer med hjul som gjør at du kan trille det til naborommet uten problemer. Sett klimaanlegget på ønsket kjølested, fest slangen og de justerbare vindusbrakettene, slå på enheten og la kjølingen begynne. Du får med både en ekstra slange og et ekstra vindussett. Du trenger ikke noe ekstra verktøy, og installasjonsinstruksjonene er enkle slik at de kan gjøres av alle uansett alder.  Midea er en stor leverandør av klimaanleggsprodukter over hele verden. Som et bevis på deres dedikasjon til kvalitet, tilbyr de et års garanti på dette produktet. En faktor som trekker betraktelig ned og gir Midea denne plasseringen i vår test er tilgjengeligheten av produktet.

13. Black+Decker BPACTO8WT

Black+Decker flyttbar aircondition er en nokså rimelig aircondition av høy kvalitet. Den justerbare viftehastigheten kan kjøle ned rom til 18 grader på den kaldeste innstillingen. Hvilemoduset gjør at klimaanlegget kan jobbe ekstra stille om natten eller ved andre tilfeller hvor du ønsker det rolig.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Dette klimaanlegget fra Black+Decker er gulvstående og bærbart slik at du enkelt kan flytte det fra rom til rom. Det er ideelt for soverom, leilighet, hytte, bobil, kontor eller stue. Enheten gir en jevn, rask og effektiv kjøling for rom opp til 13 kvadratmeter, og den er dermed best for små rom. Klimaanlegget er nokså enkelt å installere. Du kan uten problemer trille den til rommet du, ønsker ved hjelp av hjulene. Deretter kan du feste slangen til vinduet, og starte å kjøle ned rommet. Det var noe komplisert å installere, men det skal likevel være mulig å få til for alle. På slutten av sesongen skal det være enkelt å pakke sammen slangen og klimaanlegget og lagre til neste sesong. 

Denne airconditionen kommer også med en innebygd LED-skjerm med 24-timers timer som gjør at du enkelt kan kontrollere lufttemperaturen nøyaktig slik du ønsker. Det anbefales å rengjøre filteret to ganger i måneden ved å skylde det grundig under rennende vann, og deretter sette det tilbake. På den måten unngår du at klimaanlegget sprer forurenset luft, og du kan være sikker på at rommet er fylt med frisk luft og godt miljø. I tillegg til at airconditionen har en innebygd LED-skjerm, får du også med en enkel fjernkontroll slik at du kan stille inn temperatur og lignende uansett hvor i rommet du befinner deg. Dette kan være praktisk om du har enheten plasser på soverommet, og ikke ønsker å reise deg fra sengen for å endre temperatur. 

Black+Decker Aircondition kombinerer 3 energieffektive funksjoner for å oppnå dine kjøle- og ventilasjonsbehov. Disse 3 funksjonene er kjøle-, vifte-, og avfuktingsmodus. Alt får du i en enhet. Enheten har et stilrent design. Den hvite fargen går i ett med de fleste interiørdesign, og den blir pent kamuflert i rommet. Dessverre er dette klimaanlegget vanskelig å få tak i, som er mye av grunnen til plasseringen i testen. Alt i alt er den lett å bruke etter installeringen er gjort, og det er en flott aircondition for små rom. En rimelig og flott aircondition om du er på jakt etter klimaanlegg til kontor eller bobil.

14. Domumdo 4-in-1 Aircondition

domumdo-4-in-1

Domumdo 4-in-1 Aircondition er et klimaanlegg som er perfekt for deg som er miljøbevisst. Dette klimaanlegget er så miljøvennlig det går an å få et klimaanlegg. Denne airconditionen produserer kald luft ut fra vann, og bruker dermed betraktelig mindre strøm enn konkurrentene.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Ja

color-icon

Farge: Hvit/svart

price-icon

Prisklasse: Middels

Siden luften produseres av vann er det en fordel med en stor vanntank slik at man slipper å fylle vann ofte. Denne airconditionen har en vanntank som rommer hele 5L, og det blir derfor ikke noe problem. Klimaanlegget leveres med fire isbokser som forbedrer kjøleeffekten betraktelig. Domumdo 4-in-1 Aircondition kan fordele kald luft kontinuerlig flere timer for å holde kroppen kjølig både dag og natt. Enheten har 3 forskjellige vindhastigheter, høy, middels og lav. I tillegg har den en automatisk rotasjon i 90 grader, samt en manuell opp-ned sving i 120 grader. Ved hjelp av disse funksjonene kan du være sikker på at klimaanlegget fordeler kjølig luft jevnt i hele rommet. 

Ved hjelp av kontrollpanelet og den enkle fjernkontrollen blir det enkelt å styre innstillingene på luftkjøleren. Enten du sitter i sofaen eller sengen, kan du nyte kald og frisk luft uten å flytte en fot. Programmene holder på i opptil 7 timer og lar deg sette timeren på automatisk drift under søvn. 65W mini klimaanlegg med opptil 75% mindre strømforbruk enn kostbar vekselstrøm. I tillegg skader den ikke miljøet, da den blåser ut kald luft gjennom vanndamping som føles veldig forfriskende, i stedet for å sirkulere varm luft som en vanlig aircondition. Denne selvstående airconditionen med fukting og kjølefunksjon vil være ditt hemmelige våpen for å overleve i løpet av sommermånedene. 

Den fordampende kjøleprosessen fukter naturlig tørr luft og letter alle tegn på tørr luft. Det viser seg ifølge ekspertene at denne airconditionen lett kan øke luftfuktigheten med 82% for nærliggende omgivelser. Til tross for den rimelige prisen, er dette et ekstremt godt alternativ til deg som trenger en rimelig luftfukter/aircondition på kontoret. En faktor som trekker betraktelig ned, er bruksområdet. Enheten egner seg kun til små rom, noe som gjør den begrense

15. Waykar 4500 Aircondition

waykar-4500-aircondition

Waykar 4500 Aircondition er en luftavfukter som kan fjerne opptil 30 liter fuktighet om dagen. Dette er en veldig omgjengelig aircondition som er ideell for alle kjellere, kontorer, bad, soverom og lignende. Den har et elegant og moderne utseende, og tar derfor ikke stor del i noen rom.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

Med innebygde hjul og praktisk plasserte håndtak, kan du enkelt flytte dette klimaanlegget. Den har en stille og rolig vifte som ikke forstyrrer deg underveis i enten søvn eller jobb. I tillegg kommer den med flere justerbare viftehastigheter slik at du kan tilpasse til dine behov. Det finnes fire luftutløp, et på hver side av luftavfukteren. I stedet for kun på den ene siden som mange av konkurrentene, vil dette hjelpe med å forbedre effektiviteten av enhetens avfuktning i rommene. På en av sidene finner du en touch-skjerm slik at du kan betjene enhetens innstillinger. En faktor som kunne vært bedre her, er at den kunne kommet med en fjernkontroll slik at du slipper å bevege deg til enheten hver gang du ønsker å endre på en funksjon eller innstilling.

Klimaanlegget har en automatisk fuktighetskontroll. Du kan enkelt sette airconditionen på en ideell fuktighets innstilling, og den vil selv kjenne på luftfuktigheten og kontrollere nødvendig avfuktning. I tillegg kommer klimaanlegget med en 24-timers timer som sørger for redusert energiforbruk. Når skuffen er full av vann slås enheten automatisk av, og etter at skuffen er tømt fortsetter den der den slapp uten problemer. Waykar 4500 Aircondition komme med funksjoner i et sikkerhetsmodus som forhindrer at den blir for varm. I tillegg har den alarmerende funksjoner tilgjengelig dersom vanntanken er full. 

Wayker 4500 Aircondition er også sikkert for barn, da det har en barnesikring-innstilling. Denne funker ved at du trykker på låseknappen i 2 sekunder for å låse avfukteren. Hvis du har barn hjemme trenger du dermed ikke være redd for at de skal ødelegge enheten. Alle Waykar enheter har 30-dager åpent kjøp, og du får pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd med produktet. I tillegg kommer de med 1 års garanti, og 2 års forlengelse av garanti dersom du trenger teknisk støtte underveis. Dette er betryggende, men kan likevel oppleves lite profesjonelt ettersom det tar lang tid å få svar fra kundeservice. En faktor som trekker ned her som med de andre dårlige plasserte airconditionene, er tilgjengeligheten.

16. Shinco 12 000 BTU Aircondition

Shinco-portable-aircondition

Shinco 12 000 Aircondition er et kompakt bærbart klimaanlegg som leverer rask og effektiv kjøling for rom opptil 40 kvadratmeter. Den er derfor mest praktisk i små leiligheter, bobiler, campingvogner og lignende.

hjul-wheel-icon

Hjul: Ja

jorda-earth-icon

Bærekraftig: Nei

color-icon

Farge: Hvit

price-icon

Prisklasse: Middels

For optimal virkning anbefales det å ha høy hastighet til ønsket temperatur er oppnådd, og deretter sette på laveste hastighetsnivå for å opprettholde ønsket temperatur mens du sover. Enheten har tre moduser du kan velge mellom – kjøling, avfukting og et modus som kun er vifte. Klimaanlegget kjøler ned rommet ditt raskt, og de tre forskjellige modusene sørger for å tilfredsstille dine behov. Avfuktningskapasiteten er målt til 43 liter om dagen. I dag er avfukterfunksjonen en populær og rask løsning for å stoppe fuktigheten i varme og fuktige omgivelser. Skuffeløs, selvfordampende enhet gjør ditt boareal både kjølig, rent og tørt. 

Denne airconditionen fra Shinco kommer med en LED-skjerm. Kontrollpanelet har enkle valg og innstillinger, og dersom du ikke ønsker å fysisk bevege deg bort til klimaanlegget for å endre på innstillingene, kommer den med en praktisk og enkel fjernkontroll. Airconditionen kommer med 24-timers timer, pluss et stille lavhastighetsmodus for forstyrrelsesfrie netter. Fire hjul gjør det enkelt å flytte enheten fra sted til sted. Du kan plassere den på soverom, arbeidsrom, stue, kjøkken, og lignende.

Ved kjøp av en Shinco 12 000 Aircondition får du med det bærbare klimaanlegget, et sett til å montere slangene til vinduer, en enkel bruksanvisning og fjernkontroll. Sett klimaanlegget på ønsket område, fest slangen, slå på enheten og sett i gang nedkjølingen av rommet. Du trenger ikke noe ekstra verktøy for å montere. Installasjonsinstruksene er nokså enkle og kan gjøres av alle uansett alder. Du får også med en 30-dagers garanti som gir deg pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd, i tillegg til en 1 års garanti og teknisk ekspertstøtte for livstid. Dette er en rimelig og bra aircondition, men den trenger forbedringer for å måle seg med testvinnerne.

6 ting du bør se på når du skal kjøpe en aircondition:

color-wheel

DESIGN: Ettersom en aircondition naturligvis vil ta stor del i rommet, er designet utrolig viktig. En enkel og moderne enhet vil være foretrukket fremfor en stor og klumpete aircondition. Størrelsen er også viktig. Om klimaanlegget er stort og grønt sier det seg selv at det blir et slags blikkfang i rommet. Det ønsker man ikke.

remote-control

FJERNKONTROLL: En aircondition uten fjernkontroll er håpløst. Med fjernkontroll kan du enkelt endre på innstillingene etter du har lagt deg til sengs, om du skulle ønske det. Det er også slitsomt å måtte reise seg og endre på innstillingene hver gang du synes den blåser for mye eller for lite.

Enkelt å bruke

BRUKERVENNLIGHET: Det er svært viktig at enheten du kjøper ikke er vanskelig å ta i bruk, verken for barn eller voksne. Med for mange unødvendige funksjoner kan den bli sett på som håpløs. Til tross for det, er det viktig at den har de nødvendige funksjonene som auto, avkjøling, tørk og forskjellige viftehastigheter. 

Rekkevide

SVINGFUNKSJON: Svingfunksjon er en svært viktig faktor for at airconditionen skal fungere effektivt. En svingfunksjon gjør at den fordeler kald luft til hele rommet. Derimot uten svingfunksjon vil den kjølige luften kun gå i en retning, og deretter må luften fordele seg selv utover rommet.

Prisklasse

PRISKLASSE: Airconditioner og klimaanlegg finnes i alle prisklasser. Vi har notert oss at de rimeligere klimaanleggene gjerne dekker et mye mindre areal. Om du trenger en aircondition til å kjøle ned en stor stue, må du nok naturligvis betale mer enn et klimaanlegg som kun dekker en campingvogn.

temperature

VARIABEL TEMPERATUR: For brukervennlighetens skyld er det viktig at klimaanlegget fungerer på en stor variabel temperatur. Om airconditionen din kun fungerer på en liten variabel temperatur, fungerer den ikke når du trenger den mest. En variabel temperatur på for eksempel 17-35 grader vil fungere selv på de varmeste dagene i juli.

Ofte stilte spørsmål om aircondition

Hva er forskjellen på fordampingskjøler og aircondition?

En fordamingskjøler er en enhet som kjøler ned luften ved hjelp av fordamping av vann. Vann vil absorbere en svært stor mengde varme for å fordampe. Andre airconditioner bruker dampkompresjon til å lage kjølig luft. Kort fortalt er fordampingskjøler en grad mer miljøvennlig enn vanlig aircondition.

fordamping

Hvor mye koster en aircondition?

Det er veldig varierende hva en aircondition koster. Det er mange faktorer som spiller inn på prisen. Blant annet størrelse, kvalitet og rekkevidde. Du kan finne airconditioner på det norske markedet i prisklassen 1000-7000kr. De billigste er ofte fordampingskjølere, eller airconditoner som ikke er beregnet til så store rom.

Kan aircondition styres med en app fra telefon?

Vi lever i 2021 med en teknologi som stadigvis er i utvikling. Da er det naturlig at svært mange lurer på dette. Og svaret på spørsmålet er ja. Enkelte av de nye og dyrere enhetene kan faktisk styres fra telefon. Dessverre har ingen i vår test denne funksjonen, men det skal ikke være vanskelig å få tak i en aircondition som kan kobles opp mot wifi i hjemmet, og styres fra telefon!

Er alle airconditioner flyttbare?

De aller fleste airconditioner skal være enkle å flytte på. Det er riktignok noen enheter som er spesielt konstruert for å være portable og frittstående. Disse er kanskje designet med en liten størrelse, og med hjul. Selv om noen er lettere enn andre skal det gå ann å flytte de aller fleste airconditioner. Alle i vår test er portable.

Finnes det airconditioner uten slange?

Dessverre ser det ut til at det er vanskelig å finne airconditioner uten en såkalt slange. Luftslangen er med på å gjøre at en aircondition fungerer. Det er mulig å finne lufteanlegg, vifter og lignende uten luftslange, men disse går da ikke under kategorien aircondition. Dersom det er vanskelig å koble opp enheten nært et vindu etc, anbefaler vi å gå for en vifte.

Hva er forskjellen på vifte og aircondition?

Dette spørsmålet går litt igjen i spørsmålet over. Aircondition og vifter funker på to forskjellige måter. En vifte bruker den samme luften som er i rommet, men fordeler den på en slik måte at du får kald luft på deg. En aircondition “bytter” ut lufta, og erstatter den varme og tette luften med kaldere og lettere luft.

Nyttige tips om aircondition

Det er mange ting du bør tenke på før du kjøper en aircondition. I vår test av aircondition har vi gått gjennom hvilke modeller som finnes på markedet i dag, slik at du kan velge ut den beste for ditt behov. Men før du trykker på “Bestill” er det en hel del ting du bør huske på. 

Det er mye å elske med varme sommer- og høstdager. Grillfest i hagen, en tur på stranda, eller en avslappende dag i solveggen. Men så er det denne varmen, da. Det kan bli for mye av det gode, og i slike stunder er en aircondition det perfekte verktøyet for å kjøle seg ned. Hvem vil vel føle seg slapp og sliten hele dagen, bare fordi sola steker på husveggen? 

I tillegg til å være ubehagelig kan høy temperatur også ha negative konsekvenser for helsen. I varmere land vet man dette godt, mens vi i Norge ikke er like vant til ekstrem varme. Men med økende temperaturer også her, er det gode grunner til å investere i aircondition også her hjemme på berget. 

Test av aircondition: flyttbar eller permanent installasjon?

Her går vi gjennom det viktigste du bør vite før du finner frem til ditt produkt i vår test av aircondition. 

Det finnes mange modeller på markedet. Enten du velger en flyttbar aircondition for å kjøle ned soverommet, eller ønsker en full installasjon på veggen, har vi funnet de aller beste kjøpene du kan gjøre i vår test av aircondition. Men hva betyr egentlig alle de tekniske begrepene? Trenger du å tenke på BT (eller BTU, som det også kalles), og hva er egentlig forskjellen på en flyttbar aircondition og en permanent installasjon? 

I vår test av aircondition har vi inkludert både flyttbar aircondition og veggmonterte alternativer. 

Flyttbar aircondition

Flyttbar aircondition er godt egnet hvis du ikke kan eller vil styre med en permanent installasjon. Fordi de kan flyttes fra rom til rom er de også kjempepraktiske på varme sommerdager, spesielt hvis du må oppholde deg i et rom som ikke har fastmontert aircondition. 

Hvis du allerede har aircondition kan en flyttbar modell også være et godt hjelpemiddel for å gi ekstra nedkjøling i et bestemt område av boligen din. De kan også være strømbesparende hvis du bare vil kjøle ned et rom uten å fyre opp hele anlegget.  

Fastmontert aircondition

Permanente installasjoner er ofte mer energieffektive hvis du skal kjøle ned et større område av boligen. I motsetning til flyttbar aircondition, hvor både kompressor og vifte befinner seg i samme boks, har fastmontert aircondition kompressoren ute. Dette gjør at de lager mindre lyd og er mer effektive. 

Det er viktig at du kjøper en flyttbar aircondition som er velegnet til ditt bruk. 

Test av aircondition: Pris

Flyttbar aircondition varierer i pris fra noen få tusenlapper, helt opp til de aller dyreste modellene som kan koste mangfoldige tusen. Mange har også ekstra funksjoner som vifte, oppvarming og luftavfukter, timere, Wifi og mulighet for å styres gjennom smarte høytalere som f.eks. Google Home. Kjøleeffekten er gjerne også bedre på de dyrere modellene, så hvis du skal kjøle ned et stort rom bør du påkoste deg mer enn du ville gjort for å kjøle ned et lite rom. Prislappen du betaler for en flyttbar aircondition påvirker også energieffektivitet – så over tid kan en billigere aircondition faktisk bli dyrere. Det er verdt å tenke på. 

Størrelse

Hvis du kjøper en flyttbar aircondition som skal ha fast plass i stua er kanskje ikke størrelse en like viktig faktor, men vil du flytte rundt på den ofte er det lurt å sjekke størrelsen på enheten. Du må uansett sjekke målene for å være sikker på at den passer der du vil plassere den. 

Romstørrelsen

De fleste flyttbare aircondition-enheter er beregnet på et rom, som f.eks. soverommet. Derfor er det avgjørende at enheten har nok kjøleeffekt for rommet der den brukes. Dette måles i  BTU og Watt. Jo høyere BTU, jo større kan rommet være – som regel, men ikke alltid. Det er andre faktorer som spiller inn også, men dette er en god tommelfingerregel. Mange produsenter oppgir også hvor store rom deres modell er beregnet på. 

Selv om BTU er en indikator på hvor god kjøleeffekten er, spiller også wattstyrken en rolle. Ofte vil dette variere fra modell til modell, og finner du to enheter med lik BTU hvor den ene har høyere watt enn den andre? Da kan det godt hende at den er er sterkere! 

I vår test av aircondition har vi selvsagt fokusert på hvilke typer rom hver modell er egnet for, for å gjøre valget enklere for deg. 

Strømforbruk

Uansett hvilken type aircondition du velger er det mye å spare på å velge modeller med lavere strømforbruk. Fordi kostnaden over tid gjerne blir høyere med de billigere modellene kan det være lurt å investere mer hvis du planlegger å bruke din aircondition mye. 

Test av aircondition: Lydnivå

I vår test av aircondition ser vi også på lydnivået. Det er ikke til å stikke under en stol at flyttbare modeller bråker en del, men det er stor forskjell på modellene. Hvis du lett lar deg irritere av lyd bør du derfor velge en modell som er relativt stillegående. Med fastmontert aircondition er ikke dette et problem, fordi kompressoren da sitter utendørs. Dermed hører du bare suset fra vifta. 

Ekstrafunksjoner

Ønsker du ekstra funksjoner som tilkobling til Wi Fi og egen app? Kanskje du vil ha en luftavfukter med på kjøpet? Det er lurt å tenke på før du kjøper aircondition, så i vår test har vi selvfølgelig sett på om de har app og andre nyttige funksjoner. 

Installasjon

Hvor enkelt er det å installere enheten? For flyttbar aircondition er det gjerne slanger og ventiler som skal monteres i vinduer ol., mens det for fastmonterte enheter ofte krever profesjonell hjelp. Uansett er det kjedelig å komme hjem en varm sommerdag bare for å jobbe seg svett i flere timer før enheten kommer i drift. Mange modeller har smarte løsninger og medfølgende utstyr for enkel montering, noe som er et stort pluss. 

Dette er en test basert på spesifikasjoner, anmeldelser fra forbrukere, tidligere resultater fra uavhengige tester og / eller vårt eget personlig inntrykk av produktet. Det er viktig å legge merke til at Guidesiden ikke har testet produktene. Guidesiden finansieres ved at annonsører betales oss per klikk eller salg vi sender til deres hjemmesider. Vi gjør det beste vi kan for å samle innhold som er relevant for våre lesere, slik at de får mest mulig ut av sitt neste kjøp.